5. Op welke tijden mag de gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden verrichten? De gerechtsdeurwaarder mag van 7.00 uur tot 20.00 uur gedurende zes dagen per week ambtshandelingen verrichten.
Bent u niet thuis? Dan mag de deurwaarder met politie en een slotenmaker naar binnen om het proces-verbaal te maken. Hij kan ook spullen beschrijven die hij door uw raam ziet, bijvoorbeeld een televisie. De deurwaarder geeft dit proces-verbaal binnen 3 dagen aan u.
Een deurwaarder mag alleen ambtshandelingen verrichten tussen 7 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds. Verder zijn bepaalde dagen uitgesloten. Op zondagen en algemeen erkende feestdagen mogen in principe geen ambtshandelingen worden verricht.
In de wet is bepaald dat een deurwaarder geen exploot mag doen op een zondag of op een algemeen erkende feestdag.
Op voorwaarde dat de gerechtsdeurwaarder beschikt over een uitvoerbare titel, heeft hij het recht om binnen te komen, desnoods tegen uw wil. Zonder aanwezigheid van een politieagent mag hij de toegang tot uw woning niet forceren (art. 1504 Ger.
Indien onbekend is bij welke bank de debiteur een bankrekening aanhoudt kan de deurwaarder bij de verschillende banken informeren of zij geldmiddelen van de debiteur onder zich hebben. De kosten die de deurwaarder hiervoor bij de debiteur in rekening brengt bedragen € 89,36 (2023).
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Artikel 64 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bepaalt dat een gerechtsdeurwaarder geen exploot mag uitbrengen tussen 20.00 uur en 07.00 uur. Ook mag geen exploot worden uitgebracht op een zondag of op een algemeen erkende feestdag.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar. De deurwaarder heeft daardoor wettelijke bevoegdheden om betaling af te dwingen. Hij zorgt ervoor dat schuldeisers het geld krijgen waar zij volgens de rechter recht op hebben. De deurwaarder legt vonnissen ten uitvoer.
De bank bevriest uw rekening en geeft uw saldo door
Er kan dan nog wel geld op de bankrekening gestort worden, zoals uw loon. Maar u kunt er niets meer afhalen. Uw bank geeft binnen 2 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit heet een 'verklaring'.
De deurwaarder kan nu ook administratief beslag leggen. Van achter z'n bureau kijkt hij in het kentekenregister van het RDW en neemt waar dat een auto op naam van de debiteur staat. De deurwaarder maakt vervolgens een proces-verbaal op en zorgt voor inschrijving hiervan in het kentekenregister.
In de praktijk moet er momenteel een gerechtsdeurwaarder onder de arm genomen worden en moet deze langs gaan bij alle verschillende banken om er beslag te laten leggen op deze bankrekening waar uw schuldenaar net geld op zou hebben ontvangen. Er is hiervoor t.a.v. elke bank een afzonderlijke betekening nodig.
Soms worden mensen ook uit huis gezet door een deurwaarder. Dat gebeurt vooral bij een ernstige huurachterstand en soms met een achterstand met het betalen van hun hypotheek. "Dat gebeurt niet zo regelmatig als een beslaglegging. In Nederland wordt 300.000 keer per jaar beslag gelegd.
De deurwaarder moet natuurlijk wel het adres van de schuldenaar kunnen achterhalen, anders kan hij niet naar deze toe. Hij beschikt over de BRP-gegevens en kan op die manier de adresgegevens van een schuldenaar achterhalen.
Kan een deurwaarder beslag leggen op mijn spullen voor de schuld van mijn zoon? Ja, dat kan! Als een inwonend kind schulden heeft kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen.
De beroepsgroep gerechtsdeurwaarders staat onder toezicht van het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Zij controleert de naleving van wettelijke voorschriften en de in verordeningen vastgelegde beroeps- en gedragsregels.
Wat we u in ieder geval wel kunnen vertellen, is dat we de voordeligste gerechtsdeurwaarder van Nederland zijn! In Nederland is het in principe zo geregeld dat degene die in gebreke is gebleven, de schuldenaar, de deurwaarderskosten moet betalen.
Hoe werkt loonbeslag? Bij loonbeslag legt de deurwaarder beslag op uw loon of uw uitkering. Dit mag alleen met een vonnis, beschikking of dwangbevel. De deurwaarder moet wel rekening houden met uw beslagvrije voet.
Wanneer je klachten hebt over een gerechtsdeurwaarder kan je terecht bij de arrondissementkamer waar de betrokken deurwaarder deel van uitmaakt. Een klacht moet schriftelijk worden ingediend. Ook kan je een klacht indienen bij de beslagrechter, maar daarvoor doe je best eerst beroep op juridische bijstand.
Kamer voor gerechtsdeurwaarders
U kunt alleen naar de tuchtrechter als uw klacht gaat over hoe de deurwaarder zijn werk doet. Bijvoorbeeld over het leggen van beslag of de kosten die de deurwaarder maakt. U kunt niet naar de Kamer voor gerechtsdeurwaarders voor: brieven van een incassobureau.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Er is geen duidelijk verbod op het beslag leggen op huisdieren van schuldenaren. Uit de wet volgt namelijk dat de deurwaarder in principe op al iemands goederen beslag zou mogen leggen, mits de rechter dit ook aanvaardt in zijn uitspraak.
Kan ik mijn inboedel op naam van iemand anders zetten? Neen.