De pijn onder in uw buik of uw bekken kan er de hele tijd zijn of steeds terugkomen. U kunt ook problemen hebben met plassen, poepen en vrijen. Maak een afspraak bij uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft. Gezond leven kan helpen.
In het kort
Gezond leven kan helpen. Bel uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft. Vaak vraagt de huisarts advies van een specialist, zoals een bekken-fysiotherapeut. Na 3 maanden bespreekt u met de huisarts hoe het gaat.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Blindedarmontsteking kan de volgende klachten geven: pijn rechtsonder in de buik. de pijn kan er opeens zijn en wordt steeds erger. een hogere temperatuur: vaak is de temperatuur hoger dan 37,5 of heeft u koorts (38 graden of meer)
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Krampen of steken in onderbuik
Als je last hebt van steken in je buik kan dit veroorzaakt worden door menstruatie, maar ook door voedselvergiftiging, het prikkelbare darmsyndroom (PDS) of maagzweer.
Bij wie komt het voor? Meestal treedt een appendicitis op tussen de leeftijd van 10 en 30 jaar, maar het komt voor op alle leeftijden.
Als er een 'gesprongen blinde darm' (perforatie) is geweest, wordt de blinde darm weggehaald en krijgt u 5 dagen antibiotica. Eerst via het infuus later eventueel als tabletten. U blijft tussen de 2 - 6 dagen in het ziekenhuis. Het herstel duurt meestal een paar weken.
Er is sprake van een blindedarmontsteking of appendicitis wanneer de appendix is ontstoken. Wat een ontsteking van de appendix veroorzaakt, is niet duidelijk. Een blindedarmontsteking is zeer onvoorspelbaar, kan zowel traag opkomen als plots razendsnel evolueren en is gelukkig goed te behandelen.
De oefening: Adem rustig in naar de buik, op de uitademing trek je rustig je buik naar binnen. Weer loslaten op de inademing en op de uitademing rustig weer de buik intrekken. Doe dit 3x per dag 5-10 minuten na de maaltijd.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Heb je bijvoorbeeld veel last van stress, dan kun je krampen, rommelden darmen of diarree krijgen. Dit komt omdat je darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden door de langste zenuw van je lichaam.
Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap. Het kan dan gaan om een soort spierpijn, doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens het vrijen.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Soms worden de pijnklachten voorafgegaan door misselijkheid en braken. Er kan een lichte temperatuurverhoging zijn en een algeheel onwel bevinden (misselijkheid, diarree of verstoppingklachten). Wanneer de verschijnselen duidelijk zijn, is het aanraken van de buik en het daarna loslaten pijnlijk, met name rechtsonder.