Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Zonne-energie in het donker: straks wekken je zonnepanelen ook s' nachts stroom op. Zonne-energie kun je ook in de avond opwekken, blijkt uit nieuw onderzoek. Het warmteverschil tussen de aarde en de ruimte kan in de avond flink wat duurzame stroom opleveren.
Omdat zonnepanelen volgens hem 'een efficiënte thermische radiator' zijn, geven ze 's nachts zelf infraroodstraling af. Assawaworrarit en zijn collega's maken van die straling gebruik om energie op te wekken.
Hoewel zonnepanelen overdag het meeste stroom opwekken, hebben ze wel degelijk zin als je overdag niet thuis bent. Zo kan je de stroom van je zonnepanelen overdag gebruiken door je vaatwasser, wasmachine, … overdag in te schakelen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een timer of de uitgestelde startfunctie.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Mensen denken wel eens dat zonnepanelen op een snikhete zomerdag meer opwekken. Maar dat is een misvatting. Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op.
Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.
Er zijn verschillende manieren om je eigen opgewekte zonnestroom te gebruiken om je was te draaien. De meest simpele oplossing is de wasmachine aan te zetten in een periode dat de zon schijnt. Je gebruikt zo direct de stroom van je zonnepanelen. Het komt erop neer dat je de was in ieder geval overdag draait.
Nachtelijk restlicht is veel te zwak om elektriciteit uit op te wekken. De energie komt dan ook niet van de sterren en de maan, maar van de aarde zelf. En niet uit zichtbaar licht, maar uit infrarood licht (warmtestraling).
Een dag-en-nachtteller zal voortdurend tellen hoeveel energie er verbruikt wordt en hoeveel energie er door de zonnepanelen wordt opgewekt. Gedurende de dag, zal de dagteller het verbruik registreren. Tijdens de nacht treedt de nachtteller in werking.
Dit hangt af van de zonnepanelen installatie. Wanneer je zonnepanelen enkel aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, werken zonnepanelen niet bij stroomuitval of panne.
Als er te veel huizen in een klein gebied (straat/wijk) veel zonnepanelen hebben, kan er op zeer zonnige dagen overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaan. We noemen dit met een moeilijk woord netcongestie.
Waarom vallen mijn zonnepanelen soms uit? In wijken met veel zonnepanelen komt het weleens voor dat op erg zonnige dagen zonnepanelen automatisch uitgeschakeld worden. Dat komt omdat er dan te veel stroom tegelijkertijd op het net komt. De spanning op het net wordt dan te hoog.
Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen? Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder.
Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.
Indien er geen schaduwplekken zijn, kan je ze zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Heeft jouw dak toch schaduwplekken door de ondergaande zon? Denk maar door omliggende bomen, gebouwen, utiliteitsconstructies... Dan opteer je toch het best om de zonnepanelen horizontaal te plaatsen.
Nadelen zonnepaneel: Goede ligging is noodzakelijk
Als je zonnepanelen installeert moet je er dus voor zorgen dat ze niet geplaatst worden in de schaduw van bomen of andere huizen. Bovendien kan er 's nachts ook geen energie opgewekt worden. De plaats van het dak zelf is ook belangrijk.
Waarom zijn er zo weinig zonnepanelen in Spanje? Spanje installeren zonnepanelen / duurzaam Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Pas tegen 10 uur 's avonds is de zonsondergang. Dat is voor een zonnepanelensysteem een werkdag van maar liefst 16 uur. In de zomer wekt een zonnepanelensysteem dan ook veel meer stroom op, dan in de winter. Niet omdat het warmer is, maar omdat er meer lichturen zijn.
Hoe je de zonnepanelen stroom direct gebruiken kan
Om de opgewekte zonnestroom te kunnen gebruiken zijn omvormers nodig, deze omvormers zorgen ervoor dat de stroom bruikbaar wordt. Zodra de omvormer de zonne-stroom heeft omgezet in bruikbare wisselstroom, kan je de stroom van jouw zonnepanelen wel direct gebruiken.
Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.