Een huisdier rouwt ook bij het verlies van hun baasje of een van hun huisdierenvriendjes. Hoe een dier rouwt is afhankelijk van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op. Het andere dier wordt juist wat agressiever: gaat krabben, bijten en blaffen.
Wetenschappers weten al jaren dat zoogdieren met grote breinen rouwen wanneer een familielid of goede vriend sterft. Maar na twee jaar onderzoek, ontdekte King iets onverwachts: rouw komt nog meer voor bij dieren dan de wetenschap tot nu toe heeft erkend, uit te breiden tot paarden, katten, honden, konijnen en vogels.
De meeste huisdieren worden veel minder oud dan mensen. De kans is daarom groot dat u op enig moment afscheid moet nemen van uw dier. Wanneer uw dier komt te overlijden, moet u besluiten wat er met het lichaam gaat gebeuren. Het is verstandig om hier al tijdens het leven van het dier over na te denken.
"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte.
Maar ook dieren kunnen langdurig rouwen na het verlies van een dierenmaatje. Het gaat dan meestal om dieren die een hele hechte band met elkaar hadden. Het kan gaan om twee dieren van dezelfde diersoort, dus bijvoorbeeld twee katten. Maar het kan ook gaan om verschillende diersoorten, zoals een kat en een hond.
Sommige katten kunnen hun baasje voor een langere tijd herinneren, terwijl andere katten mogelijk sneller vergeten. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals de band tussen de kat en het baasje, de frequentie van interactie en de duur van de afwezigheid.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Als u denkt dat uw dier overleden is, kunt u dat zelf op verschillende manieren vaststellen. Een dier is dood als het zich (ook bij duwen tegen het lichaam) niet meer beweegt, het niet meer ademt en er geen hartslag meer te voelen is (hand op borstkas leggen, bij honden en katten vlak achter de voorpoot).
Honden en rouwen
Er zijn al langer vermoedens en aanwijzingen dat honden, net als sommige andere dieren, rouwen bij het overlijden van een soortgenoot, maar daar is nog nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Nu blijkt dus uit onderzoek dat honden inderdaad kunnen rouwen om het verlies van een soortgenoot.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar.
De profeet Jesaja zegt in zijn beschrijving van de hemel: 'Wolf en lam zullen samen weiden, een leeuw en een rund eten beide stro en een slang zal zich voeden met stof. Niemand doet kwaad, niemand sticht onheil op heel mijn heilige berg – zegt de HEER' (Jesaja 65).
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
Verder moet u er rekening mee houden dat er lijkstijfheid op zal treden, dit betekent dat het lichaam van uw dier stijf en hard wordt. Dit kan een half uur tot uur na de dood optreden.
Zo zouden tuimelaars, orka's en grienden vaker dode kalveren dragen en proberen ze boven water te houden en naar boten te duwen. Dit moet een soort van rouwen zijn.
Condors, sneeuwpanters, poema's, luipaarden, ijsberen, jaguars, grote wurgslangen en de meeste uilen en arenden stellen gezelschap van soortgenoten allerminst op prijs. Ze hebben de bescherming van een groep niet nodig en zitten evenmin te wachten op voedselconcurrenten.
Rouw bij honden
Lusteloosheid en veel slapen. Veel janken, piepen, blaffen en hijgen. Dwangmatig gedrag. Gedrag dat je niet gewend bent.
Twee honden kosten 2x zoveel als één hond. Twee honden versterken elkaar, ook in slechte gewoontes. Als je honden elkaar niet (meer) mogen, moet je daar oplossingen voor vinden. Je hond heeft jou minder nodig, dus de relatie tussen jou en je hond kan minder sterk worden.
Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn. Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.
Daardoor mag je verschillende aspecten van het leven opnieuw leren. Wat een heleboel mensen niet weten, is dat dieren ook kunnen reïncarneren. In dit leven of in een vorig of volgend leven kan jouw dierbare kat, hond of ander huisdier bij je terugkeren.
De meeste baasjes hopen dat hun huisdier rustig overlijdt in zijn of haar slaap. Helaas blijkt dit maar heel zelden te gebeuren.
Zeg minder, vraag meer.
Een verlies voelt voor iedereen anders, dus er bestaan geen 'perfecte' woorden of condoleances. Een mooie manier om een gesprek over de dood te starten, is door het stellen van vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe het met de rouwende gaat, hoe hij het afscheid heeft ervaren en wat je kunt betekenen.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
We weten niet precies hoe lang een kat nou iets kan onthouden. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar dat is redelijk beperkt gebleven. Afgezien van het feit dat het opzetten van een dergelijk onderzoek erg lastig is, zal het ook afhangen van de kat en de soort ervaring.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.