Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval.
Inzamelpunten. In de winkel is er een inzamelautomaat voor plastic flesjes en blikjes en een inzamelpunt voor kauwgom. Ook kunnen klanten hun afgedankte batterijen, cartridges, frituurvet, lampen en telefoons in de winkel inleveren.
We ondersteunen onze winkels actief bij het mogelijk maken van inzameling van frituurvet. We hebben dit vergemakkelijkt door de ontwikkeling van een standaardunit voor inzameling. Deze past in de inzamelstraat bij de winkels.
Tien jaar geleden kregen snackbars en horecabedrijven zo'n 30 tot 35 cent per kilo gebruikt frituurvet dat ze inleverden.
Elk jaar worden er in Nederland zo'n 130 miljoen oliebollen gebakken. Dat betekent dat we met zijn allen ook miljoenen liters oliebollenvet gebruiken. Gooi die oude oliebollenolie vooral niet zomaar weg. Het is aardig wat geld waard!
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Van het ingezamelde frituurvet wordt grotendeels biobrandstof gemaakt. Bijvoorbeeld biodiesel, die geschikt is voor bijvoorbeeld auto's en vrachtwagens. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt gebruikt als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Ook de plasticflessen worden gerecycled.
Restjes olie en vet zoals olijfolie, zonnebloemolie en de olie waarin zongedroogde tomaatjes worden bewaard kun je in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of de originele verpakking inleveren bij de speciale inleverbakken bij de supermarkt.
Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Hoe meer onverzadigde vetzuren er in een frituurproduct zitten, hoe vloeibaarder het is en hoe gezonder de samenstelling. Omdat frituurolie en vloeibaar frituurvet rijk zijn aan onverzadigde vetzuren kun je dus beter hier voor kiezen. Vast frituurvet is niet vloeibaar en bevat minder onverzadigde vetzuren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Maar wat moet je met de gebruikte olie? Spoel deze niet door de wc of de gootsteen, maar breng de olie naar een van de speciale inzamelpunten voor vet en olie. De olie krijgt dan een tweede leven als biobrandstof. Nederland kent sinds een aantal jaren speciale inzamelpunten, bericht dagblad Trouw.
Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar. Renewi is zo'n erkend inzamelaar en kan dan ook uw afvalolie ophalen.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
in de gele container!
Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij de meeste supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Je neemt een kopje met baking soda en een kopje met schoonmaakazijn. Je doet het kopje met baking soda rustig in de gootsteen, totdat de gootsteen helemaal vol zit. Daarna doe je rustig het schoonmaakazijn erin. De combinatie zorgt ervoor dat het gaat bruisen, wat ervoor moet zorgen dat het vuil weggaat.
Branden van frituurvet en -olie staan bekend als gevaarlijke brandrisico's. Deze branden ontstaan doordat het vet of de olie oververhit raken, bijvoorbeeld door een vergeten frituurpan of een defecte thermostaat.
Ja, dat kan. Vochtig toiletpapier van Edet is gemaakt van 100% natuurlijke vezels, zonder kunststoffen – en het is net zo veilig om door te spoelen als droog toiletpapier.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.