Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën.
Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Vaak is dit onregelmatig. Het komt vaak voor dat vrouwen een aantal weken voor de bevalling last hebben van deze voorweeën. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen.
Wanneer is het begonnen
Ze worden voorweeën genoemd en maken de baarmoedermond soepeler (rijper). In deze fase kun je vaak nog doorgaan met waar je mee bezig bent. Als de weeën sterker en regelmatiger worden, meer pijn gaan doen én als je baarmoedermond opengaat, is de echte bevalling begonnen.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen.
Het is lastig om te omschrijven wat nu precies een wee is, daarom een globale omschrijving: Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, in je rug en soms ook in je bovenbenen.
Wat zijn harde buiken en wat zijn nu weeën? Bij een wee trekken de spieren van je baarmoeder flink samen. Dit kunnen hele lichte weeën zijn die je nauwelijks voelt zoals bij harde buiken, maar een wee kan ook zeer sterk zijn zoals ontsluitingsweeën en persweeën.
Je kunt de pijn van de weeën voelen in de (onder)buik, de (onder)rug en soms ook in de bovenbenen. Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig zijn en zeurende onderbuikpijn geven.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.
Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt.
Soorten weeën
Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg.
Weeën die ontsluiting geven oftewel ontsluitingsweeën:
Een ontsluitingswee kun je zien als een golf in zee. Hij komt op, je ziet hem aankomen, dan rolt hij om, hij is op zijn hoogtepunt en vervolgens trekt de golf zich weer terug. Dan is de zee even kalm voordat er weer een nieuwe golf aankomt.
Een ontsluitingswee zal ongeveer zo'n minuut duren met een regelmaat van iedere 5 of 6 minuten. Een voorwee daarentegen heeft vaak onregelmatige tussenposes en duurt 30 tot 40 seconden.
Het komt door hormonen en de samentrekkingen worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar het is niet pijnlijk. De samentrekkingen zijn geen ontsluitingsweeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!
Over het algemeen beginnen de weeën binnen 24 uur nadat je vliezen gebroken zijn.
Soms verlies je de slijmprop al twee weken voor de bevalling en soms pas als je al flinke weeën hebt. In de zwangerschap en vooral aan het eind daarvan, kun je zogenaamde 'harde buiken' krijgen. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, maar meestal niet pijnlijk. Dit is normaal en we noemen dit ook geen weeën.
De weeën duren in het begin wellicht nog kort, zo'n 30-40 seconden en bouwen zich op naar een minuut per wee. De latente fase kan en mag lang duren, gemiddeld duurt het zo'n 8 uur als je je eerste kindje krijgt, maar het kan ook 12 uur duren.
En je lichaam schakelt om en maakt zich klaar voor een nieuwe beweging: van openen (ontsluitingsweeën) naar uitdrijven (persweeën). Als de bevalling even stilvalt, dan betekent dat niet dat er iets mis is. Je lichaam is hard aan het werk, ook al is dat aan de buitenkant niet altijd zichtbaar.
Als de weeën beginnen is het tijdsinterval tussen twee weeën ongeveer 10-30 minuten en duurt elke wee ongeveer 40-60 seconden.
Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.
Je buik komt lager
Of heb je het gevoel dat je beter kan ademen en minder snel buiten adem bent? Dan is je buik waarschijnlijk aan het zakken. Hij wijst meer naar beneden of verandert van vorm. Dat betekent dat de baby in het bekken is ingedaald.
Het kan allemaal zelfs nog wel weer afzwakken. Zoek tijdens de voorweeën of bij twijfel zoveel mogelijk afleiding, neem een warm bad, een warme douche of een warme kruik en 2 paracetamol. Als het nacht is, probeer dan nog te gaan slapen. Als de weeën doorzetten merk je dat vanzelf.
Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.