De volwassen bloedluis is ongeveer 1 mm groot en met het blote oog te zien. Het diertje heeft 8 poten en ziet er uit als een klein spinnetje. De bloedluis kan lastig te herkennen zijn omdat hij grijs of wit van kleur kan zijn. Pas als de bloedluizen bloed hebben opgezogen zullen ze er rood of paarsachtig uitzien.
Als je goed zoekt kan je ze vinden. Het lijken grijze of rode trosjes. De kleur hangt af van het tijdstip van de dag. Normaal zien ze grijs maar als ze zich vol gedronken hebben met het bloed van uw kippen, zijn ze rood van kleur. 's Nachts wanneer de kippen slapen, komen ze boven.
Kippenluizen zijn zichtbaar met het blote oog en te herkennen aan 6 pootjes. Je hebt de bruine lichaamsluis, veerluis, de donsluis, goniodes, vleugelluis en kippenkopluis. Deze luizen bevinden zich op de kip en veroorzaken kaalheid, jeuk, onrust en eventueel bloedarmoede.
Rode vogelmijten, in de volksmond ook wel bloedluizen genoemd, zijn de meest voorkomende parasieten bij pluimvee. Hoewel ze met het blote oog niet te zien zijn, kunt u ze vooral 's nacht vinden in uw kippenhok. Overdag verstoppen ze zich, om 's nachts actief te worden en op zoek te gaan naar kippenbloed.
Hoe herken je bloedmijt? Bij een besmetting met bloedluis zijn vogels onrustig, in slechte conditie en kippen kunnen er bleke kammen van krijgen. Als je met een mesje door naden en kieren van de kooi gaat kun je hier bloed op zien zitten of zwarte/rode puntjes (luizen).
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Wanneer de temperatuur onder de 3 graden of boven de 40 graden komt zullen de levende bloedluizen sterven of ze schakelen over naar een soort van winterslaap.
De parasitaire vogelmijt/bloedluis komt over de hele wereld voor. Favoriete gastheer van de vogelmijt is gevogelte en dan met name de kip. Maar ook zoogdieren, inclusief de mens, kunnen er last van krijgen. De last bestaat vooral uit jeuk en slapeloosheid.
Bestrijden in het hok: Maak het hok licht en droog met een witkalk zoals Klaxo of diatomeeënaarde. Versper de weg met bloedluisbakjes onder de zitstokken en slaapplekken. Creëer zo min mogelijk verstopplekken door kieren dicht te kitten of bij de bouw gladde panelen te gebruiken.
Wanneer je chemische middelen hebt ingezet voor de bestrijding van bloedluis, kunnen deze ook in de eieren zitten. Het beste is om de eieren niet meer te eten, totdat de bloedluizen bestreden zijn.
Gebruik tabakstro in de legnesten of meng het met de bodembedekking in je kippenhok. De sterke geur helpt om uitwendige parasieten zoals mijten, luizen en bloedluizen weg te houden. Maak een zandbad voor je kippen. Daarmee houden je kippen hun verenkleed schoon en dat heeft een afwerend effect op parasieten.
Bloedluizen herkennen
Ze kruipen meestal massaal bij elkaar, zodat je kip er helemaal gek van wordt, wanneer zo'n groep bloedluizen het op haar gemunt heeft. De kippen krijgen stress en irritatie, ze leggen minder eieren, verliezen hun pluimen, krijgen open wonden en kunnen uiteindelijk sterven van bloedarmoede.
Volwassen bloedluis
Zonder eten (kippen of ander gevogelte) overleefd een bloedluis maximaal 2 weken.
Bloedluis bij kippen is niet alleen heel vervelend, maar ook erg gevaarlijk voor kippen. De bloedluis kan schadelijk zijn voor de gezondheid en zelfs dodelijke gevolgen hebben voor de kippen. Daarom vertellen we je alles over bloedluis bij kippen.
Als pluimvee sterk besmet is door bloedluis, kunnen ook personen of huisdieren die in stal komen ook besmet worden. De besmette personen worden gebeten en krijgen daardoor ook jeuk. De beet van de bloedluis veroorzaakt uitslag met rode sterk jeukende papeltjes op de plaats van de beet.
Het kan voorkomen dat je bloedluizen in huis krijgt. Vaak doordat er een nestje van wilde vogels tegen het huis aan zit en de bloedluizen via kleine kiertjes dan binnen kan komen.
De noordelijk kippenmijt, ook wel Noorse of Noordse luis genoemd, is 1 van de naarste en gevaarlijkste mijten naast de bloedluis. In veel opzichten lijkt deze mijt op de bloedluis. Het belangrijkste verschil is echter dat deze mijt niet lichtschuw is en ook overdag op uw kip of vogel blijft zitten!
Bij bloedluis aantasting geldt de regel “beter voorkomen dan genezen”! Zorg er dan ook voor dat kooien en hokken absoluut vrij zijn van bloedluis en bloedluiseieren, wanneer nieuwe dieren erin gebracht worden. Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol.
Na het schoonmaken met veel water is het van belang dat je het hok onaantrekkelijk maakt voor de bloedluis. Het is van belang dat je de weg die de bloedluis aflegt naar de kip in sprayt met een omgevingsspray.
Als u een pluimveehouderij hebt of hobbykippen houdt, dan kunt u te maken krijgen met bloedluis. Ze voeden zich met bloed van vogels, maar ze kunnen ook overspringen op de mens. Echt kwaad kan dat niet, maar de rode bultjes en de jeuk zijn wel irritant.
5 dagen na het uithangen, moet de feromoonval zo veel mogelijk geledigd worden door ze uit te kloppen boven een emmer gevuld met water. Veel bloedmijten gaan dan in de emmer vallen en verdrinken. Dit doe je om de 5 dagen of nog sneller als er een grote populatie bloedluizen aanwezig is.
De ideale omgeving voor een bloedluis is een warme en vochtige omgeving, met voldoende slachtoffers om zich mee te voeden. Na de paring legt een bloedluis vrouwtje ongeveer 10 eitjes, liefst op een goed verborgen plek, zoals in spleten en kieren. De eitjes komen na één tot twee dagen uit.
Een andere veel gebruikte bodembedekker in het kippenhok, de kippenren en het legnest is stro. Maar wist je dat stro niet heel veel vocht opneemt? Hierdoor is stro minder geschikt als bodembedekker in het kippenhok.
Kleinere dieren naar ratio minder knoflook geven. - Vogels: een eetlepel op een kilo eivoer, 2 a 3 keer per week. In het drinkwater; een theelepel per liter water.