Als je met een hevige en onverklaarbare koorts terugkomt van vakantie moet je natuurlijk wel aan de bel trekken. ' Ook al dragen ze meestal geen ziektes bij zich, de Aziatische tijgermug is irritant genoeg. 'Deze mug is zeer agressief, ze kunnen zelfs door kleding heen prikken! ', aldus Van Rij.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op. Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen. Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Het maakt de mug niet uit waar hij je prikt, maar meestal ligt een deel van je lichaam onder het dek. De mug zoekt een onbedekt stuk lichaam en daar is je hoofd er één van. Omdat je op dat moment eigenlijk wilt slapen, heb je nog eens extra last van dat gezoem.
Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen. Dat bloed hebben de vrouwtjes nodig om zich voort te planten. Er zitten eiwitten in die nodig zijn voor de ontwikkeling van hun eitjes.
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Volwassen muggen leven vooral van plantensappen zoals nectar. Steekmuggen voeden zich met bloed. Ons bloed bevat de eiwitten die de vrouwtjes nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
De huissteekmug zorgt in de zomer voor het meeste gezoem in onze slaapkamers. Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan.
Muggen hebben een veel beter geheugen dan oorspronkelijk gedacht. Wanneer de insecten klappen krijgen van een geïrriteerde mens, dan onthouden ze de lichaamsgeur van de aanvaller. In de toekomst gaan ze die geur uit de weg, in de hoop dat hun negatieve associatievermogen hen van een snelle dood kan redden.
Je kunt muggen bestrijden door het licht uit te doen, totdat ze actief worden. Vervolgens doe je snel het licht aan. Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur.
We lieten het net al even vallen, maar muggen hebben een hekel aan lavendel, basilicum, rozemarijn en kattenkruid. Dus daar waar je direct naar de winkel kan hollen om een anti-muggenspray te kopen, kan je ook aan het DIY'en slaan.
Het larvenstadium duurt enkele dagen tot enkele weken, waarna de larven van de muggen het popstadium in gaan. Dit popstadium duurt 1 tot 7 dagen. De uit de pop komende volgroeide mug (imago) begint na ongeveer een uur al aan zijn eerste vlucht. De mug leeft ongeveer 1 á 2 maanden.
Het oudste gevonden fossiel van een mug is al 95 miljoen jaar oud, maar dat bevatte geen bloed. In die periode liepen er nog dinosaurussen op de aarde.
Zonder genoeg muggenlarven zullen er steeds minder libellen, vissen en kikkers zijn. Muggen kunnen dan, omdat hun voortplanting snel gaat, steeds vaker als plaag voorkomen. Een typisch gevolg van het verslechterende evenwicht in het ecosysteem.
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een mug in staat is om drie keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed te drinken.
Sommige muggen zijn juist overdag actief
Toch heb je overdag geen steekvrij-garantie. Sommige muggensoorten zijn juist overdag actief. En alleen in Nederland komen al ruim duizend muggensoorten voor, dus ook overdag vliegen er nog genoeg rond. In Nederland is bijvoorbeeld de knut overdag actief.
Dat komt omdat muggen gevoelig zijn voor uitdroging en niet goed tegen droge lucht kunnen. In de nacht is de lucht vochtiger en kunnen ze in en om het huis op pad voor mensenbloed. Dat maakt ze tot nachtdieren en die komen pas in actie als de schemer invalt.
Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte. Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.
Uit de gegevens blijkt dat de groep muggen na de eerste 50 meter nog even groot was en dat ze minstens 160 meter ver kunnen vliegen, zo liet Alterra woensdag weten. Aangenomen werd dat een groot deel van een groep vaak niet verder vloog dan die eerste 50 meter.