Meestal is er op een andere plek in uw lichaam een bacterie binnengedrongen, bijvoorbeeld via uw longen. De bacterie heeft op die plek een ontsteking veroorzaakt. Soms komen daarbij bacteriën in het bloed terecht.
Een infectie met deze bacteriën loop je op door contact met ontlasting, het eten van besmet voedsel of via water. Een besmetting veroorzaakt niet altijd klachten. Naar schatting treden er jaarlijks zo'n 1.7 tot 5 miljard gevallen van diarree op, de meeste van deze gevallen zien we in ontwikkelingslanden.
Ze zijn talrijk aanwezig in de lucht, water, aarde, planten, warmwaterbronnen, radioactief afval, gletchers, dieren en de mens. Ze komen in ons lichaam terecht via verschillende wegen. Via vreemde materialen (naalden, baxters, prothesen, pinnen, vijzen,..)
Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.
Soms veroorzaken bacteriën een ontsteking (infectie). Een ontsteking gaat vaak vanzelf over, maar soms zijn antibiotica nodig. Dit zijn medicijnen die helpen tegen een ontsteking met bacteriën. Als antibiotica vaak worden gebruikt, kunnen bacteriën daar ongevoelig (resistent) voor worden.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen.
Onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren kunnen vaststellen of een hoestende patiënt met koorts een bacteriële of virale infectie heeft. Het is lastig voor artsen om op basis van klachten zelf vast te stellen of hun patiënt een bacteriële infectie of een virusinfectie heeft.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
Een ontsteking, of ook wel inflammatie genoemd, wordt gedefinieerd als de reactie van het lichaam op een potentieel schadelijke stimulus. Bij infectie is er sprake van weefselinvasie door micro-organismen en hierdoor zal bij een verder gezonde patiënt een ontstekingsreactie optreden.
De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
Een ontsteking is een normale afweerreactie van het lichaam op pijn. Het ontstaat als onze witte bloedcellen vechten om ons te beschermen tegen een infectie veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of virus. Ook kan het optreden wanneer het lichaam verwond raakt.
Probiotica herstellen de balans van goede en slechte bacteriën en laten zo je gezondheid en immuunsysteem goed functioneren. Voedingsmiddelen met probiotica zijn bijvoorbeeld karnemelk, kombucha, miso, tempeh, kefir, kimchi, zuurkool en augurken. Het meest bekende voedingsproduct dat probiotica bevat, is yoghurt.
Een bacteriële infectie is iets anders dan een virusinfectie. Dan ben je namelijk besmet met een virus. Je kunt besmet raken met een bacterie. Dit heet een bacteriële infectie en hier kun je erg ziek van worden.
Besmettelijkheid. Als iemand met een ziekmakende bacterie of virus deze op andere mensen kan overdragen, dan spreekt men van een besmettelijke infectieziekte. Besmet raken kan dan op verschillende manieren, mede afhankelijk van de infectieziekte.
Antibiotica zijn medicijnen die werken tegen bacteriën. Ze helpen als u last hebt van een longontsteking of een blaasontsteking. Maak de antibioticakuur altijd af. Anders kunnen er bacteriën in het lichaam achterblijven en kunnen de klachten terugkomen.
Via de bloedbaan kunnen bacteriën zich verspreiden doorheen het lichaam. Dit kan de vitale organen, bijvoorbeeld de longen, het hart of de lever, aantasten, in die mate dat ze minder goed functioneren en mogelijks zelfs volledig uitvallen. Daarnaast kan een bloedvergiftiging gepaard gaan met een septische shock.
Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Wanneer zijn antibiotica niet nodig? Als je lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, is het niet nodig een antibioticum te gebruiken. Bovendien zijn antibiotica niet effectief bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals bij griep of verkoudheid.
Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt normaal gesproken geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Hoe wordt u ziek van een bacterie
Toch kunt u wel ziek worden van een bacterie. Dat gebeurt wanneer een bacterie zich vestigt op een plek waar zij niet thuishoort en daar vervolgens infecties veroorzaakt. Dit kan in het lichaam zijn, bijvoorbeeld in een wond of in de bloedbaan, maar ook daarbuiten.