Het getal 0 heeft een aantal unieke eigenschappen: vermenigvuldigen met nul geeft altijd nul; delen door nul is niet toegestaan en ook allerlei andere rekenkundige bewerkingen zijn niet gedefinieerd voor het getal 0.
Die 'oneindig' is geen reëel getal dus de klassieke vermenigvuldiging die we kennen, is zelfs niet gedefinieerd voor dit geval - de uitdrukking heeft geen zin. De uitdrukking heeft wél zin in sommige wiskundige contexten, zoals die van limieten.
Daarom heet 0:0 een onbepaaldheid, je kan het niet berekenen, enkel benaderen, maar zelfs dan hangt het resultaat af van de situatie, en kan dat resultaat om het even wat zijn. Kort gezegd: 0:0 bestaat niet.
Nu het geval 'nul tot de nulde'. Deze vorm zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan uit het quotiënt 07/07. Als je, alweer domweg, de machtsregeltjes volgt, dan krijg je 00.
Dit alles is in tegenstelling met de "bepaalde vorm" die zegt dat "oneindig plus oneindig" gelijk is aan oneindig. Met de rijen xn en yn zoals hierboven, zal xn + yn altijd naar oneindig convergeren.
Het allergrootste getal dat bestaat is 'oneindig', waarvoor het symbool ∞ wordt gebruikt. Wat gebeurt er als je bij oneindig één optelt? Dan is het nog steeds oneindig.
Het getal pi is oneindig, zo heeft u het misschien wel al eens gehoord. Correctie: het aantal cijfers achter de komma van pi is dat. Momenteel zijn er al meer dan 13 triljoen decimalen bekend.
Het gaat om een deling waarbij de deler het getal nul is. Bij het gewone rekenen kan geen zinnige betekenis gegeven worden aan het resultaat van een deling door nul. Een ezelsbruggetje om te onthouden dat de bewerking niet mag is "delen door nul is flauwekul" of "wie deelt door nul is een snul".
Voor alle duidelijkheid: het is een een conventie/overeenkomst dat we 0! gelijkstellen aan 1, we definiëren het zo - in feite is dat de reden waarom 0! = 1.
We zeiden net, dit zegt, hoe vaak vermenigvuldigen we 1 met dit getal? Dus dit zegt letterlijk, ik neem een 1, en dan vermenigvuldig ik dat nul keer met 2. Als ik dit wil 0 keer wil vermenigvuldigen met 2, dat betekent dat ik alleen de 1 overhoud. Dus 2 tot de macht nul is gelijk aan 1.
Maar waarom is 0 dan zo belangrijk in de wiskunde, in de ICT, etc? Het getal 0: het is zowel wel/niet positief als negatief, je kan er niet door delen, vermenigvuldigen met 0 levert ook niets op. Eigenlijk is het dus een zinloos getal.
Zo is er voor elke stap van drie nullen een naam, althans voor de eerste paar stappen. Na duizend en miljoen komen miljard, biljoen en biljard, triljoen en triljard.
De nul als getal ontstond zo'n 1800 jaar geleden in India. De Indiase wiskundige Brahmagupta schreef er voor het eerst over in het jaar 628. Deze tekst gebruikt Sanskriet-woorden als cijfers, met het Sanskriet-woord voor leegte (śūnya ) voor nul.
Elk Google-account biedt 15 GB aan opslagruimte die wordt gedeeld door Google Drive, Gmail en Google Foto's. Als je upgradet naar Google One, gaat je totale opslagcapaciteit naar 100 GB (of meer, afhankelijk van het abonnement dat je kiest).
De eerste kennismaking van kinderen met oneindig is waarschijnlijk de grote verbazing dat dat tellen alsmaar doorgaat! Er komt altijd weer een volgend getal. En toch is oneindig het grootste "getal" dat er bestaat, alhoewel er geen grootste getal is!
Elk stukje van 0,01 is een honderdste en staan op de tweede plek achter de komma. Een honderdste zoals dat van 0,01 naar 0,02 kun je ook weer in 10 stukjes verdelen. Elk stukje van 0,001 is een duizendste en staan op de derde plek achter de komma.
Bij een macht van 10 is de exponent gelijk aan het aantal nullen. Zo is 103 = 1.000 en 106 = 1.000.000. De macht van 10 wordt gebruikt om getallen in de wetenschappelijke notatie te zetten.
Punt (0,0) ligt op de kruising van de x en de y-as en heet de oorsprong.
Het is gewoon een aanduiding voor niks, nada, noppes, geen.
Soms wordt 0 gezien als zowel positief als negatief, maar over het algemeen is dit niet de overeenkomst. Beter is 0 te beschouwen als noch positief, noch negatief. Nul zelf is bijgevolg niet positief maar ook niet negatief.
Het tegengestelde van een getal is dat getal waarmee je het eerste moet optellen om op 0 uit te komen. - met welk getal x kan ik 0 optellen om 0 uit te komen. Hier is er wel een antwoord: 0+0=0. Dus: 0 is het 'tegengestelde' van 0.
Oneindigheid staat in de betekenis van niet-eindig tegenover het begrip eindig.
De Griekse wiskundige Archimedes (Άρχιμήδης, 287–212 v.Chr.) was de eerste die het probleem wiskundig aanpakte, daarom werd pi soms constante van Archimedes genoemd.
Pi is een getal dat in de wiskunde niet kan veranderen: kortom een wiskundige constante. De decimale notatie van het getal π vormt de getalwaarde 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288… Het getal vormt de verhouding tussen de omtrek en de middellijn of diameter van een cirkel. Welk getal is Pi?