Als de poort of oplaadkabel nat is, schakel je de telefoon uit. Leg de telefoon op een vlakke ondergrond en laat hem drogen bij kamertemperatuur. Als de poort of oplaadkabel vuil bevat, tik je hem voorzichtig tegen je hand (met de poort naar beneden) om het vuil te verwijderen.
Het eerste wat je moet doen als je smartphone in contact komt met water, is het toestel zo snel mogelijk uitschakelen. Als de accu verwijderbaar is, haal deze er dan uit. Leg het toestel ergens te drogen, en zorg dat het water dat in het toestel beland is niet te veel beweegt in de behuizing.
Je kan ook blazen of perslucht gebruiken om het laatste beetje vuil eruit te krijgen tot de poort helemaal leeg is. Sluit vervolgens een Lightning kabel aan en test of die goed blijft zitten.
Wacht minimaal vijf uur voordat je het apparaat oplaadt of een Lightning-accessoire aansluit. Om de iPhone droog te krijgen, tik je deze zachtjes tegen je hand terwijl de Lightning-connector naar beneden is gericht, zodat de vloeistof eruit loopt. Leg het apparaat op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Verberne raadt aan de bak zeker 24 uur te laten staan, zonder aan te raken. Daarna kun je je smartphone weer in elkaar zetten en aan doen.
De meeste iPhones en iPods zijn uitgerust met een vloeistofschade-indicator die u aan de buitenkant van het apparaat ziet. Een vloeistofschade-indicator wordt geactiveerd wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat.
Als je iPhone of Lightning-accessoire nat is
Tik de iPhone voorzichtig tegen je hand met de Lightning-connector naar onder gericht om overtollige vloeistof te verwijderen. Laat de iPhone achter in een droge ruimte met enige luchtstroom.
Begin hierbij aan de buitenkant, droog je iPhone af met een handdoek en eventueel een stofzuiger om het vocht uit alle gaatjes te krijgen. Je kan beter een stofzuiger gebruiken dan perslucht, want wanneer je perslucht gebruikt is de kans groot dat je het water juist verder je iPhone in blaast.
Als uw iPhone is blootgesteld aan vloeistof, moet u alle kabels loskoppelen en kunt u het apparaat pas opladen als dat volledig droog is. Het gebruik van accessoires of het opladen terwijl de iPhone nat is, kan schade veroorzaken aan de iPhone.
Mogelijke oorzaken waarom uw telefoon niet meer oplaadt: Telefoon laadt niet op door een software fout of storing in je telefoon. Telefoon laadt niet op doordat je oplader het niet meer doet. Telefoon laadt niet op doordat de batterij kapot of op is.
Gelukkig hebben alle iPhone 13-modellen tegenwoordig een IP68-certificering. Dit betekent dat deze smartphones het 30 minuten uithouden in water tot 6 meter diepte. Daar valt een gemiddeld zwembad dus onder.
Wat is een Lightning aansluiting? Lightning is de aansluiting die je terugvindt op de meeste Apple producten. Je hebt een Lightning kabel nodig om die producten op te laden of om data over te zetten. Andere producten gebruiken hier usb aansluitingen voor.
Pak een houten of plastic tandenstoker, het liefst zo dun mogelijk. Omdat we alleen vuil gaan verwijderen, zijn zaken als schoonmaakalcohol niet nodig. Daarmee zou je het risico kunnen lopen dat je de aansluiting beschadigt. Duw je tandenstoker zachtjes in de oplaadpoort en schraap de troep voorzichtig naar buiten.
Alle iPhones zijn uitgerust met water- en vochtindicatoren. Deze onderdelen kleuren helemaal rood als ze in contact met water zijn gekomen. Je vindt ze bij de simkaart-opening. Haal hiervoor de simkaart uit het toestel en kijk vervolgens in het simkaartslot aan de zijkant van het apparaat.
Deze waarschuwingen kunnen om verschillende redenen verschijnen: De oplaadpoort van uw iOS-apparaat is vuil of beschadigd. Uw oplaadaccessoire is defect, beschadigd of niet door Apple gecertificeerd. De USB-lader is niet ontworpen om apparaten op te laden.
Laat de iPhone minstens 24 uur drogen en zet tijdens het droogproces deze niet aan, dit kan namelijk voor kortsluiting zorgen. Is de iPhone lang in contact geweest met water, laat deze nog langer drogen.
Als de poort of oplaadkabel nat is, schakel je de telefoon uit. Leg de telefoon op een vlakke ondergrond en laat hem drogen bij kamertemperatuur. Als de poort of oplaadkabel vuil bevat, tik je hem voorzichtig tegen je hand (met de poort naar beneden) om het vuil te verwijderen.
Is je smartphone IP68 waterdicht, dan kan deze voor een onbepaalde tijd ondergedompeld blijven. Je hebt dus alle tijd om je smartphone te vinden als hij in het zwembad valt. IP68 is getest tot 3 meter diep. Ligt je smarthone in water dieper dan 3 meter, dan beschadigt het toestel na verloop van tijd alsnog.
Over het algemeen kan een simkaart wel tegen wat water, maar toch is het verstandig deze meteen te verwijderen. Dep de simkaart droog en leg hem opzij om verder te drogen. Uiteindelijk kun je de simkaart - met een beetje geluk - weer in een andere telefoon gebruiken.
Samsung Galaxy A, M en J series
Geen enkele smartphone uit de Samsung Galaxy J of M serie is waterbestendig. Dit geldt ook voor de meeste Samsung Galaxy A modellen, op een paar uitzonderingen na. Deze modellen hebben een IP67-certificering, waardoor ze 30 minuten op maximaal 1 meter diepte overleven.
Bijna alle Samsung telefoons hebben IP67 of IP68. Het cijfer 6 houdt in dat de telefoon stofbestendig is en tegen alle vormen van stof kan. Het cijfer 7 betekent dat je telefoon dompeldicht is: hij kan tot 1 meter diep ondergedompeld worden gedurende 30 minuten.