Voor een kubieke centimeter hout of kurk geldt dat het lichter is dan een kubieke centimeter water of olie. De dichtheden van hout en kurk zijn dus kleiner dan de dichtheden van water en olie. Daarom blijven voorwerpen van hout of kurk drijven op zowel water als olie.
Pokhout is een klassieke, tropische houtsoort, die van groot historisch belang is. Het is een van de zwaarste houtsoorten die verhandeld worden: pokhout hoort tot de (vele) houtsoorten die niet drijven in het water.
Je kunt twee verschillende soorten voorwerpen gebruiken: voorwerpen van massief materiaal, zoals hout en piepschuim, of holle voorwerpen, zoals een beker of een boot. Bij massieve voorwerpen is er het verschijnsel dat iets van hout altijd blijft drijven; niet alleen een klein blokje hout, maar ook een zware boomstam.
Een voorwerp drijft in een vloeistof als de dichtheid van de vloeistof groter is dan de dichtheid van het voorwerp. Als de dichtheid van het voorwerp groter is dan die van de vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. De dichtheid van een gekookt eitje is groter dan die van het water.
Het voorwerp drijft als: de dichtheid van het voorwerp kleiner is dan de dichtheid van het water. Het voorwerp zinkt als: de dichtheid van het voorwerp groter is dan de dichtheid van het water.
De dichtheden van hout en kurk zijn dus kleiner dan de dichtheden van water en olie. Daarom blijven voorwerpen van hout of kurk drijven op zowel water als olie. Bij het proefje bevinden ze zich op de olie boven in het glas. Er bestaan soorten hout die zwaarder zijn dan water en deze zinken in zowel olie als water.
Een baksteen is veel zwaarder. Hij verplaatst ook wel water, maar de hoeveelheid water die verplaatst wordt, weegt veel minder dan de steen weegt. De steen zinkt dus.
Dat komt omdat het water je omhoog duwt. Die opwaartse druk noemen we drijfkracht en daar maken boten ook gebruik van. Een zware boot zinkt als zijn gewicht niet voldoende verdeeld is, want dan kan het water niet hard genoeg terug duwen.
Alle stoffen die een kleinere dichtheid hebben dan water blijven in water drijven. Alle stoffen die een grotere dichtheid hebben dan water zinken in water. Alle stoffen die dezelfde dichtheid hebben als water, zweven in water. Dit geldt niet alleen voor water, maar natuurlijk voor alle vloeistoffen.
Dat komt doordat er lucht zit tussen de mandarijn en de schil. Die lucht zorgt ervoor dat de mandarijn met schil blijft drijven.
Het lichaam drijft in principe altijd met de rug naar boven, want armen, benen en hoofd zijn zwaarder dan de romp, en omdat die vanzelf naar de voorkant van het lichaam draaien, zullen ze die kant naar beneden trekken.
Elke plasticsoort heeft zijn eigen dichtheid. Onderzoek het zelf in dit proefje met het thema plastic soep. Als de dichtheid van plastic lager is dan water, blijft het plastic drijven. Als het juist hoger is dan water, zinkt het naar de bodem van de oceaan.
Als er veel zout in water zit, bevat het water heel wat extra deeltjes en dus heel wat extra watermannetjes. Dit zorgt ervoor dat het water sterker wordt en jouw lichaam beter omhoog kan duwen!
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Dat te nat hout slecht brandt komt omdat het verdampen van de groeisappen heel veel energie kost. Stookhout hoeft maar 20% te nat te zijn om 50% van de calorische waarde te verliezen. Met nat hout wordt het dus erg lastig om de kachel goed te laten branden.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Voorwerpen met een kleinere dichtheid dan de vloeistof waarin ze liggen, zullen blijven drijven. Voorwerpen met een groter dichtheid dan de vloeistof waarin ze liggen, zullen zinken. Als de dichtheid van een voorwerp net zo groot is als die van de vloeistof waarin het ligt, zal het voorwerp drijven.
Piepschuim heeft bijvoorbeeld een lagere dichtheid dan water en blijft dus drijven (zie de onderstaande afbeelding). Dit geldt zelfs als je een gigantisch stuk piepschuim van duizenden kilogram in het water zou leggen. Het omgekeerde is waar voor een stukje metaal.
Als een voorwerp zweeft (in water) is deze opwaartse Archimedeskracht precies gelijk aan de neerwaartse zwaartekracht. Zinken (bv een steen) komt doordat de zwaartekracht groter is dan de Archimedeskracht. Drijven (zoals een bal op water) als het precies omgekeerd is.
Drinkwater komt uit de oceaan
Dat produceren ze op de boot zelf. Water uit de oceaan wordt via een ontziltingsinstallatie ontdaan van zout en onzuiverheden. Het is dus veilig om kraantjeswater op cruiseschepen te drinken.
Het luxueuze cruiseschip heeft daarom zijn eigen verwerkingssysteem. In de buik van de Seaside wordt dagelijks zo'n 30 ton uitwerpselen opgevangen én verwerkt, dankzij een speciaal ontwikkeld systeem.
De omgevingstemperatuur op de schepen varieert tussen 18 - 20°C in de openbare ruimtes, terwijl de temperatuur in de cabines kan worden aangepast aan uw voorkeur.
Een steen heeft evenveel massa (totaal van materie waaruit het bestaat) - in de ruimte, in de lucht, in water. Als je met "gewicht" eigenlijk massa bedoelt: dan heb je gelijk. Als je dit met "gewicht" bedoelt, heb je ook gelijk.
Een liter olie is lichter dan een liter water, maar een liter stroop is zwaarder. Je kunt ook zeggen dat olie een kleinere dichtheid heeft dan water en stroop een grotere dichtheid.
Het puimsteen is afkomstig van een enorme onderzeese uitbarsting van de Fukutokuokanoba, in de Stille Oceaan ten zuiden van Okinawa. Doordat het gesteente veel holtes met lucht heeft, blijft het drijven op het wateroppervlak.