Als groente wordt er veel artisjokken, courgettes, aubergines, groene asperges, kikkererwten en olijven gegeten. In Marokko wordt veel gebruikt gemaakt van stoofpotten, zoete gerechten en kruiden zoals: koriander, munt, komijn, kaneel, kurkuma, kardemom, gember, nootmuskaat en cayennepeper.
De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven. Kinderen gebruiken vaak zoet beleg zoals chocoladepasta, jam of honing. Bij het ontbijt drinkt men koffie, maar ook muntthee, karnemelk of fruitsap.
Goedgevulde tajines, lekkere stoofpotten en couscous. Typisch Marokkaans! Er komen superlekkere gerechten uit de Marrokkaanse keuken.
Op het platteland kun je bijvoorbeeld zomaar worden uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis. Hoe arm ook, het gezin zal voor je koken en je het naar de zin maken. Een dergelijk aanbod afslaan is erg onbeleefd. Veel Marokkanen gaan nog gekleed in traditionele gewaden zoals jellabas (mannen) en sluiers (vrouwen).
In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.
Een land ontdekken betekent ook de taal leren. Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken. Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Het drinken van alcohol wordt in Marokko over het algemeen afkeurend bekeken. In de meeste cafés en restaurants zijn alcoholische dranken niet te verkrijgen. Een argument dat veel mensen gebruiken is dat het drinken van alcohol in strijd zou zijn met de islam.
Veilig reizen in Marokko
Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden dan ook gekarmeliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.
Drinken in Marokko: Nana of muntthee is de traditionele drank van Marokko. Het wordt gezet van groene Chinese thee samen met verse muntbladeren en veel suiker.
Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
De typisch Marokkaanse muntthee wordt geserveerd bij ontvangstceremonieën. Het wordt gemaakt van blaadjes verse munt en veel suiker. Sla niet zomaar een glas muntthee af als het je aangeboden wordt, want dat is zeer onbeleefd. Marokkaanse koffie is sterk en zwart en wordt soms op smaak gebracht met kaneel of kardemom.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Marokko. – Alcohol: Kopen vanaf 16 jaar, drinken op alle leeftijden. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0. – Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
Marokko verbiedt de invoer van sommige goederen. Producten die niet aan gezondheidsnormen voldoen, zoals fytosanitaire en veterinaire normen en etiketteringsvereisten, en namaakproducten, mogen niet ingevoerd worden. Kijk hiervoor in Access2Markets.
Sigaretten zijn goedkoper in Marokko dan in Nederland. De gemiddelde kosten van een pakje lokale sigaretten is 2.80 EUR (30 MAD). Voor meer bekende merken zoals: Davidoff, Marlboro, Dunhill moet je betalen over 3.50 EUR (38 MAD).
#6 Afdingen, afdingen en nog meer afdingen
Hoe je afdingt is natuurlijk helemaal aan jou maar het is normaal om met het eerste tegenbod 1/3 van de vraagprijs te noemen. Vaak kan je minimaal de helft van de vraagprijs afhalen. Met humor onderhandelen is de beste manier om veel van de prijs af te krijgen.
U groet een vriend. In dit geval begint de begroeting in het Marokkaans met vier zoenen. De hand van de andere persoon houdt u ondertussen vast. Het kan zijn dat twee mannen of vrouwen vervolgens gemakkelijk een kwartier praten, terwijl u nog steeds elkaars handen vasthoudt.
Trouwstoet, een dikke bolide mag niet ontbreken
Meer dan 30.000 euro kost een gemiddelde Marokkaanse bruiloft in Nederland.