Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is.
Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
De trommelvliezen scheuren bij 160 tot 185 decibel, de longen bij tweehonderd. Om dodelijke slachtoffers te maken moet een 'lawaaikanon' dus érg veel geluid produceren, en ook nog eens tamelijk dicht bij de doelgroep staan.
Geluiden onder de 75 dB zijn veilig. Bij sterkere geluiden moet je zorgen dat je je oren niet te lang blootstelt. Zo bereik je bij geluiden van 85 dB na acht uur de veiligheidsgrens.
Twee geluidsbronnen die eenzelfde geluidssterkte voortbrengen, veroorzaken een geluidstoename met 3 dB. Dit is dus een verdubbeling van het geluidsniveau, bv. 50 dB + 50 dB = 53 dB. Een ander voorbeeld: tien geluidsbronnen van 80 dB produceren samen 90 dB.
De gemiddelde geluidswaarde in een woonkamer is ongeveer 40 decibel, en het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning mag overdag de 50 tot 70 decibel niet overschrijden. Als je daar een keertje overheen gaat omdat je bijvoorbeeld moet boren, is dat geen onrechtmatige hinder. Tenzij het langdurig is.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
Extreem luid en schadelijk zijn harde klappen of vuurwerk onmiddellijk in de buurt van het gehoor: deze bereiken waarden van 180 decibel.
Indien men uitgaat van een aanvaardbare blootstelling aan 85 dB(A) gedurende 8 uur per dag, betekent dit dat bij een geluidsniveau van 90 dB(A) er na ongeveer 3 uur blootstelling al kans is op gehoorschade. Voor een geluidsniveau van 100 dB(A) is deze blootstellingstijd nog slechts 15 minuten.
Geluid wordt aangegeven met decibel. Als er een blad van de boom valt, hoor je ongeveer 10 db en dit is hoe 60 db klinkt. Kabaal van de snelweg is 90 db en in de disco gaat het volume tot 110 db. Een straaljager jaagt de meter nog verder op, wel 130 db.
De WGO beveelt dan ook aan om het nachtlawaai te beperken tot 40 dB(A) (Lnacht).
Eenmaal opgelopen gehoorschade door muziek of lawaai hersteld uiteindelijk niet meer en de gevolgen van gehoorschade zijn best groot. Ook een permanente piep of ruis in je oor waardoor het nooit meer stil is (tinnitus), is zeker geen pretje. Denk dus niet: “Dat zal mij wel niet niet overkomen”.
Naar 78 decibel (bijvoorbeeld een wasmachine) mag je 4 uur per dag luisteren. Naar 81 decibel (iets luider dan een wekker of deurbel) mag je 2 uur per dag luisteren.
Maar liefst 112,4 decibel wist hij op 30 november 2021 te produceren. Hoe Neville Sharp het voor elkaar krijgt zo'n luide boer te laten?
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert.
35 dB(A) in de dagperiode tussen 07:00 en 19:00 uur; 30 dB(A) in de avondperiode tussen 19:00 en 23:00 uur; 25 dB(A) in de nachtperiode tussen 23:00 en 07:00 uur.
Gillen, grasmaaien, boren in een betonmuur: 90 decibel. Motorrijden: 95 decibel. Een club of popconcert: 110 decibel. Geweerschot: 140 decibel.
Hoe meer luchtdruk verplaatst wordt, hoe harder het geluid wordt. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het hardste geluid is 194 decibel, dan worden alle luchtmoleculen samengedrukt. En de snelheid waarmee de hoge en lage druk elkaar afwisselen bepaalt of een geluid hoog of laag klinkt.
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
Het volgens NEN 5077 bepaalde gewogen contact-geluidniveau voor de geluidsoverdracht van een verblijfsruimte naar een andere verblijfsruimte van dezelfde woonfunctie is niet groter dan 79 dB.
Nu ben je klaar om het ochtendverkeer (90 dB) in te duiken en naar je werk te gaan met muziek op je oren (85 dB). Je komt op een rustig kantoor (50 dB) of een lawaaiig (70 dB). Na de lunch pak je de metro (94 dB) om een klant te bezoeken. Op je weg passeer je een schetterende radio (110 dB) en een kettingzaag (117 dB).