In de huurovereenkomst staat dat maximaal twee personen de woning als woonruimte mogen gebruiken. De verhuurder heeft als goedgekeurd dat er een derde persoon de woning als woonruimte mag gebruiken. Dat is dus geen probleem.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres.
Omdat een huishouden uit maximaal twee volwassenen bestaat, moeten verhuurders vooral opletten als zij aan meer dan twee personen willen verhuren: kamerverhuur. Elke gemeente heeft een eigen Huisvestingsverordening met beleid over kamerverhuur.
Nieuwe regels per 1 januari 2020
U kunt vanaf 2020 zonder vergunning nog gewoon aan 1 of 2 huurders verhuren of aan een gezin dat samen een huishouden vormt. Maar voor verhuurders van woningen die verhuurd worden aan meer dan 2 huurders die samen geen huishouden vormen, gaat één en ander veranderen.
Wanneer je met meer dan vijf personen een woning huurt, moeten er specifieke brandveiligheidsmaatregelen genomen worden. Je moet je samen met je vrienden aanmelden bij de gemeente als woongroep waarbij elke huurder gelijkwaardige huur betaalt. Die huur moet betaald worden van een gezamenlijke rekening.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Van inwoning en kamerverhuur is sprake als u zelf in de woning woont en u laat iemand bij u in de woning wonen. Dit kan bijvoorbeeld uw partner, een vriend, kennis of familielid zijn. Een medebewoner of inwoner heeft geen wettelijke rechten als het gaat om verblijf in de woning.
Bijna 175.000 sociale huurwoningen
Eind 2022 telde het Vlaamse Gewest 174.995 sociale huurwoningen verhuurd door een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM), het Vlaams Woningfonds of onderverhuurd door een sociaal verhuurkantoor (SVK).
Je huurwoning mag je niet verbouwen of renoveren. Ook mag je niks veranderen aan de buitenkant van de woning. Het maakt hierbij niet uit of je een sociale huurwoning betrekt of een huurwoning die je in de vrije sector gevonden hebt. Je kunt wel overleggen met de verhuurder.
Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning.
Hoeveel huishoudens zijn er in Nederland? Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,13 mensen in een Nederlands huishouden, in 1962 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,53.
Wat is woningdelen? Er is sprake van woningdelen als meerdere huishoudens samen in één huis wonen. Dit is dus niet het geval als je met je partner samenwoont, maar wel als je met één of meer vrienden een huis deelt. Je deelt dan dus voorzieningen zoals een keuken, toilet en douche.
Logeren: een korte termijn verblijf
Als huurder heb je over het algemeen het recht om iemand voor een korte periode bij je te laten logeren. Dit kan een vriend, familielid of zelfs een partner zijn. Vaak wordt een logeerperiode beschouwd als een tijdelijke situatie, variërend van een paar dagen tot enkele weken.
Iemand komt bij u wonen.
U moet toestemming geven voordat iemand zich kan inschrijven op uw adres.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Een alleenstaande zonder kinderen mag hooguit 25.850 euro op zijn rekening hebben staan om aanspraak te kunnen maken op een sociale woning. Voor een alleenstaande of een gezin met één kind gaat het om 40.940 euro. In het maximale geval - een gezin met vier kinderen ten laste - ligt de grens op 47.441 euro.
Huurwoning en huurtoeslag
Dat kan als uw rekenhuur maximaal € 808,06 is. Dit is de grens in 2023. In 2022 was deze grens € 763,47. De rekenhuur is de kale huur plus de servicekosten die u betaalt.
Een alleenstaande zonder kinderen heeft recht op een sociale woning als hij/zij jaarlijks minder dan 25.850 euro aan inkomsten heeft. Voor een koppel of alleenstaande met één kind is dat 40.940 euro per jaar en dat bedrag stijgt telkens met ongeveer 2.000 euro naargelang het gezin meer kinderen telt.
Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, telt zijn inkomen mee voor al uw toeslagen. Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.
Zo is het mogelijk dat er iemand op jouw adres ingeschreven staat die er niet woont. Dit kan met of zonder jouw medeweten. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en heffingen, als je dus vermoedt dat iemand onterecht ingeschreven staat op jouw adres dan moet je bij de gemeente een onderzoek starten.
Huurcontract op twee namen
Als u samenwoont in een huurwoning betekent dit niet dat u allebei officieel huurder bent. Het huurcontract staat meestal op naam van een van beiden. Degene op het huurcontract is dan de huurder. De ander in principe niet: die heeft dan ook geen rechten en plichten tegenover de verhuurder.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.
Vraag toestemming aan verhuurder of hypotheekverstrekker
Veel mensen gaan eraan voorbij, maar toestemming van de verhuurder of de hypotheekverstrekker is vereist als je iemand in huis wilt nemen.