We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven. ' 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un.
Allah y rahma heeft als betekenis: “Moge Allah hem genadig zijn.”
Letterlijk “Moge Allah je geduld geven!”
Dan kunt u dit doen door op de gewone manier te condoleren, echter kunt u dit ook in het islamitsch doen. U zegt dan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oen' wat letterlijk betekent: 'Voorwaar, wij behoren tot Allah, en voorwaar tot Hem keren wij terug. '.
Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk 'ik condoleer je vanuit mijn hart'. Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk. Bedenk wel dat 'van harte' meestal gezegd wordt bij een positieve gebeurtenis, zoals een verjaardag of het halen van bijvoorbeeld een rijbewijs.
Na de begrafenis wassen alle moslims hun handen. Moslims kennen een condoleanceperiode van drie dagen en een rouwperiode van veertig dagen. Om de nabestaanden te ontlasten, zorgen de familie en buren de eerste drie dagen voor hun eten. De weduwe rouwt overigens wel wat langer, namelijk vier maanden en tien dagen.
“Weet dat er geen god is dan Allah.”
De ware betekenis van 'Laa ilaaha ill-Allah' is: Niets of niemand heeft het recht aanbeden te worden, behalve Allah.
Alhamdulillah: (Alle dank aan Allah) Dit is een uitdrukking van dankbaarheid aan Allâh.
Jazaka' Allah Khairun vertaald uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah u belonen met goedheid".
Tebrikler! BETERSCHAP Allah tez sifalar versin! Gecmis olsun! GEDULD Allah sabir versin!
Zet je woorden om in daden. Laat de rouwende niet alleen weten dat je klaarstaat, maar laat dit ook zien door bijvoorbeeld te helpen bij praktische zaken. Laat de cliché uitspraken zoals "hij of zij is nu op een betere plek" achterwege en gebruik troostwoorden waar de rouwende écht wat aan heeft.
Tijdens de slaap maken de ziel en de geest zich los van het lichaam. De ziel vormt de drager van ons innerlijk leven en zijn bewustzijnsmogelijkheden. De ziel is de verbinding tussen geest en lichaam. Middels de ziel kan de geestelijke kern zich uitdrukken en zich laten zien in deze wereld en in dit leven.
'. Het gebruikelijke antwoord hierop is 'Al hamdu lillah bi khair', wat zoveel betekent als 'Allah zij gedankt, goed'.
Wat te antwoorden op barak Allaou fik? (Voor een man, vrouw of meerdere personen) We antwoorden door te zeggen: wa fik al barakah, wat betekent dat de zegen ook op jou is. Voor een man: Wa fika baraka Allah (وَفِيكَ بَارَكَ الله). Voor een vrouw: Wa fiki baraka Allah (وَفِيكِ بَارَكَ الله).
Miljoenen malen per dag weerklinkt in de Nederlandse steden het Hamdulillah, de Arabische vertaling van God zij geloofd. En evenals christenen gebruiken moslims dit halleluja om verwondering, dankbaarheid of tevredenheid uit te drukken.
Per 1 oktober 2019 is de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) overgedragen aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Gemeenten die deelnemen aan LAA krijgen signalen over adressen waar de feitelijke bewoning waarschijnlijk niet klopt met de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP).
De geloofsbelijdenis (Sjahada of Shahada) is de belangrijkste zuil van de Islam. Islam is Arabisch en het betekent 'onderwerping of overgave aan de wil van de enige echte God: die als enige het recht heeft aanbeden te worden'.
De salat of salah (Arabisch: الصّلاة, as-salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de vijf zuilen van de islam en dus verplicht. Moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat te verrichten, volgens een Hadith door God aan Mohammed gegeven tijdens de Nachtreis.
Allah kan hen straffen in hun graven voor hun zonden en in het Vuur op de Dag der Opstanding werpen, totdat zij gereinigd en gezuiverd zijn. Hij zal hen daarna toestaan dat zij het Paradijs binnentreden, zoals in de overlevering van Samoerah ibn Djoendoeb vermeld staat.
Maar hoe condoleer je een moslim met zijn verlies? Je kan natuurlijk simpelweg volstaan met 'gecondoleerd'. Wil je het liefst op een islamitische manier condoleren, dan kan je het volgende zeggen; Ina Lilahi wa Ina Ilayhi Raji3oen – Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.
Moslims vinden het ongepast uiting te geven aan groot leed. Volgens hen past ontroostbaar verdriet eigenlijk niet bij het geloof. Het zou een teken zijn van gebrek aan geloofsovergave en godsvertrouwen.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot. Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.