HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
De risico's van het verkeerd plaatsen van de folie zijn namelijk groot. HR++ glas is gevoelig voor hoge temperaturen. Plaats je toch warmtewerende of zonwerende raamfolie aan de binnenkant (en dus op de coating) van het HR++ glas, dan kan het glas de warmte niet kwijt. De kans op een thermische breuk is dan groot.
Het statische raamfolie kan aangebracht worden op dubbel glas, maar ook op HR+ en HR++ glas. Wanneer het om een getinte ruit gaat, mag het folie niet op de getinte zijde van het raam aangebracht worden.
Zandstraalfolie op dubbel en enkel glas
Deze folies zijn bedoeld om de privacy in de woning te verbeteren, maar houden geen warmte of straling van de zon tegen. Je kunt deze raamfolie op HR++ glas aanbrengen, maar natuurlijk ook op regulier dubbel glas. De raamfolie wordt aan de binnenzijde van het raam aangebracht.
We weten ook dat als je zonwerende folies op een deel van het raam aanbrengt, de kans op breuk ook veel te hoog wordt. Als het temperatuurverschil tussen wel folie en geen folie te groot is, barst de ruit. Er zijn ook folies waarbij het risico op een breuk laag is. Soms kun je deze zelfs binnen plakken.
Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Maak de ruit goed schoon voordat je raamfolie gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een sopje met wat afwasmiddel of ontvetter om vuil en stof te verwijderen. is je raam goed schoon, dan kan de raamfolie beter plakken en voorkom je dat deze op bepaalde plekken niet hecht of na verloop van tijd los laat.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Met isolatiefolie raam bespaar je veel energie. Zowel in de winter als in de zomer heb je er voordeel van. Het verhoogt de isolatiewaarde van enkelglas naar dubbelglas en het is een doeltreffende manier om beter te isoleren. Ideaal voor monumenten of woningen waarin je het glas niet mag vervangen.
De Sentinel Silver 35 OSW is een buitenfolie. Op dubbelglas houdt deze glasfolie gemiddeld 75% van de zonnewarmte tegen. Dezelfde folie maar dan binnen gemonteerd – de Silver 35 – houdt ongeveer 55% van de zonnewarmte tegen. Nu geeft 57% op zich wel een goed resultaat maar 75% is toch beter.
Raamfolie Lineafix voor dubbelglas
Dit glasfolie is dus geschikt voor enkelglas en dubbele beglazing. Omdat glasbreuk heel veel oorzaken kan hebben geven wij geen garantie op schade door het gebruik van folie. Maar Lineafix glasdecoratiefolie op een raam kan nooit op zich de oorzaak zijn van thermische breuk.
Het beslaan van de buitenzijde van isolerend dubbelglas heeft te maken met het feit dat er condensvorming op het glasoppervlak optreedt. Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid.
Matglas biedt de oplossing. Mat glas wordt op verschillende manieren toegepast, maar vaak als er wel lichtinval gewenst is, maar geen ongewenste doorkijk. Denk daarbij aan binnendeuren of tussenwanden. Mat glas is een soort glas waarbij één zijde is gematteerd.
Condens op de ruiten - De goede isolatie door HR++-glas kan leiden tot wat condens op de ruiten, vooral als het buiten kouder wordt. Het is daarom extra belangrijk om goed te ventileren, waarmee dit probleem niet te groot wordt.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
'Normaal' glas-in-lood is ongeschikt voor HR++glas omdat het glas-in-lood tussen de glasbladen geplaatst wordt en daarmee de homogene verspreiding van het gas belemmert. Op deze manier bereikt men nooit een betere U-waarde dan 2,6.
De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiefolie om hiermee jouw ramen te isoleren tegen kou of warmte. Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbelglas. Van enkelglas maak je als het ware dubbelglas, en dubbelglas verhoog je tot HR-glas.
Het beste is om enkel glas te laten vervangen door HR++ of triple glas. Maar als dat niet kan, kun je met goede gordijnen, speciale vouwgordijnen of luiken de warmte ook aardig binnen houden. Met HR++ glas of triple glas bespaar je flink op je energiekosten. En het blijft in huis een stuk warmer en comfortabeler.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren.
Warmtewerende folie heeft als specifieke functie de warmte van buiten ook daadwerkelijk buiten te houden. Dit komt vooral van pas bij grote glasoppervlakten. Glas laat vrij gemakkelijk warmte en zonlicht door en dit kan tot een serre-effect leiden. Deze soort folie kan dat serre-effect in zekere mate beperken.
Vervangen van oud dubbel glas door HR++ heeft hetzelfde effect als het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Bovendien is het zo, dat oud glas van bijna 30 jaar oud gedurende de tijd ook een deel van zijn isolerende werking verloren zal hebben.
Alle folies in deze rubriek zijn bestand tegen temperaturen tot 300 graden (!) Om even een vergelijking te maken: dit is heter dan de warmste stand die op je oven zult aantreffen. Deze folies zijn, doordat ze zo goed tegen de warmte kunnen, ook prima toepasbaar op bijvoorbeeld een wand achter het fornuis.
Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee. Buitenshuis aangebrachte glasfolie kan tot wel 10 jaar meegaan, dit is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.
Een glasfolie binnen heeft inderaad een langere levensduur van ca 20-30 jaar. maar een levensduur van ongeveer 15 jaar afgezet tegen een hogere wamte wering van ongeveer 15% - dus een veel betere werking waar je de folie uiteindelijk voor gekocht hebt - lijkt me een prima argument voor buiten folie. Vandalisme?
Statische raamfolie is folie dat door statische lading aan ramen kan hechten. Statisch folie heeft dus geen kleeflaagje aan de achterzijde. Hierdoor kun je het raamfolie keer op keer opnieuw aanbrengen. Ideaal dus als je een foutje tijdens het plakken hebt gemaakt!