Het meest gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,3 als rapportcijfer. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron.
De treinstations Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal zijn de drukste stations van Nederland.
De openbaar vervoersterminal Utrecht Centraal Station is tegenwoordig het grootste station van Nederland. Dagelijks passeren hier zo'n 250 tot 300 duizend mensen.
Antwerpen-Centraal is in 2014 uitgeroepen tot het 'mooiste station ter wereld' en is een erkend historisch monument. Het gebouw valt op door de indrukwekkende stenen constructie en een koepel die majestueus hoog uittorent boven de immense wachtruimte, volgens een ontwerp van Clément van Bogaert.
Valkenburg is het oudste station van Nederland dat nog als zodanig functioneert. Het is bovendien een bijzonder exemplaar, omdat het is gebouwd door een buitenlandse firma: de NV Aken-Maastrichtse Spoorwegmaatschappij.
Met zo'n 181 in- en uitstappers is Eijsden het kleinste station van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen. Daarna volgt het station van Soest.
Hoe dan ook, Grand Central Terminal is het grootste treinstation ter wereld en is zeker een bezoekje waard als u in New York bent. Het bestaat uit maar liefst 44 perrons en 67 sporen, van waar Metro-North Railroad vertrekt, daarnaast zijn er ook verschillende restaurants.
Station Valkenburg: het oudste station van Nederland
Station Valkenburg is het oudste nog in gebruik zijnde station van ons land, het werd geopend op 23 oktober 1853. Het gebouw is gemaakt uit mergelblokken en nog in originele staat.
Sorry, het antwoord is inderdaad: Amsterdam. Amsterdam Airport, Amstel, Arena, Bijlmer Arena, Centraal, Holendrecht, Lelylaan, Muiderpoort, RAI, Science Park, Sloterdijk en Zuid.
Het netwerk telt ongeveer 400 treinstations, dat is gemiddeld één station per 8,1 kilometer spoor. Het spoornet wordt zowel voor personen- als goederenvervoer gebruikt.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) rijdt vanaf maandag met een nieuwe, verlengde dubbeldekker. De trein bestaan uit zes treinstellen en heeft een gezamenlijke lengte van 320 meter. Dit is twee keer zo lang als de langste trein die tot nu toe in Nederland reed.
Logistieke uitdaging. Tot 1989 stond het record op naam van de Australiërs, die een reizigerstrein met 42 rijtuigen lieten rijden. Nederland verpulverde het record op 19 februari 1989. Met 60 rijtuigen reed locomotief 1607 van rangeerterrein Kijfhoek naar Eindhoven.
Grand Central Terminal neemt 49 hectare in beslag, heeft 44 perrons en 67 sporen verspreid over twee verdiepingen. Het is het grootste treinstation ter wereld, zowel op gebied van oppervlakte als aantal perrons.
Met iets meer dan honderd reizigers per dag is station Soest het rustigste NS-station van Nederland.
Daarop staan alle perrons met hun betreffende lengtes. In het overzicht staan 11 spoor nummers voor Amsterdam CS en 14 bij Utrecht CS. Utrecht is dus nog steeds het station met de meeste sporen.
'Normaal gesproken gebruiken 1,3 miljoen reizigers per dag de trein, onder meer voor werk en school. Als je geen auto hebt, kun je vandaag nauwelijks reizen.
De grote winnaar van dit onderzoek is Apeldoorn! En dat mag ook wel met 1169 kilometer aan openbaar vervoerroutes en 444 haltes. Met een gemiddelde snelheid van 8 minuten en 13 seconden per kilometer race je zo naar het stadscentrum.
In 1970 besloot de NS (Nederlandse Spoorwegen) dat Den Haag een Centraal Station moest krijgen. De NS wilden in eerste instantie Hollands Spoor ombouwen tot Centraal Station. Maar daar dacht de gemeente Den Haag anders over. De gemeenteraad vond dat Hollands Spoor te ver van het centrum af lag.
Zwitserland heeft het beste spoorwegsysteem van Europa. Dat concludeert Boston Consulting Group (BCG) in een studie naar de prestaties van de spoorwegen in 24 Europese landen. Nederland staat in de middenmoot en het Belgische spoorwegsysteem komt als 11de uit de bus.
De NS is eigenaar van de stationsgebouwen en beheert voorzieningen op stations, zoals winkels en horeca, fietsenstallingen en OV-fietsen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het voor- en achterplein van het station.
Nederland heeft op dit moment zes Centraal Stations: in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en in Arnhem en Leiden.
De grootste plaats zonder spoorverbinding is Drachten (45000 inwoners). De dichtstbijzijnde stations zijn Leeuwarden (37 min. met de bus), Heerenveen (26 min.
In Nederland komt het achtervoegsel "-Centrum" ook voor. Zeven stations hebben deze benaming. Ook in enkele andere landen wordt de term 'Centraal Station' of 'Centraal' gebruikt. In Noorwegen en Zweden heten deze stations respectievelijk Sentralstasjon en Centralstation.
In totaal zijn er 882 spoorwegstations in de metropool Tokio, waarvan 282 metrostations.