Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
U krijgt een ontvangstbevestiging zodra de ontvanger tekent voor ontvangst. De ontvanger kan uw brief ook weigeren. U krijgt de brief dan terug met een retoursticker waarop staat dat uw brief is geweigerd. Soms is de ontvanger niet thuis.
Hiermee kan de bestemmeling de zending gaan afhalen in het op het afwezigheidsbericht vermelde Postkantoor of PostPunt gedurende 15 kalenderdagen. Als de bestemmeling je zending niet afhaalt binnen de 15 kalenderdagen, wordt deze terug naar jou verzonden.
Is de geadresseerde zelf niet thuis? Dan mag een volwassen huisgenoot of gemachtigde ook tekenen voor ontvangst.
Dat kan schriftelijk (per aangetekende brief) en/of mondeling (via een hoorzitting bij de ambtenaar zelf ).
Als je niet thuis bent, zal je een afwezigheidsbericht in je brievenbus ontvangen. Daarop staat alle informatie over je aangetekende zending die wij hebben ontvangen van de afzender. Ook via Track & Trace vind je die informatie terug.
Een aangetekende zending, aangetekend schrijven, aangetekend stuk, aangetekende brief of aangetekende post is een poststuk waarvan de verzender een bewijs van verzending ('aantekening') krijgt van het postbedrijf.
Aangetekende post bezorgen we binnen Nederland doorgaans op de eerstvolgende bezorgdag (maandag t/m zaterdag). Benieuwd of je aangetekende post of pakket al is bezorgd? Dat kun je zien door in te loggen op postnl.nl en te kijken onder het tabblad 'bezorgd'.
Hoe weet ik zeker dat de geadresseerde mijn aangetekende zending heeft ontvangen? Je kan via Track & Trace volgen wanneer je aangetekende zending is ontvangen. Wil je extra zekerheid en een formeel en schriftelijk bewijs dat de geadresseerde je aangetekende zending heeft ontvangen, voeg dan een ontvangstbewijs toe.
Je aangetekende zending blijft 15 kalenderdagen in het aangeduide PostPunt of Postkantoor beschikbaar. Een gerechtsbrief blijft 8 dagen beschikbaar.
U bent niet verplicht om een brief aangetekend per post te versturen.
Een aangetekende zending is: een dienst die op forfaitaire basis tegen de risico's van verlies, diefstal of beschadiging waarborgt, waarbij de afzender, in voorkomend geval op zijn verzoek, een bewijs ontvangt van de datum van afgifte of van de bestelling van de postzending aan de geadresseerde.
Voor een aangetekende zending moest je tot voor kort bij Bpost aankloppen. Want een zending aangetekend versturen, betekende automatisch dat je die zending fysiek moest versturen – per post dus. Sinds dit jaar kun je echter ook aangetekende zendingen via de digitale weg naar je klanten versturen – per e-mail.
Een aangetekende brief binnen Nederland per post kost tegenwoordig ruim €9,- per stuk. Daar komt bij dat je afhankelijk bent van de postbode wanneer hij of zij dit aflevert. Met de inzet van Aangetekend Mailen stuur je voor slechts €5,45 een digitale aangetekende brief.
Waarom Aangetekend Mailen? Een Aangetekende Mail versturen is eenvoudiger en voordeliger dan het versturen van een aangetekende brief per post. Daarnaast heb je meer zekerheid dat het bericht ook daadwerkelijk bij de ontvanger terecht komt.
Als je je post of pakket aangetekend verstuurt, krijg je een bevestiging zodra deze is bezorgd. Zo weet je zeker dat jouw post of pakket is aangekomen bij de geadresseerde.
Als u wordt verdacht van een strafbaar feit, kan het zijn dat u een brief krijgt van de politie. In deze brief wordt u uitgenodigd voor verhoor. Vaak wordt in deze brief ook al de datum en tijdstip van het verhoor vermeld.
U kunt een brief schrijven aan de officier van justitie. Op de brief die u heeft gekregen of op Mijn Politie vindt u de contactgegevens van de officier van justitie. In de brief vertelt u waarom u vindt dat uw zaak moet worden onderzocht. Slachtofferhulp Nederland kan u daar mee helpen.
Een ontbieding voor verhoor wil dus zeggen dat de politie u zich meldt voor het afleggen van een verklaring. U wordt verdacht van een bepaald strafbaar feit. Dit feit zal meestal in de brief van de politie vermeld staan.
Het voordeel van een pakket aangetekend versturen is dat je een bevestiging krijgt wanneer de ontvanger je pakket gekregen heeft. Zo weet je zeker dat je pakket goed terecht komt. Wanneer de ontvanger niet thuis is, wordt het pakket bezorgd bij de dichtstbijzijnde buren.
Je kunt bijvoorbeeld een aangetekende brief sturen voor het ontbinden van een overeenkomst, het starten van een incassotraject of een sommatiebrief. Wanneer je een aangetekende brief niet wilt aannemen vermeld je dit aan de bezorger.
Als je een aangetekende brief stuurt, komt de postbode bij de geadresseerde aan de deur om de brief aan te bieden. Als de geadresseerde niet thuis is, laat de postbode in de brievenbus een bericht achter dat de geadresseerde de brief op het postkantoor kan afhalen (afhaalbericht).
Een aangetekende zending is een priorzending en wordt de volgende werkdag bezorgd.