In Nederland is het over het algemeen normaal om de naam niet te vertellen tot aan de geboorte. Waarom? Dat is een raadsel. In andere culturen is het juist erg normaal om het tijdens de zwangerschap al bekend te maken.
Waarom de babynaam geheim houden
Je familie of vriendinnen kunnen de naam namelijk zwaar verpesten door het te associeren met iets of iemand vervelends, of ze maken de naam belachelijk: 'Weet je nog die Tim uit de eerste klas, die altijd in zijn neus peuterde!'
Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.
Ga samen op de bank zitten en denk gewoon even rustig na. Probeer dan op een naam te komen die jullie nog niet (of tenminste niet bewust) voorbij hebben zien komen op de websites of in de boeken. Misschien kom je zo wel op een naam die je anders nooit had bedacht.
Verboden in Nederland
Dienaar van God. Tsjakkalotte (inderdaad, zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen) Frans Rolls Royce (ook uit de koker van Emile) TomTom (later alsnog geaccepteerd)
Sonne Straal. Ben Boute. Joyce de Roo-Bot. Wil Bierman.
Nederlandse ouders noemden hun kinderen tot ver in de jaren zestig Adolf – gewoon als eerste naam. Dit blijkt uit gegevens van het Meertens instituut. De grootste Adolf-piek in Nederland vond plaats in 1930 – drie jaar voor Adolf Hitler aan de macht kwam. In dat jaar werden 93 kinderen Adolf genoemd, tegen 57 in 1931.
Afhankelijk van of je je naam leuk vindt of niet en of je hem associeert met negatieve of positieve eigenschappen, zul je een overeenkomstig beeld van jezelf ontwikkelen. In feite beschouw je de eigenschappen ervan als inherent aan uzelf. Bovendien is je naam meestal het eerste wat mensen over je weten.
Andere namen die in Nederland niet mochten: Ego, Maastricht, Frans Rolls Royce, Marieke Methadon, Bloem Pot, Peter Celie en Beau ter Ham. Het verschilt wel een beetje per ambtenaar welke het wel en niet halen, want Tom Tom, Jeanne d' Arc, Miracle-of-love en Geisha kwamen er wel doorheen.
Onze naam is sterk verbonden met onze identiteit. Wat we van die naam vinden, kan daardoor iets vertellen over wat we van onszelf vinden, zegt de Duitse psycholoog Jochen Gebauer. Alleen al het antwoord op de vraag 'Hoe mooi vind je je naam? ' geeft een goede indruk van iemands zelfwaardering, bewees hij.
Het belangrijkste motief bij de naamkeuze vormt het cluster 'mooie klank' (meisjes 34,0%, jongens 29,5%), 'mooie naam' (meisjes 14,5%, jongens 12,5%) en 'leuke naam' (meisjes 6,8%, jongens 9,8%). Het onderscheid tussen 'mooie klank', 'mooie naam' en 'leuke naam' is door de ouders zelf gemaakt.
Het is duidelijk: ouders die een naam zoeken voor hun kind, laten zich vooral leiden door de mooie klank van namen; ook namen die zij anderszins als 'mooi' of 'leuk' ervaren, komen in aanmerking. Verder is vernoeming naar familie, vooral naar de grootouders, voor veel ouders belangrijk.
U bent als ouder of voogd vrij in het kiezen van een voornaam voor uw kind. De voornaam mag alleen niet ongepast zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan een voornaam weigeren.
Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.
Prins Harry en Meghan toonden vandaag voor het eerst hun kersverse zoon aan de wereld, maar een naam voor hun kroost is nog niet bekend gemaakt. Zoveel tijd hebben we daar in Nederland niet voor: een baby moet binnen drie dagen aangegeven worden.
De eenvoudigste manier om te zien hoe vaak je naam voorkomt, is door je naam op te zoeken in de zoekbalk op de homepage. In sommige gevallen stuurt de zoekbalk je direct naar jouw naampagina. Maar als je bijvoorbeeld Bo heet, krijg je eerst nog allerlei namen te zien waar -bo- in voorkomt.
Voor het wijzigen van de achternaam (van een minderjarig kind) moet een speciaal verzoek worden ingediend bij de Dienst Justis van het ministerie van justitie in Den Haag. 2. Naamswijziging kind dat tot gezin behoort waarvan de andere kinderen andere achternamen hebben.
Alleen een advocaat kan een verzoek bij de rechter indienen voor het veranderen van een voornaam, u mag dit niet zelf doen. De brief van de advocaat met het verzoek heet verzoekschrift. Deze procedure bij de rechter heet verzoekschriftprocedure.
Wijziging voornaam aanvragen
Wilt u uw voornaam aanpassen? Roep dan de hulp van een advocaat in. Uw advocaat vraagt de voornaamswijziging dan aan bij de rechtbank. U moet daarbij wel de reden opgeven voor de naamswijziging.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams (Beaumont (Texas), 12 september 1984) is de vrouw met de langste voornaam ter wereld. Haar volledige voornaam bestaat uit 51 karakters. De naam staat vermeld in het Guinness Book of Records.
Een naam geeft identiteit en bestaansrecht. Een naam is de erkenning van 'ik besta' en 'ik-ben-ik'. Wanneer jouw naam wordt uitgesproken krijgt de naam letterlijk kracht en betekenis en geeft verbinding en herkenning.
Er zijn bijna 3.000 vrouwen en meisjes die Lieve heten.
U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft. Let op: Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders krijgen.
Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.