Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten.
TE VERMIJDEN
Verpakte gerechten met rauwe eieren zoals: Mayonaise.
Dit product is veilig maar staat niet in de Schijf van Vijf. Eet dit product dus niet te veel en niet te vaak.
Vooral zwarte korstjes die bij het bakken ontstaan of frieten die te bruin werden door te lang te frituren. Gefrituurde producten worden best zuinig gebruikt, wat trouwens voor iedereen geldt. Verder benadrukken ze dat het belangrijkste advies in de zwangerschap blijft: niet roken en geen alcohol drinken.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.
Dit product is veilig maar staat niet in de Schijf van Vijf.
Volle melk is bijzonder rijk aan vetoplosbare vitamines, namelijk vitamine A en D. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze volle melk kunnen drinken tijdens de zwangerschap en het antwoord is ja! Je hebt het recht om volle melk te consumeren tijdens je zwangerschap. Bovendien is het zonder risico voor je baby.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Kipfilet, vleeswaar
Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij 4 graden. Eet het na openen binnen 2 dagen op en altijd binnen de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over hoe je eten veilig kunt bewaren tijdens je zwangerschap.
Cheesecake bevat geen rauwe melk en geen rauwe eieren en mag je dus gewoon eten als je zwanger bent. Cheesecake is een super lekker, maar stiekem wel energierijk tussendoortje. Genieten met mate dus!
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.
Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.
Het voedingscentrum raadt uit voorzorg een al te grote inname van speculaasjes, stroopwafels, ontbijtkoek en appeltaart af. Als dit beperkt blijft tot 2-3 koekjes per dag zit de zwangere ruim onder de grens. In zoethout en drop zit de stof glycyrrhizine die effect heeft op de werking van de nieren.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Kruidenpillen en etherische kruidenolie. Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent.
Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, is meestal niet behandeld wat betekent dat deze melk nog rauw is en deze wordt bijgevolg ook afgeraden. Industrieel bereide yoghurt is veilig.
Foliumzuur en vitamine D slikken
Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Foliumzuur komt veel voor in plantaardige producten. Het zit in groene bladgroenten (folia betekent blad), zoals spinazie, rucola, peterselie en andijvie, en ook in andere groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en asperges. Er zit ook veel foliumzuur in volkorenproducten, pitten, zaden, noten en bonen.
Gerookt vlees tijdens je zwangerschap
Het Voedingscentrum adviseert om gerookte vleeswaren niet te eten tijdens je zwangerschap.
Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.
De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is.