Vitamine B5 zorgt voor een goede werking van je bijnieren en is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. Vitamine B12 vind je enkel in dierlijke voedingsmiddelen. B1: zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, cacao en pijnboompitten. B5: shiitake (paddenstoelen), linzen, eieren, boekweit, avocado.
Waardoor ontstaat een bijnier uitputting? Voeding deficiënties. Een tekort in nutriënten, zeker vitamine C en vitamine B5 zorgt ervoor dat de bijnier niet kan herstellen.
Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
Vind in het dagelijkse leven een balans tussen drukke momenten en periodes van rust. Ook regelmatig bewegen, voldoende water drinken, genoeg slapen en het volgen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon kunnen bijdragen tot het herstelproces.
De diagnose bijnieruitputting kan niet gesteld worden, omdat het geen wetenschappelijk erkende aandoening is. De klachten die je ervaart, worden in principe door een andere aandoening veroorzaakt. De symptomen treden bijvoorbeeld vaak op bij bijnierschorsinsufficiëntie of een traag werkende schildklier.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Zalm en lijnzaadolie zijn bijvoorbeeld rijk aan omega 3-vetzuren, die de cortisolspiegel significant doen zakken. Maar ook vitamine C, vitamine B5, foliumzuur en eiwitten, die aanwezig zijn in groenten en fruit, hebben een gunstige invloed.
Een tekort aan cortisol kan een gevolg zijn van aandoeningen van de bijnier (aangeboren aandoeningen, infecties, tumoren, bloedingen), stoornissen van de hypofyse (infecties, tumoren, trauma, bloedingen…), en ten slotte langdurige (hoge) dosissen cortisone.
Ademhaling speelt een belangrijke rol bij stress. Haal diep adem om jouw stressgevoel te verminderen en je stemming te verbeteren. Eet minder suiker. Suikers zouden de aanmaak van cortisol versnellen.
Het drinken van cafeïne kan je opvliegers verergeren en 'triggeren'. Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen 'boosten' en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.
Je voelt je vermoeid. Cortisol zorgt er voor dat je meer energie hebt, maar na een langdurige periode kan dit leiden tot vermoeidheid en uitputting. Je bent humeurig. De stof serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd omdat het van belang is voor de regeling van je humeur.
Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt. Door kanker in de bijnier kan de bijnier extra veel cortisol gaan maken. Er komt dan te veel cortisol in het bloed en daardoor krijg je klachten.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Kun je zelf je cortisol meten? Met een cortisol test kan je via een speeksel sample de hoeveelheid cortisol in jouw speeksel te weten komen. Door je cortisol waarde te meten, kan je ontdekken als jouw cortisol te laag of juist te hoog is.
De bijnieren zijn kleine orgaantjes van 2 bij 1 cm die gelegen zijn boven de nieren. Daaraan danken ze hun naam 'bijnieren', verder is er geen relatie met de werking van de nieren. De bijnieren hebben een belangrijke functie in de productie van verschillende hormonen.
Verwijdert de arts de bijnieren helemaal, dan valt hun functie weg. Wordt maar een deel van de bijnier verwijderd, dan houden ze voor een deel hun functie. Je kunt niet leven zonder bijnierschorshormonen. Zijn je bijnieren verwijderd, dan moet je de rest van je leven medicijnen slikken.
Hibiscus. De ongemakken die je ervaart tijdens je menstruatie zijn deels te verklaren door de schommelingen in je hormoonbalans. Hibiscus thee kan helpen om de balans te herstellen. Zo kunnen symptomen als depressie, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten tegengaan worden.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Collageen wordt vaak getipt als hét middeltje om rimpels tegen te gaan. Veel mensen doen daarom 's ochtends een schepje collageen in hun koffie om zo de stevigheid, soepelheid en elasticiteit van de huid te bewaren.
Te veel cafeïne (in koffie, cola en energiedranken) en andere stimulerende stoffen als theïne (in zwarte en groene thee) stimuleren de aanmaak van cortisol in de bijnieren.
Bij een hoog cortisol is het daarom verstandig om snelle koolhydraten, zoals suiker, te vervangen voor langzame koolhydraten. Denk hierbij aan het eten van veel volkoren graanproducten en peulvruchten. Daarnaast is een algemene gezonde voeding belangrijk.
Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten. Hiermee krijg je inzicht in je hormoonhuishouding. Met een thuistest neem je een speekseltest bij jezelf af. Hierna stuur je jouw speeksel samen met een intake formulier op naar het lab.