Oorzaak. Een echt duidelijke oorzaak voor het ontstaan van blaaspoliepen is er niet. Blaaskanker wordt wel vaak gelinkt aan roken, maar ook bij niet-rokers kan zich abnormaal weefsel ontwikkelen.
Klachten Meestal worden blaaspoliepen vastgesteld na een episode van pijnloos bloed plassen. Klachten Meestal worden blaaspoliepen vastgesteld na een episode van pijnloos bloed plassen. Hierbij is de urine rose gekleurd, maar het geeft soms ook de indruk puur bloed te plassen.
Bij oppervlakkig groeiende poliepen is het met een TUR-blaas meestal mogelijk deze helemaal te verwijderen. Soms zijn daarna nog blaasspoelingen nodig. Bij invasief groeiende poliepen is nog verdere behandeling nodig. Bijvoorbeeld een tweede operatie of bestraling.
Blaaspoliepen zijn uitstulpingen van de bekleding van de blaas. Deze uitstulpingen zijn meestal kwaadaardig, daarom spreken we ook van blaaskanker. Er zijn veel verschillende vormen van blaaskanker. Blaaspoliepen zijn meestal oppervlakkig met een goede prognose.
Poliep verwijderen
Door de spoelvloeistof kunt u aandrang tot plassen krijgen. Geeft u dit aan, dan wordt de blaas niet verder gevuld. De uroloog zoekt de kleine poliep op. Dan schuift hij een dun slangetje door de cystoscoop waarmee hij het poliepje of weg kan halen voor onderzoek of weg kan branden.
De belangrijkste risicofactoren voor darmpoliepen zijn het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De kans op het ontstaan van poliepen is mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten.
Bij meer dan vijftig procent van de patiënten keren blaaspoliepen echter terug. Sommigen kunnen daarbij langzaam kwaadaardig worden en verder de blaaswand ingroeien.
Als er tumoren in de blaas worden gevonden dan kunnen deze goedaardig of kwaadaardig zijn. De goedaardige tumoren zijn poliepen (papillomen). Maar blaaspoliepen kunnen ook kwaadaardig zijn.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Een poliep kan verdwijnen. De impact ervan op de baarmoeder: een fibroom kan de baarmoeder vervormen.
Soms groeit de goedaardige poliep uit tot een kwaadaardige tumor. Dan ontstaat dikkedarmkanker. Hoe groter de poliep is, hoe groter de kans dat deze kwaadaardig kan worden. De schatting is dat de ontwikkeling van een poliep tot darmkanker zo'n 10-15 jaar kan duren.
Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor).
Eet veel vezels (30 tot 40 gram per dag). Een vezelrijke voeding is erg belangrijk bij poliepen in de dikke darm. Vezelrijke voeding helpt om de darm gezond te houden, waardoor het kan helpen om het ontstaan van poliepen te voorkomen. Probeer zo min mogelijk rood vlees en bewerkt vlees te eten.
Met een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm), bekijken we de darmwand met een endoscoop en zien we of er darmpoliepen aanwezig zijn. De endoscoop is een dunne flexibele scoop slang die via de anus de darm wordt ingeschoven. Tijdens dit onderzoek kunnen we poliepen direct verwijderen.
De poliep veroorzaakt vaak geen klachten. Hierdoor hebben mensen vaak niet door dat ze een poliep hebben. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot worden. In de meeste gevallen zijn poliepen goedaardig, maar ze kunnen ook uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.
Na ongeveer 4 tot 6 weken kunt u verbetering verwachten. Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor.
De ingreep duurt ongeveer een uur en gebeurt met een buigzame slang. Dit heet een endoscoop. Deze wordt via de anus of stoma ingebracht. Aan de endoscoop zit een tangetje om de poliep te kunnen verwijderen.
Een poliep is een bultje in het slijmvlies van de baarmoederhals of baarmoeder. Poliepen zijn meestal goedaardig. Dat betekent dat ze geen kankercellen hebben. Poliepen kunnen gemakkelijk bloeden.
Een poliep is een zwelling op slijmvlies met een karakteristieke vorm, namelijk dikker aan het uiteinde dan aan de basis ('gesteeld'). De meeste poliepen zijn goedaardig hoewel maligne ontaarding bij sommige vormen (dikke-darmpoliepen) weleens voorkomt. Poliepen bevinden zich meestal in de holte van een orgaan.
Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en andere geen darmpoliepen krijgen. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van poliepen in de dikke darm zijn erfelijke aanleg en voeding en leefstijl. Erfelijke aanleg.
Als na onderzoek blijkt dat er in de weggehaalde poliep kwaadaardige tumorcellen zitten, heb je darmkanker. Vaak volgen er dan aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis. Je arts bespreekt na die onderzoeken met je hoe de behandeling van de darmkanker eruit zal zien.
Poliepen verschillen in vorm en grootte. Vormen zijn bijvoorbeeld een bolletje, een knop, een paddestoel of plat als een schotel. De grootte varieert van zo klein als een speldenknop, tot enkele centimeters groot.
Desondanks delen we de poliepen in op basis van grootte, in minuscule poliepen (< 5 mm), kleine poliepen (5 tot 9 mm), middelgrote poliepen (10 tot 20 mm).
Als de poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden. Als je poliepen in de baarmoeder hebt, hoef je er lang niet altijd iets van te merken.
Als een poliep groter wordt dan 1 cm gaat het risico dat die later ontaardt geleidelijk toenemen. Gelukkig is het slechts een minderheid die uiteindelijk evolueert naar een groter kwaadaardig gezwel. Dit kan dan tot 4 à 6 cm groot worden zodat de darm daardoor ook vernauwd of geblokkeerd geraakt.