Als je verliefd bent maken je hersenen dopamine en adrenaline aan; stofjes die ervoor zorgen dat je meer geluk en plezier ervaart. Dat is ook de reden dat een verliefd persoon graag bij de ander wil zijn want dan wordt er weer nieuwe dopamine en adrenaline aangemaakt, en geluk werkt nou eenmaal verslavend.
Zo'n verslavende verliefdheid kan vooral ontstaan wanneer er sprake is van eenzijdig opgezegde verliefdheid en de ander het gevoel heeft ontzettend veel te hebben gegeven. “De verliefdheid is dan vooral een gedachte en al lang niet meer een lichamelijke reactie waar je niks aan kunt doen.
Nou, dat hangt van verschillende factoren af. Zo duurt het bij mannen gemiddeld 97 dagen voordat ze hun liefde durven uitdrukken en het L-woord uitspreken. Vrouwen doen hier gemiddeld net iets langer over, namelijk 149 dagen, zo blijkt uit een studie in de Journal of Personality and Social Psychology.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Zoek afleiding
Lijm je gebroken hart door leuke dingen te doen met vrienden. Of trakteer jezelf op een goed boek. Praat erover en als het moet zelfs met een professional. Opgekropte gevoelens hebben niet alleen invloed op hoe je je voelt, maar ook op je lichaam.
Er worden dus verschillende stofjes aangemaakt als je verliefd bent die een groot effect hebben op je hersenen. Zo is er bij verliefde mensen duidelijk een verhoogd gehalte dopamine in hun brein te zien. Dopamine zorgt voor het extreem gelukkige gevoel dat je hebt als je met je geliefde bent.
Uit onderzoek blijkt dat we slechts 3 keer verliefd worden in ons leven! Het onderzoek vond plaats in Engeland waar 3000 Britse mannen en vrouwen ondervraagd werden. De ondervraagden hadden gemiddeld vijf relaties achter de rug, maar ze bekenden slechts drie keer echt verliefd te zijn geweest.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
De hormonen die zorgden voor de verliefdheid, verdwijnen geleidelijk aan uit je hersenen. Soms komen er andere hormonen in de plaats die jullie aan elkaar doen hechten. Wanneer die verliefdheid overgaat, verschilt van persoon tot persoon. Dat kan na enkele maanden zijn, of soms na een jaar of meer.
De grens tussen verliefdheid en houden van ligt (met een beetje spreiding) dus rond de acht maanden tot een jaar.
Redenen waarom je snel verliefd wordt
Denk bijvoorbeeld aan de volgende: Je hechtingsstijl. Skyler zegt dat mensen die angstig hechten heel snel en makkelijk verliefd worden. Zij kunnen het gevoel hebben dat ze hun/een partner "nodig" hebben om zich veilig te voelen.
Wat zijn de tekens van verliefdheid? Je kent het wel van horen zeggen: niet kunnen slapen, vlinders in je buik, geen concentratie en ga zo nog maar even door. Als je verliefd bent, heb je alleen nog maar oog voor die persoon. Samen kunnen jullie de hele wereld aan en alles is leuk.
Je ego houdt veel liever een relatie in stand in jouw hoofd omdat het dan kan vasthouden aan zijn verhaal. Of deze persoon ook echt in je leven is interesseert hem niet. Iemand moet in ieder geval 'leven' in je hoofd, dan is het voor je ego goed. Daarom wil je ego graag dat jij veel blijft denken aan die ene persoon.
Tegenwoordig spreken we vaak gewoon over “het is platonisch” en beschrijft dit een relatie twee personen die geen seks hebben met elkaar.
Omdat verliefdheid ook stressvol is, maakt je lichaam ook cortisol aan. Het moment waarop cortisol vrijkomt, vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich eventjes, waardoor je 'vlinders' in je buik voelt. Oh, en de stress zorgt er ook voor dat je je een hele dag misselijk kunt voelen of geen honger hebt.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Het verliefde gevoel heeft niets met liefde te maken. Liefde is daarentegen gericht op de ander. Het is een keuze van je hart, waaraan je niet wilt ontkomen. Liefde is een vorm van je verhouden tot de ander, die door zijn eigenheid het beste in je naar boven haalt.
Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Soms kan de liefde écht weer opbloeien, doordat je samen iets bijzonders meemaakt. En ook al is het misschien iets anders dan de prille verliefdheid van een puber, het zorgt er wel voor dat je je realiseert waarom je ook alweer bij je geliefde bent.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan jou nogal in de war brengen.
Mannen worden pas echt verliefd wanneer ze besloten hebben zich te verbinden aan een partner. Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet.