Helaas zijn er nog altijd veel mensen die denken dat je een konijn in de natuur vrij kunt laten als je met vakantie gaat en je konijn dan een lekker en vrij leven geeft. Helaas, niets is minder waar, het is net zo goed dierenmishandeling als een hond vastbinden aan een boom en met de noorderzon vertrekken.
NEE! Dat is geen oplossing. Tamme konijnen zijn niet toegerust op een leven op zichzelf. Ze kunnen geen voedsel vinden, worden ziek, drogen uit en sterven een nare dood, als ze al niet voor die tijd worden doodgereden in het verkeer of gevangen door een vos, kat of hond.
Hoe lang kan je een konijn alleen laten? Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Naar een opvang brengen
Er zijn verschillende goede konijnenopvangen in Nederland. Deze kun je vinden op de website van de Stichting Konijnenbelangen. Je bent er dan van verzekerd, dat er goed voor je konijn wordt gezorgd en er gezocht zal worden naar een goed tehuis met een ander konijnenmaatje en lekker de ruimte.
Een konijn dat alleen in een hok zit en niet kan rennen zal sneller dik worden, zwakkere botten hebben, geen goede spieren kunnen ontwikkelen, geen conditie opbouwen en meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Bovendien kan hij geen soorteigen gedrag vertonen en zal hij zich niet gelukkig voelen.
Konijnen zijn echte groepsdieren en zijn er niet voor gemaakt om in hun eentje weg te kwijnen in een hokje achterin de tuin. Konijnen in hun uppie kunnen eenzaam worden en daar erg ziek van worden. Wil je een dolgelukkig konijn? Neem er dan twee!
Konijnen hoor je niet alleen te houden
Maar van nature zijn konijnen sociale dieren. De kans dat een konijn alleen gelukkig is, is ongeveer even groot als de kans dat een willekeurige mens opbloeit in een isoleercel.
Een boos en ongelukkig konijn
Wanneer hij daarbij zijn voorpoten gebruikt om een soort boksgedrag te vertonen, dan laat hij merken ontevreden te zijn. De oren zijn hierbij gespitst en het konijn kan gromgeluiden maken. Jouw konijn kan ook stilstaan en met zijn achterpoten stampen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Een konijn is een prooidier, dat zorgt ervoor dat hij altijd alert is en op zijn hoede. Als hij wordt opgepakt, betekent dit in de natuur meestal dat hij wordt opgegeten. Als hij door ons wordt opgepakt, maakt je konijn dezelfde associatie.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Om te voorkomen dat het konijn te dik wordt en zich verveelt, moet het dagelijks minstens zes uur loslopen. Door het loslopen langzaam op te bouwen en de kooi op de grond te zetten, kan een konijn leren de behoeften in de kooi te doen. Beloon het konijn met iets lekkers als het weer in de kooi moet.
Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap. Je konijn wil je verzorgen en vind je lief. Likken of wassen konijnen elkaar, dan kan dit te maken hebben met de hiërarchie.
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen.
Zo laten ze zich graag aaien (mits ze dit gewend zijn). Maar konijnen kunnen ook schrikachtig zijn. Wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt. - Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
Knaagdieren en konijnen zijn levendige en slimme dieren. In een saai hok zonder afwisseling gaan zij zich snel vervelen. Ze kunnen dan ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals knagen aan tralies en ander stereotiep gedrag. Ook kan verveling er voor zorgen dat de dieren onderling ruzie gaan maken.
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is. Als u niet veel thuis bent is het dus beter om 2 konijnen te nemen. Een konijn alleen is maar alleen en dit kan leiden tot het ontstaan van gedragsafwijkingen.
Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je. Deze verliefdheid is vaak hormonaal bepaald, maar het ziet er altijd wel super aandoenlijk uit. Voor jou natuurlijk ook te gek, want je bent geliefd door je konijnen.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.