Gehakt staat in de Schijf van Vijf als het minder dan 5 gram verzadigd vet per 100 gram bevat en er geen zout aan is toegevoegd. (Extra) mager rundergehakt of kipgehakt kan hieraan voldoen.
Rundergehakt bevat het minste vetgehalte, varkensgehakt het meeste. Wil je geen smaakverlies? Kies dan voor varkensgehakt en voeg de helft americain toe. Zo halveer je het vetgehalte, maar bekom je toch evenveel smaak.
HUIZEN - Lidl verkoopt de beste kwaliteit rundergehakt van Nederland. In de Gehakttest van het Algemeen Dagblad verslaat de prijsvechter alle supermarkten en slagerijen. De kwaliteit van het gehakt in de supermarkt scoort beter dan het gehakt van de slagers. zijn.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken. Iedereen kan genieten van een lekker stukje vlees.
Varkensgehakt is vaak een product van de slager en het kan magerder zijn dan rundvlees. Het bevat gemiddeld ook minder calorieën, waardoor varkensvlees de gezondere optie is, echter blijft het belangrijk om de vleessoort te kiezen die het beste bij het gerecht past.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
De reden waarom rundergehakt vaak wordt gemengd met varkensgehakt is omdat het rundvlees op deze manier niet uitdroogt. Gehakt wordt ook wel het meest veelzijdige stukje vlees genoemd, omdat je er heel veel mee kan doen.
Is gehakt van de slager gezonder? (Of slanker)
Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Bij één slager werd er niet meer dan twee procent vet in aangetroffen, vergelijkbaar met kip en biefstuk.
Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten. Iedereen kan genieten van een lekker stukje vlees.
Gemengd gehakt is niet opgenomen in de warenwet en heeft daarom geen specifieke regelgeving. In de norm wordt er vaak een combinatie van 70% rundvlees en 30% varkensvlees gebruikt.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020. Voor de test kocht consumentenorganisatie Test Aankoop in totaal 39 stukken dunne lende.
De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.
Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten.
– Rundergehakt is het minst vette gehakt, varkensgehakt het meest vette. Kippengehakt, kalfsgehakt en gemengde gehaktsoorten hebben een vetgehalte daar ergens tussenin.
Kippengehakt. Kippengehakt is een gezond alternatief voor wie liever geen rood vlees eet. Je kan het perfect gebruiken in alle bereidingen waarvoor je normaal gemengd gehakt van rund en varken zou gebruiken. Denk aan spaghetti, gehaktschotels ...
Puur varkensgehakt
… is het vetst; er smelt dus een flink deel van weg tijdens de bereiding. Daarom wordt er voor gehaktballen of vleesbrood best een ei en wat broodkruim in verwerkt; deze zorgen voor de nodige binding en voorkomen dat lekkere vleessappen verloren gaan.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Kies bij het maken van hamburgers voor rundergehakt of de mix van runder- en varkensgehakt met een vetpercentage van minimaal 20 procent. Waarom dit vetperecentage belangrijk is? De hoeveelheid vet bepaald hoe sappig je burger blijft tijdens het grillen. Een vetgehalte van 20 procent is ideaal voor een juicy burger.
Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk.
Het gebruik van een ei in de bereiding van gehaktballen dient voornamelijk om de consistentie van het mengsel te verbeteren. Indien het vleesmengsel voldoende vet bevat (bv. door een hoger percentage varkensgehakt) kunt u ook smakelijke gehaktballen rollen en bakken zonder ei.
Geen nood: voeg wat ei toe, paneermeel of brokjes oud brood (eventueel geweekt in wat melk) en een scheut olijfolie. Met een beetje oefening kan je er smakelijke en voldoende malse gehaktballen van rollen.
Daarnaast kunnen verschillende soorten gehakt met elkaar gemengd worden. Puur rundergehakt is minder vet en zal eerder uitdrogen. Daarom wordt puur rundergehakt met varkensgehakt of rundervet gemengd. Een slager mengt echter niet zomaar op gevoel, bijna alle soorten gehakt en mengvormen zijn vastgelegd in regels.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.