Zo'n element dat zich herhaalt, noem je een verhaalmotief. Het kan een gebeurtenis zijn, een waarneming, een idee of een gevoel. Soms krijgt een voorwerp, omdat het telkens opduikt in het verhaal een symboolwerking. Dan spreek je van een leidmotief.
Een leidmotief is een situatie, handeling, kleur, getal, voorwerp of woord die/dat van zichzelf niet een symbolische betekenis heeft, maar die wel krijgt door nadrukkelijke herhaling in het verhaal.
Motieven
Het gaat hierbij over abstracte (ongrijpbare) begrippen als onmacht, liefde, toeval, angst, dood, wraak, eenzaamheid, oorlog. Het gaat hier over terugkerende tastbare zaken. Deze hebben een symbolische betekenis.
Toelichting: De abstracte versie geeft vooral aan hoe de schrijver zijn niet nader benoemde belevenissen evalueert; de concrete versie laat de feiten voor zichzelf spreken. Concreet is dus niet altijd minder objectief!
Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel).
Tegenover concreet staat abstract
Woorden als vaak, veel, leuk, men, ooit, vroeger, later, weinig etc. zijn abstract: je kunt je er geen (concreet) beeld bij vormen. Soms wil je juist spanning opbouwen of details bewaren voor het plot. Vraag je altijd af of de details die je omschrijft, in dienst staan van je verhaal.
Een motief is een niet-symbolisch element dat door herhaald gebruik in het verhaal een bijzondere betekenis krijgt. Daardoor word je als lezer op het spoor gezet van waar het in het boek om gaat.
In een boek kan je hiervoor bijvoorbeeld liefde, haat, verraad, wraak, eenzaamheid, schuld, oorlog, dood, boete of onmacht krijgen. Er zijn nog veel meer soorten abstracte motieven die worden gebruikt in een boek.
Motieven in een verhaal kunnen bijvoorbeeld een terugkerende handeling, geur, combinatie van woorden of een verwijzing naar een andere boektitel zijn. Motieven door meerdere verhalen heen bestaan vaak uit grotere elementen.
Personage: een personage is een gebruikelijk woord voor een verhaal- of filmfiguur. Hoofdpersoon: de hoofdpersoon is het belangrijkste verhaalfiguur. Een roman of verhaal telt meestal weinig hoofdpersonen. Vaak is slechts één verhaalfiguur de hoofdpersoon.
Een bijfiguur is iemand met een kleine rol in een verhaal, roman of film. Bijfiguren zijn ondergeschikt aan de hoofdpersonen en zijn vooral nuttig voor de aanvulling van het verhaal, maar zeker niet altijd onbelangrijk. In een film of toneelstuk heet een bijfiguur ook wel figurant.
Om het thema te bepalen moet je ontdekken op welke manier personages, gebeurtenissen en ruimtes met elkaar te maken hebben. Ook uit de afloop van een verhaal kun je soms afleiden wat het thema is. Terugkerende aspecten hebben vaak met het thema te maken. Zo'n terugkerend aspect in een verhaal heet een motief.
Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel).
In fictie is degene die een verhaal vertelt de verteller. Deze wordt ook wel de vertelinstantie genoemd.
verhaal (zn) : geschiedenis, historie, kroniek, legende, mare, mythe, parabel, relaas, sage, sprookje, story, verslag, vertelling, vertelsel.
het motief
zelfst. naamw. Verbuigingen: motieven (meerv.)
Dit zijn elementen die herhaaldelijk terugkeren in een verhaal: een voorwerp, een geluid, een kleur, een situatie of een handeling. Doordat ze terugkeren, krijgen ze een symbolische betekenis: een dobbelsteen als het symbool voor het noodlot, een raaf als symbool voor naderend onheil of zwart als kleur van de dood.
Wat is een symbool in de literatuur? Een symbool is een object, actie of idee dat iets anders vertegenwoordigt, vaak een groter, abstracter concept. Een duif kan bijvoorbeeld vrede symboliseren, of een rode roos kan liefde symboliseren.
motief (zn) : afweging, beweeggrond, beweegreden, considerans, drijfveer, grond, overweging, reden. motief (zn) : gedachte, grondgedachte, grondpatroon, onderwerp.
Over het algemeen worden boeken bestempeld tot literatuur wanneer de verhalen origineel en kwalitatief bevonden worden. Dit komt onder andere door de personages die, in tegenstelling tot de lectuur, niet oppervlakkig zijn. Ze maken een verandering door gedurende het verhaal.
Wat is het tegenovergestelde van abstract? Antoniemen van abstract zijn concreetconcreet;, duidelijk en duidelijk.
Zelfstandige naamwoorden kunnen zowel concrete als abstracte zaken zijn. Concreet betekent dat het vorm en inhoud heeft. Je kunt het zien of aanraken. Abstract betekent dat het niet tastbaar is.
Een abstract is simpelweg de Engelse benaming voor een samenvatting. Het enige verschil is dat een abstract vaak nog korter moet zijn dan een samenvatting (tussen de 150 en 300 woorden).