Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
En je voedsel kan uitdrogen, zegt Zwietering ,,Als het voedsel nog warm is komt er veel damp vrij. Als je het bakje met eten niet afdekt, droogt het product uit en dat is zonde.” Wat is de beste temperatuur voor je koelkast? Zwietering: ,,Het is het beste om de koelkast op 4 graden Celsius te zetten.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Producten dienen zo snel mogelijk te worden teruggekoeld. Binnen 2 uren naar 20°C of kouder en binnen 5 uren naar 7°C of kouder. Producten mogen maximaal 1 uur in de keuken “ uitwasemen”. Verhitten en terugkoelen zijn (nog steeds) kritische processen.
Door eten goed te verhitten, gaan er bacteriën verloren, zegt de microbioloog. Het roeit de bacteriën echter niet helemaal uit, waardoor de richtlijn voor het bewaren toch twee dagen blijft. "Door onder andere je bestek, bord en de lucht ontstaat er kruisbesmetting.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Volgens het Voedingscentrum moet je de maaltijd altijd even laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Moet je cake bewaren in de koelkast? Nee, je kunt cake beter niet in de koelkast bewaren. Als je een cake in de koelkast bewaart, droogt ie sneller uit. Let op: sommige cakes zijn na afwerking niet lang te bewaren op kamertemperatuur.
Ze zeggen dat het ongezond is om restjes eten in een kookpot of in een pan te laten staan. Klopt dat? Nee, dat klopt niet! Liesbeth heeft die raad misschien van haar grootmoeder, want vroeger was het inderdaad zo dat je beter geen conserven in je koelkast bewaarde.
Verhit restjes door en door
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Om op veilig te spelen, raadt het Britse Food Standards Agency aan om voedsel maar één keer ropnieuw op te warmen. Al kan je volgens Michael Moseley je maaltijd wel wat vaker opwarmen, zolang je het volgens de regels van de kunst doet.
Een temperatuur lager dan 4° blokkeert de vermenigvuldiging van de meeste bacteriën. Daarom kan u voedingswaren dagen en zelfs weken in de diepvriezer bewaren.
Je kan zowel warme als koude gerechten als restjes bewaren. Maar er is een belangrijk verschil. Gerechten die warm geserveerd werden, kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een afgesloten bakje dat geschikt is om voeding in te bewaren of je kan ook de pot afdekken met plastiekfolie.
Vervolgens geldt dat het vervoeren bij de juiste temperatuur wordt gedaan. In het geval van warme maaltijden is dit 60 graden, gekoelde producten moeten vervoerd worden bij 7°C of kouder.