Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Die zijn er zeker, dat zijn de universele kleuren. Tijdens een kleurenanalyse wordt door middel analysedoeken uitgezocht welke kleuren jou het beste staan. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat iedereen de basiskleuren kan dragen. Dit zijn de kleuren rood, geel, groen, blauw en violet.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Donkere kleuren
Kleuren als bruin, zwart, bordeauxrood, donkerblauw en donkergroen zijn een perfecte match met een lichtere huid. Heb jij even geluk dat het winterseizoen is aangebroken. Deze kleuren ga je namelijk veel zien de komende tijd: goed moment om je kledingkast aan te vullen.
Bij een koele ondertoon zijn felle kleuren zoals rood, paars of blauw de kleuren die je moet dragen om jouw bruin kleurtje net wat meer te accentueren. Een felle roze kleur gaat je ook ongetwijfeld goed staan!
Kleuren die je beter niet kunt dragen met een bleke huid
Er zijn genoeg kleuren die goed passen bij een bleke huid, maar er zijn er ook een aantal die je beter niet kunt dragen. Felle kleuren als neon geel, roze en groen kun je beter niet doen, deze kleuren maken je huid namelijk erg flets en grauw.
De kleur rood is in de kleurenpsychologie de meest intense kleur. Niet zo gek dus dat het in staat is om sterke emoties uit te lokken. Veel merken kiezen voor de kleur rood, denk aan Coca Cola, Lays, Kellogs en KFC. Logisch als je bedenkt dat deze kleur rood de neiging heeft om eetlust aan te wakkeren.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Kleurenpsychologie en koopgedrag
Bij koopgedrag zijn kleuren ook erg belangrijk. Zo creëert rood urgentie en oranje roept op tot actie. Deze kleuren zijn daarom zeer bruikbaar om consumenten in beweging te zetten, bijvoorbeeld bij uitverkoop.
Blauw staat voor betrouwbaarheid en professionaliteit. Dit is belangrijk voor bedrijven die bijvoorbeeld in de financiële of verzekeringssector werken. De Consumentenbond en OHRA zijn hier enkele voorbeelden van. Ook de Politie hoort in het rijtje thuis van 'merken' die de kleur blauw inzetten.
Positieve kleur: geel
Een kleur die door mensen als zeer positief en energiek ervaart wordt is de kleur geel. Geel wordt gezien als een jeugdige, optimistische kleur die de aandacht grijpt. De kleur wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, geluk en straal vriendelijkheid uit.
Zwart en donkerblauw of bruin
Zwart past bij zowat elke tint, behalve bij donkerblauw en bruin. Kies je toch voor deze combinatie? Speel dan met accessoires en prints. Draag bijvoorbeeld zwarte panty's bij een donkerblauw jurkje of kies een bloemenprint die zwart en bruin combineert.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Warm en koud
“Beige is een warme tint en als je boven de 50 bent, flatteren koude kleuren doorgaans meer.” Dit schreeuwt om uitleg. Er zijn dus koele en warme kleuren. Warme kleuren hebben altijd een flinke scheut geel, koele kleuren bevatten blauw of nonkleuren zoals zwart, wit of grijs.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Tot de warme kleuren behoren alle rood, geel, oranje en bruine kleuren.
Universele betekenis van kleuren
Denk bijvoorbeeld aan: Een boos persoon met een rood gezicht. Een ziek persoon met een groenachtig bleek gezicht. Een overleden persoon met een wit gezicht.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
In een representatieve enquête heeft het Deutsches Lackinstitut (Duits verfinstituut ) ontdekt dat mannen over het algemeen de voorkeur geven aan blauw, maar ook grijs, zwart en bruin mooi vinden. Beide geslachten houden ongeveer evenveel van groen , terwijl vrouwen anders meer houden van rood, geel, beige en oranje.
Kleuren zoals licht grijs en rood
Huidkleurig ondergoed blend goed met je eigen huidskleur en steekt dus niet af. Hierdoor schijnt huidkleurig ondergoed niet door. Let er dan wel op dat je een nude kleur kiest die bij je huidskleur past.
Kies je kleur
Zachte, neutrale kleuren vormen niet zo'n groot contrast met een bleke huid; ga voor lichtblauw of zachtroze. Probeer geel, wit en zwart te vermijden: deze tinten leggen extra nadruk op je porseleinen huidje. Wel een goed idee: felle nagellak op je tenen.
Voor het gemak leg ik het zo uit: een huidskleur is oranje-achtig. Dit oranje maak je door een (maakt niet uit welke) rood met geel te mengen. Gemengd vanuit een geel+rood of een okergeel+rood of gebruik een gebrande sienna als basis.