Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. Voor meer info over voedselverspilling door consumenten, kijk hier.
De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo).
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild. In 2019 verdween gemiddeld 45,5 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet (bron: Voedingscentrum, 2019).
Van alle bruikbare voeding (inclusief zuivel en olie) belandt jaarlijks ruim 33 kilo bij het afval. Dat kost elke Nederlander zo'n 140 euro per jaar! Je kunt een hoop doen tegen voedselverspilling door eten slim te bewaren of alleen te kopen wat je (direct) nodig hebt.
Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen. Stichting BroodNodig wil dit aanpakken.
Minder weggooien
“Supermarkten hebben een enorme invloed op het gedrag van consumenten. De hoeveelheid voedsel die bij supermarkten in de afvalstroom belandt, is enorm, maar uiteindelijk is dat maar een deel van de 1,7 tot 2,5 miljard kilo die jaarlijks in Nederland wordt verspild.
Gemiddeld verspilden Nederlanders in 2022 thuis 33,4 kg eten per persoon. Binnen de hele voedselketen zijn van boer tot bord weliswaar veelbelovende initiatieven om verspilling tegen te gaan, maar meer inzet is nodig. Nog altijd wordt ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland verspild.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum. Van de ruim 1500 ondervraagden vindt 9 op de 10 het belangrijk om restjes op te eten. Driekwart zegt dit altijd of meestal te doen. De meeste mensen zijn dus lekker bezig met restjes.
Feiten en cijfers
Tijdens de Food Waste Challenge 2019 bleek gemiddeld een reductie van 21% voedselverspilling haalbaar in de horeca, met uitschieters tot boven de 60%. Door twee miljard kilo voedsel te verspillen in de hele keten stoten we jaarlijks zo'n 5,5 miljard kilo CO2 uit.
De overheid stelt geld beschikbaar voor gezamenlijk onderzoek naar nog betere maatregelen om voedselverspilling te voorkomen. Ook wordt onderzoek gedaan naar hergebruik van verspild voedsel. Het onderzoek wordt gedaan in de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.
Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak.
75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.
Het gaat om 9,8% van de wereldbevolking: dus bijna 1 op de 10 mensen wereldwijd. Daar bovenop hebben 2,3 miljard mensen (bijna 30% van de wereldbevolking) regelmatig onvoldoende voedsel; zij kampen met matige tot ernstige voedselonzekerheid. 3,1 miljard mensen kunnen zich geen gezonde voeding veroorloven.
Ongeveer een derde van alle voedsel in de wereld gaat verloren of wordt verspild tussen boer en bord, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). In de EU komt dit neer op ongeveer 87,6 miljoen ton voedsel per jaar.
Ons huidige voedselsysteem kan maar 3,4 miljard mensen voeden zonder de grenzen van onze planeet te overschrijden. Dit blijkt uit een analyse van het wereldwijde landbouwsysteem.
In 2020 nam de relatieve hoeveelheid voedselverspilling van Albert Heijn met 7% af van 5,6 ton naar 5,2 ton per miljoen euro verkocht voedsel. Bekijk voor een compleet overzicht van alle projecten, initiatieven en cijfers van Albert Heijn op het gebied van voedselverspilling, het Albert Heijn Duurzaamheidsverslag 2020.
Werknemers van distributie-centra staken omdat ze meer loon willen. Ze vinden dat ze te zwaar werk moeten doen, voor te weinig geld. Een distributie-centrum is een enorme verzamelplek van spullen. Een grote hal waar heel veel soorten boodschappen bij elkaar staan.
Vorig jaar werd Deen verkocht aan Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. Ook besloten supermarktketens Plus en Coop te gaan fuseren. In 2019 sloten de laatste filialen van Emté en eerder al verdwenen ketens als C1000, Edah en Super de Boer uit het Nederlandse supermarktlandschap.
Een groot deel van het brood wordt verwerkt tot veevoer. Daarmee heeft dit brood ook een calorische bestemming. Een klein deel wordt verwerkt tot paneermeel of croutons. Daarnaast ontpoppen zich initiatieven om oud brood nieuw leven in te blazen.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.