Wanneer jij het telefoonnummer blokkeert kan jij niet meer gebeld of ge-sms't worden. Je blokkeert dus een specifiek telefoonnummer, maar niét een persoon. De persoon van wie je het telefoonnummer blokkeert, kan jou met een ander telefoonnummer nog wél bellen.
Wat gebeurt er als iemand je nummer blokkeert? Wanneer iemand jouw nummer heeft geblokkeerd, hoor je dit direct wanneer je probeert te bellen. Je krijgt dan namelijk maar één kiestoon te horen en vervolgens krijg je de voicemail.
Blokkeren gesprekken op Android
Open de 'Instellingen' en navigeer naar 'Geblokkeerde nummers'. Schakel vervolgens 'Onbekend' in. Je kunt hierna nog wel gebeld worden door nummers die niet in je contacten staan. Alleen anonieme nummers en niet-geïdentificeerde nummers worden geblokkeerd.
In het verlengde van het vorige signaal: onderling bellen kan niet meer. Wanneer je iemand via WhatsApp hebt geblokkeerd, kan diegene jou niet meer bellen. Dit geldt wederom ook omgekeerd: je kunt de ander niet via de chat-app bereiken. Let wel op, want via de 'gewone' Telefoon-app kan de ander jou nog wel bereiken.
Als je een persoon belt die je geblokkeerd heeft hoor je maar één kiestoon gevolgd door de voicemail. Daarnaast kan ook direct de voicemail geactiveerd worden zonder dat deze voorafgaat aan een kiestoon. Let wel, als je direct de voicemail krijgt wil het niet altijd zeggen dat je geblokkeerd bent.
Geblokkeerde contacten kunnen je niet meer bellen of berichten sturen. De functie Laatst gezien, je online status, statusupdates en wijzigingen aan je profielfoto zijn niet meer zichtbaar voor geblokkeerde contacten.
Met jouw Android telefoon blokkeer je heel eenvoudig onbekende telefoonnummers. Selecteer het nummer dat je wil blokkeren uit je oproeplijst, druk op gegevens, gevolgd door: nummer blokkeren. Zo weet de telefoon welk nummer het voortaan moet weren en wordt het gesprek automatisch geweigerd.
Android: Ga naar Contacten > sla het nummer op als contactpersoon > selecteer de persoon die je wil blokkeren > Meer > Toevoegen aan automatische blokkeerlijst. iPhone: Ga naar Telefoon > sla het nummer op als contactpersoon > selecteer de persoon die je wil blokkeren > klik op 'Blokkeer deze beller. '
Als je bepaalde personen niet kunt bellen, kan het zijn dat ze niet bereikbaar zijn. Wat ook kan is dat je het bewuste telefoonnummer per ongeluk geblokkeerd hebt. Controleer dat in je telefoon. Het staat meestal in het menu 'Contacten'.
Verdachte telefoontjes melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Je kan gebeld worden door buitenlands telefoonnummer dat je niet bekend voorkomt. Ze hangen op en hopen dat jij terugbelt. Telefoonfraude kan je veel geld kosten.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Oproepen en berichten van onbekende nummers
Het kan gaan om commerciële oproepen, frauduleuze betalende oproepen (die extra duur zijn, vaak zijn dat buitenlandse nummers) of zelfs om intimiderende oproepen (om u lastig te vallen, u uit te schelden enz.).
Voor telefoonnummers gaat u naar 'Instellingen' > 'Telefoon' > 'Geblokkeerde contacten' > 'Voeg toe'. Voor e-mailadressen gaat u naar 'Instellingen' > 'Mail' > 'Geblokkeerd' > 'Voeg toe'. Selecteer het contact dat u wilt blokkeren.
Mensen blokkeren weerspiegelt een gebrek aan effectieve communicatie in onze samenleving. Hoe wanhopig en onrijp deze gedragingen ook lijken, is er echter iets belangrijks om over na te denken. We moeten de technologie niet de schuld geven.
Nee. Wanneer een telefoonnummer geblokkeerd is dan worden alle oproepen, facetime gesprekken en berichten van dat nummer tegengehouden. Als jij die persoon een bericht wilt sturen kan je dat het beste per post doen, en de envelop dan door iemand laten schrijven wiens handschrift zij niet kent.
De vinkjes naast je berichten zijn ook veelzeggend. Eén vinkje betekent dat je bericht is verstuurd, twee vinkjes dat het bericht ook is aangekomen. Van geblokkeerde contacten komen de berichten niet aan, dus als je nooit een tweede vinkje ziet verschijnen, kun je geblokkeerd zijn.
Als je een contact blokkeert, wordt deze niet verwijderd uit je contactenlijst en je wordt ook niet verwijderd uit de lijst van deze contactpersoon. Om een contact te verwijderen, moet je hem of haar verwijderen uit het adresboek van je telefoon.
Berichten: je berichtengeschiedenis met een profiel dat je hebt geblokkeerd blijft in je Postvak IN staan. Als het geblokkeerde profiel heeft deelgenomen aan een gesprek met een groep vrienden, kun je mogelijk de chatberichten bekijken.
Bel nooit terug naar onbekende nummers.
Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. Bel deze nummers zeker niet terug. Vaak gaat het om Wangiri fraude.
Bel je het 06-nummer terug? Dan krijg je de echte eigenaar van het nummer aan de lijn. Dat wordt spoofing genoemd. Zo herken je minder snel of je gebeld wordt door een beller met kwade bedoelingen.
Nee, in Nederland gebeld worden kost in principe nooit geld, waar het gesprek ook vandaan komt.
Hoe werkt het? Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep. Goed om te weten: De taal van de boodschap op 1919 is afhankelijk van de regio waar je woont.
Oplichters gebruiken ook een 0088- of +88-nummer
Bent u gebeld door een 0088- of +88-nummer? Bel dan niet terug. Het bellen naar 0088-nummers gaat via de satelliet. Daarom is het duurder dan normaal.
Gebruik dan een online database, zoals detelefoongids.nl of telefoonnummerzoeken.net. Hier kun je op telefoonnummer zoeken en zo de naam die bij het nummer hoort vinden.