De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking is oorspronkelijk de herdenking van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders. Zij vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Elk jaar op 4 mei worden om 20:00 uur de Nederlandse burgers en soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Koninkrijk of elders in oorlogssituaties en op vredesmissies zijn overleden herdacht met twee minuten stilte.
De herdenking in de Nieuwe Kerk begint al om 18.45 uur op NPO 1.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment.
In haar 4 mei-toespraak wil presentator Dieuwertje Blok stilstaan bij haar familiegeschiedenis. Van de Joodse kant van haar familie overleefden alleen haar moeder, grootouders en een neef de oorlog.
Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel. Op 4 en 5 mei wordt er gevlagd op de dag zelf, ongeacht of er sprake is van een zondag.
Over de oorsprong van het gebruik bestaat geen eensgezindheid, maar op 11 november 1919, dit jaar dus exact een eeuw geleden, zou voor het eerst officieel een minuut (of meer) stilte bewaard zijn om de oorlogsslachtoffers te gedenken. Mogelijk gebeurde dat al een paar jaar daarvoor ook.
Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden herdacht, de slachtoffers die vielen tijdens de koloniale oorlog in Indonesië, en ook de slachtoffers die daarna vielen tijdens oorlogs- en vredesoperaties waarbij Nederland ...
De officiële start was in Groot-Brittannië tijdens de eerste herdenking van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 1919. Het idee voor een collectieve stilte zou zijn ontstaan bij de Australiër Edward George Honey en de Zuid-Afrikaan Percy FitzPatrick – onafhankelijk van elkaar trouwens.
Marcel (65) spreekt tijdens de Nationale Herdenking. Op de vraag of hij 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wil spreken, hoeft auteur Marcel Möring niet na te denken.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Om acht uur 's avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.
Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Elk jaar worden op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht en op 5 mei de vrijheid gevierd. De gedachte erachter is dat deze dagen goed zijn voor de nationale verbondenheid. Zo sprak onze premier Mark Rutte eerder op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking over herinneringen die verbinden.
Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945 bevrijd. De Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken capituleerden op 4 mei op de Lűneburger Heide. Deze capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur. Tijdens de bevrijding vecht er in Nederland een heel leger aan geallieerde militairen.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen
En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen. De meeste van deze soldaten werden in hun eigen woonplaats begraven. Vanwege de bezetting was van een begrafenis met militaire eer geen sprake.
De koning(in) van Nederland is onschendbaar. Volgens artikel 42 van de Grondwet zijn de ministers verantwoordelijk voor het (politieke) handelen van de koning.
2022: Hans Goedkoop
Schrijver en historicus Hans Goedkoop hield in 2022 zijn 4 mei-voordracht Wat niet mag: "Dat dit heeft bestaan. Zoals het ook bestond bij veel verzetsmensen, onderduikers, in het klein bij zoveel anderen. Dat puntgave kompas voor goed en kwaad.
Mr. Coumans is sinds 1989 werkzaam als strafrechtadvocaat en is één van de oprichters van kantoor. Hij houdt zich voornamelijk bezig met commune strafzaken, zoals grote drugsonderzoeken, hennepplantages en ontnemingsprocedures.
De eerste minuut voor diegene die zijn overleden, de tweede minuut om de mensen te eren die levend zijn teruggekeerd uit de strijd en waar de oorlog nog generaties lang impact had.
Een dag voor de Nationale Dodenherdenking zijn op de Dam zo'n 250 mensen samengekomen voor de 'inclusieve herdenking'.
Nationale Herdenking
Om 20:00 uur is iedereen 2 minuten stil om de mensen te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.