Bij aankoop hoort de Cantaloupe stevig aan te voelen. Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Je kunt een rijpe meloen herkennen aan zijn zoete geur. Ook moet de schil bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Kleur van de watermeloen
,,Een goede indicator voor de rijpheid van een watermeloen is een geel-, goudkleurige ligplek. De meloen ligt tijdens het groeien en rijpen namelijk op de grond. De gehele meloen kleurt groen door de zon behalve het stuk dat in contact is met de grond.”
De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen.
Die kan je alleen laten rijpen door hem in een plastic zak samen met een banaan te verpakken. Een banaan scheidt tijdens het rijpingsproces namelijk een natuurlijk ethyleen af, een soort gas dat indien er ander fruit naast ligt, hierdoor ook sneller rijpt.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Wat is de houdbaarheid van een Cantaloupe meloen:
Bewaar onrijpe Cantaloupe meloenen op een koele plaats buiten de koelkast. Afhankelijk van de rijpheid is de meloen zo een week te bewaren. Een meloen rijpt goed na bij kamertemperatuur. Bewaar een rijpe Cantaloupe meloen 1 tot 2 dagen in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De meloen is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Een rijpe watermeloen die klaar is om gegeten te worden, heeft vaak een gele vlek op de schil. Een watermeloen valt op de grond als 'ie klaar is en rijpt daar dan verder in de zon. Er ontstaat dan een gele vlek op de schil. De zogenaamde 'rijpvlek'.
Overrijpe meloenen hebben de neiging erg zoet te worden, te ” snotterig” van structuur en kan gaan vergisten. Eet een meloen dus zo snel mogelijk op na aankoop. Let goed op dat je geen verrotte meloenen eet. Deze zijn zelfs gevaarlijk en je kunt er echt vreselijk ziek van worden.
Ja: ook de schil, die is gezond én eetbaar. WATERMELOEN: De schil van watermeloen is eetbaar, maar levert weinig tot geen voedingsstoffen. Die haal je uit geroosterde watermeloenpitten.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!
Het is belangrijk om de plant regelmatig te toppen. Hierdoor groeien zijscheuten sneller, waar de vrouwelijke bloemen en dus de vruchten aan zullen groeien. Top de plant na het vierde of vijfde blad. Aan de overgebleven bladoksels groeien dan zijscheuten, waaraan je de eerste vrouwelijke bloemen kunt verwachten.
De cantaloupe meloen is mooi rond, heeft een geelgroene schil en de binnenkant is knaloranje. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
Cantaloupe meloen
De cantaloupemeloen is ovaalvormig en heeft een licht geribbelde grijsgroene schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaak zoet en aromatisch. Deze meloensoort is perfect als tussendoortje of dessert.
Duurste meloen ter wereld
De zwarte Densuke-watermeloen, die alleen op het eiland Hokkaido wordt verbouwd en erg moeilijk te kweken is, spant wat dat betreft de kroon. Jaarlijks worden er maar een paar duizend exemplaren verkocht. De prijs kan oplopen tot wel 6000 euro.
De meloen is eigenlijk geen fruit maar een groente, maar omdat het toch meer lijkt op een vrucht, wordt het verkocht en geconsumeerd als zachtfruit. De meloen is familie van de komkommer.
Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm en zijn aan de buitenkant verdeeld in segmenten of bedekt met wratachtige knobbels. Het bekendste ras uit deze categorie is de charentais of cavaillon. Ook het ras Oranje Ananas behoort tot dit type en heeft ook oranje-geel vruchtvlees.
Als de meloen maar goed rijp is. Want een onrijpe is niet te kanen en een overrijpe meloen mag meteen de vuilnisbak in.
Wanneer een watermeloen niet meer goed is, zal het knapperige vruchtvlees beginnen te verschrompelen. Het vruchtvlees kan zelfs wegtrekken van de zaden. In andere gevallen kan de watermeloen slijmerig en drabbig worden. Ruik aan de watermeloen voor je erin snijdt.
Tot slot: is het ongezond om onrijp fruit te eten? Nee, onrijpe papaja en mango bevatten minder suikers, hebben vitamines en zijn goed voor de stoelgang.
Afhankelijk van de rijpheid is de meloen meestal ca. 1 week te bewaren. Houd er wel rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven. Melkproducten bijvoorbeeld kunnen dit makkelijk opnemen, dus bewaar ze niet te dicht bij elkaar (in de koelkast).
De Limelon is een echt unieke meloen het heeft een friszure bite met een vleugje limoen. De meloen is een verfrissende aanvulling voor salades of andere gerechten die een verfrissend aspect kunnen gebruiken.
Waikiki is exotisch, zoet en sappig. De witte schil van deze netmeloen combineert mooi met de intense zalmkleur van het vruchtvlees. Het kleurenspel doet precies denken aan tropische en paradijselijke stranden. Vandaar de naam.