Je kunt snel grijs worden van spanningen en stress, zegt hoogleraar dermatologie Henry de Vries (AMC), maar niet in één nacht. Haren kunnen niet van kleur veranderen, legt hij uit, tenzij je ze verft. Ze worden in het haarzakje van pigment voorzien en dat behouden ze.
“Gemiddeld duurt het elf haarcycli voordat haar grijs wordt. Iedere haarcyclus duurt ongeveer drie jaar, dus bijna iedereen kan wel verwachten om grijze haren op te zien komen rond hun 33ste.”
Snel grijs worden noem je canities subita
Maar niet in een nacht. En ook niet omdat de aanwezige haren op je hoofd zouden verkleuren. Want haren kunnen niet van kleur veranderen, behalve bij de kapper. Wel kun je van stevige stress haaruitval krijgen.
Grijze haren
"Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden. De verkleuring van het haar komt doordat stresshormonen de pigmentvormende cellen aantasten.
Sommige mensen worden al vroeg grijs, bijvoorbeeld al vanaf het 25e levensjaar, anderen blijven tot op hoge leeftijd hun oorspronkelijke haarkleur behouden. Vroeg grijs worden kan erfelijk zijn. Ook zijn er rasgebonden verschillen. De eerste grijze haren ontstaan vaak aan de slapen, bij mannen in de baardharen.
Grijs haar is een natuurlijk onderdeel van het gevanceerde verouderingsproces van het lichaam, en als een haarzakje eenmaal zijn kleur kwijt is, is er geen weg terug.
Als er bij een roodharige een dergelijke kleurverandering optreedt, zullen de haren doorgaans in één stap wit worden en niet eerst grijs omdat bij een roodharige het pigment ontbreekt om de kleur grijs te laten ontstaan.
Bepaalde voedingsstoffen kunnen je helpen vroegtijdige vergrijzing te verkomen. Een klein onderzoek, in 2017 gepubliceerd in de International Journal of Trichology, heeft aangetoond dat mensen die eerder grijs worden lagere niveaus hadden aan vitamine B12, foliumzuur en biotine.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Waar wordt je als eerste grijs? Bij je slapen en langs je voorste haargrens. Daarna merk je dat je verspreid over je hoofdhuid grijze haren krijgt. Je lichaamshaar wordt meestal later grijs dan het haar op je hoofdhuid.
Grijs haar krijgen, wordt veroorzaakt door pigmentcellen in 't haar. Als er geen melanine meer wordt geproduceerd in deze pigmentcellen, wordt je haar grijs. Normaal gesproken krijgen mannen zo rond hun dertigste de eerste grijze haren, maar bij de ene man verloopt dit proces nou eenmaal sneller dan bij de ander.
Je haar verandert dus niet echt van kleur naar grijs, maar wordt dus gewoon gedepigmenteerd of kleurloos. Wie ooit al een grijze haar van dichtbij heeft geïnspecteerd merkt daarnaast op dat grijze lokken er niet echt transparant uitzien, maar eerder een gelige ondertoon hebben.
Grijs haar wordt veroorzaakt door verouderde melanocyten, de cellen die het pigment melanine produceren. Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit.
Over het algemeen worden mannen eerder grijs dan vrouwen. Mannen beginnen rond hun dertigste grijs te worden, vrouwen rond hun vijfendertigste. Niet alleen je hoofdhaar is op weg om grijs te worden.
'Als je blond haar hebt, word je makkelijker grijs dan mensen die van nature donkerder haar hebben', legt Van Steekelenburg uit. Die eerste grijze haren in lichtblond haar vallen minder op dan een paar grijze haren in donkerbruin of zwart haar, door het grotere contrast.
Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Grijs haar is wel dunner dan gekleurd haar, en het lijkt droger omdat onze hoofdhuid minder olie produceert naarmate we ouder worden. Nog een oorzaak waarom grijs haar stugger lijkt: je eerste grijze haren uittrekken.
Grijs haar is dunner en droger dan haar dat zijn natuurlijke kleur nog heeft. Je gaat er daarom ook anders mee om. Lees onze tips voor mooi grijs haar voor vrouwen en ontdek hoe je grijs haar het beste kunt opleuken en verzorgen.
Wanneer je vergrijst is genetisch bepaald
Dan is de kans dat jij ook snel met grijs haar rondloopt groot. Wanneer je haar zijn kleur verliest is namelijk erfelijk. Geef je ouders dus maar de schuld als je op je twintigste al je eerste grijze haren spot. Er is zelfs een gen gelinkt aan snel vergrijzen.
Er zijn twee typen behandelingen tegen grijs haar. De eerste is het aanpakken van de oorzaak van grijs haar bij de wortel met behulp van een voedingssupplement. De tweede is het camoufleren van grijs wordend haar door het haar te verven of een color spray te gebruiken.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Dunnere haren. Het is nu eenmaal een feit dat ons haar net als bij mannen dunner wordt naarmate we ouder worden. Dat komt doordat onze haarzakjes krimpen waardoor er zwakkere haren uit groeien. De zwakkere haren die uit de kleine haarzakjes groeien zijn niet in staat heel lang te worden.
Als er namelijk sprake is van een vitamine D tekort, wordt er minder eumelanine aangemaakt. Dit is het pigment dat verantwoordelijk is voor de zwarte/donkere kleur van je wenkbrauwen. Tot slot spelen ook genetische aanleg en hormonale disbalans een rol. Genetische aanleg kun je helaas niet veel aan veranderen.
Naarmate je ouder wordt, verliest je huidskleur aan warmte, wat (deels) gecompenseerd kan worden met een warme(re) haarkleur. Vermijd eendimensionale haarkleuren en kies liever voor een balayage of high- en lowlights. Hiermee geef je je haar meer diepte, waardoor het automatisch voller lijkt.
Uit onderzoek blijkt dat 72% van de vrouwen, mannen met grijs haar aantrekkelijker vindt dan mannen die dit niet hebben. Volgens de onderzoekers ligt het er vaak nog aan hoe de man er voor de rest uitziet. Zolang hij verder fit oogt, wordt grijs haar alleen maar gewaardeerd.