Je moet het gazon eerst kort maaien voordat je gaat verticuteren. Maai het gras op een hoogte van 3-5 centimeter. Je maakt het hier voor jezelf een stuk gemakkelijker mee.
Maai het gazon tot een hoogte van ongeveer 2 tot 3 centimeter voordat je het verticuteert. Stel de verticuteermessen in op de juiste diepte. Verticuteer de eerste keer niet te diep. Rij gelijkmatig over de volledige lengte van het gazon.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht. Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden. Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen. Wees er snel bij, anders worden de kale plekken ingenomen door mos of onkruid.
Kun je graszaad en kunstmest tegelijk strooien? “Kies voor kunstmest of organische mest om het gazon te 'voeden'.” Kalk en kunstmest tegelijk strooien is geen goed idee; kalk zorgt ervoor dat kunstmest sneller wordt afgebroken. Organische mest kun je wel tegelijk met kalk strooien.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten. Vóór het bemesten moet het gras zo'n vijf centimeter hoog staan.
Hoe lang na kalken verticuteren? Maart: verticuteren – Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren.
Bacteriën zijn nodig om meststoffen om te zetten tot voedingsstoffen, die op hun beurt opgenomen worden door planten. Bacteriën zorgen tevens voor een optimale bodemstructuur en versnellen de composteringsprocessen waardoor de viltlaag en het dode mos verdwijnen: verticuteren wordt overbodig.
Maaien in de volle zon is slecht voor het gras. Maai liever in de late namiddag. Dat is in de regel het beste tijdstip om het gazon te maaien.
Het beste moment om gras te maaien
Gras maaien na regen kunt u beter niet doen. Het resultaat zal niet bevredigend zijn, bovendien is het niet goed voor uw gazon. U kunt beter het gras maaien wanneer het gras geheel droog is. Het ideale moment om te maaien is net voor een regenbui.
Er wordt sinds enkele jaren over gesproken om in mei niet te maaien. In landen om ons heen is dat al langer het geval. Mei 2022 wordt het ook in Nederland op grotere schaal omarmd.
Strooi geen kalk op je gazon tijdens droog weer, de kalk wordt dan niet goed opgenomen door de bodem. Een regenachtige dag is perfect om kalk te strooien. De regendruppels helpen de kalk zijn weg naar de bodem te vinden. Door de vochtige grond wordt de kalk goed door de bodem opgenomen.
Gemiddeld kost gazon onderhoud tussen de € 35 en € 55 per uur als je het uitbesteedt aan een tuinman. De prijs gaat omhoog of omlaag, afhankelijk van het uurtarief van de tuinman en de werkzaamheden die verricht moeten worden.
Graszaad moet niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Hierdoor verstikt het zaad en zal het niet kiemen. Het graszaad zal ook geen resultaat tonen. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Zorg er altijd eerst voor dat de bodem in een optimale conditie is, voordat je graszaad gaat strooien. Dit doe je dus door eerst gazon kalk over het gazon te verspreiden. Langzaam maar zeker keert het gras dan terug naar een optimale conditie. Bovendien stijgt de ph-waarde van de bodem.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Verwen je gazon na het verticuteren
Geef je gazon nu sowieso extra voeding door het licht te bemesten. Let er wel op dat je de mestkorrels gelijkmatig verdeelt. Controleer ook eens of je gazon voldoende zonlicht krijgt.
Het moet toch wel warm genoeg zijn. Best een gemiddelde temperatuur van 14°. Want verticuteren is toch een serieuze ingreep voor je gazon. Het moet zich snel kunnen herstellen.
Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen. Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels.
· Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen. · Het gras mag niet langer zijn dan 8cm en mag maximaal 3cm korter worden gemaaid. · Mulchmaaien gaat het best als het gras droog is, omdat anders het snijdsel gaat plakken en niet goed verdeeld kan worden.
Hoe vaak maaien? Om het gras zo gezond mogelijk te houden is het van belang om in maart en april eens in de twee weken te maaien. In de warmere maanden (tot en met augustus) moet dit frequenter, namelijk 1 à 2 keer per week. Vervolgens kan je in september weer eens in de twee weken maaien.