Deze vetzuren helpen ontstekingen onder controle te houden en beschermen de integriteit van de darmwandcellen. Ook een beperkte hoeveelheid rode wijn heeft dit effect. Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Eiwitten zijn ook vaak verzurende voedingsmiddelen. En te veel verzuring lokt ontstekingen uit. Daarom is het zo belangrijk om naast voldoende eiwit ook veel basische voeding als water, kruidenthee, noten, zaden, groente en fruit te eten/drinken.
Resistent zetmeel: groene bananen, gekookte en afgekoelde rijst, pasta en aardappels. Al deze voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en hier kun je dus zelf al een stap mee maken.
Onderzoekers toonden met behulp van nieuwe technologie aan dat de ontstekingsremmende eigenschappen van kaas sterk stijgen naarmate deze meer gerijpt is.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Sterke ontstekingsremmers zijn corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Ze remmen de aanmaak van stoffen en weefsel en remmen zo ook ontstekingsprocessen. In de stofwisseling overheerst de afbraak: katabolisme.
Kortom: Groene thee en matcha zijn bronnen van de ontstekingsremmende stof EGCG, die kan zorgen voor afname van ontsteking en symptomen gerelateerd aan chronische darmziekten en andere ontstekingsgerelateerde ziekten.
Vette zeevis als makreel, haring en zalm bevatten veel Omega 3-vetzuren, die een ontstekingsremmende werking hebben. Ook groene groenten, noten en vruchten bevatten veel van deze gunstige vetzuren. Daarnaast zijn er ook een aantal plantaardige producten met een ontstekingsremmende werking. Gember bijvoorbeeld.
Donkergroene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, werken sterk ontstekingsverlagend. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door de aanwezigheid van fenolen en carotenoïden (1). Veel mensen denken dat je boerenkool en spinazie moet verhitten voor consumptie, maar ze kunnen ook prima rauw gegeten worden.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Vitamine D werkt ontstekingsremmend.
Voeding die ontstekingen zal remmen:
Kruiden zijn hele sterke antioxidanten (vooral gember, kurkuma en alle Provençaalse kruiden zoals koriander, tijm, basilicum, rozemarijn enz). Gebruik ze volop. (Biologische) appels en druiven en uien bevatten ook ontstekingsremmers.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Dit medicijn vermindert de pijn, maar heeft geen effect op de ontsteking en zwelling. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Hart-en vaatziekten
Een chronische ontsteking kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten worden aangetast. Het resultaat? Een vergroot risico op een hoge bloeddruk, een beroerte en/of een hartaanval.
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
Zuivel is bijvoorbeeld licht ontstekingsbevorderend echter als je dit combineert met kruiden zakt de ontsteking. Zo zijn er talloze handigheidjes om ervoor te zorgen dat jij minder ontstoken raakt en jij daarmee geen (lange) lijst van aandoeningen en ouderdomskwalen op je naam krijgt te staan.
En wat nog vervelender is: uitputting van cortisol ten gevolge van langdurige stress ondermijnt je immuunsysteem zodat je gevoeliger voor allerlei ontstekingen wordt.
Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille ontstekingen genoemd, omdat ze vaak onopgemerkt blijven en zich langzaam kunnen opbouwen. Ze kunnen echter op de lange termijn aanzienlijke schade aanrichten in het lichaam en bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen.