Spoelen met natuurazijn of een mengsel van water met azijn geeft volgens ervaringsdeskundigen glans aan het haar. Met appelazijn krijgt het haar ook een mooie glans. Enthousiaste gebruikers zien appelazijn als een natuurlijke conditioner voor het haar!
De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van azijn helpen de pH-waarde van de hoofdhuid in balans te houden en doodt gist op de hoofdhuid die roos veroorzaakt. Ook laat azijn de haarschubben sluiten. Het spoelt opgehoopte restanten weg, zoals restjes zeep, shampoo en conditioner.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Hoe lang azijn in je haar? Zo kun je 't beter aanpakken: vul een (oude) plantenspuit met een scheut azijn, gemengd met water. Spuit er wat van in je haar en masseer het een paar minuten in. Zodra je het hebt uitgespoeld, zul je merken hoe schoon je haar aanvoelt.
Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen. Deze vlokjes zijn onschadelijk en doen niets aan de smaak, maar zien er inderdaad niet echt appetijtelijk uit.
Hoelang azijn in laten trekken? Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Waarom niet met azijn ontkalken? Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.
Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.
Baking soda voor je haar? Ja! De eigenschappen van baking soda verbeteren de kwaliteit van je haar. Zuiveringszout kan het haar van alle resten van shampoo en conditioner ontdoen waardoor je haar een mooie glans krijgt na een paar behandelingen.
Het antibacteriële appelazijn doodt het gist op de hoofdhuid die roos veroorzaakt. Als je last hebt van roos, is het dus een goed idee op appelazijn te gebruiken. En zó gebruik je het zogenaamde wonderspul: Was je haar met je eigen shampoo en gebruik na het wassen het appelazijn als conditioner.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap.
Een haarspoeling maken van appelazijn doe je het best met een biologische appelciderazijn zonder sulfiet, die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat. Voor hoofdhuid problemen meng je de appelazijn met water in de verhouding max 1:10 en laat je de spoeling minimaal vijf minuten intrekken.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
In de tuin
Denk aan het schoonmaken van de tuinmeubelen (met warm water en een scheut azijn), maar ook het verwijderen van groene aanslag op je tegels. Ook als je onkruid weg wilt halen, kan schoonmaakazijn handig zijn. Spuit wat onverdunde azijn op de vervelende plantjes en het verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Kan azijn drinken kwaad? Als azijn in beperkte mate wordt geconsumeerd, kan het weinig kwaad. Maar naar de effecten op de lange termijn is nog weinig onderzoek gedaan.” Wel is bekend dat het zure goedje niet zo goed is voor je maag en je tanden.
De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water.
Wil je een natuurlijk product gebruiken om vuil van het rubber van je wasmachine te verwijderen? Gebruik dan eventueel wat natuurazijn ( schoonmaakazijn tast het rubber aan). De zuren in azijn doden schimmels, maar kunnen bij veelvuldig gebruik ook het rubber beschadigen.
Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Natuurazijn, soms ook wel tafelazijn genoemd, is een duurzaam product. Het is agrarisch van oorsprong en biologisch afbreekbaar. Azijn wordt op een natuurlijke wijze geproduceerd en heeft een lage concentratie van azijnzuur, namelijk tussen de 4 en 10%.