Muggen komen op licht af
Dit klopt niet, want muggen kunnen bijna niets zien. Het licht uitzetten heeft dus geen zin.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Op zoek naar bloed
Als je op een zomeravond voor je tent zit met een lamp aan, dan komen daar weliswaar allerlei insecten op af. Dus ook muggen. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld motten, langpootmuggen en bepaalde kevers, zijn steekmuggen niet geïnteresseerd in licht. '
Het maakt de mug niet uit waar hij je prikt, maar meestal ligt een deel van je lichaam onder het dek. De mug zoekt een onbedekt stuk lichaam en daar is je hoofd er één van. Omdat je op dat moment eigenlijk wilt slapen, heb je nog eens extra last van dat gezoem.
Zo vaak steekt een mug per nacht
En dan steekt een mug dus meerdere keren per nacht. Of eigenlijk bijt ze je. Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen. Dat bloed hebben de vrouwtjes nodig om zich voort te planten.
Slaap onder een geïmpregneerde klamboe. Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou. Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen.
Muggen in huis
Zo maken de insecten vaak een muggennest in huis om zich voort te planten. De broedplaatsen vind je vaak in de kelder of in de kruipruimte. De eitjes worden doorgaans verstopt in het afvoerputje. Dit kan problemen veroorzaken met het riool.
We lieten het net al even vallen, maar muggen hebben een hekel aan lavendel, basilicum, rozemarijn en kattenkruid.
Plaats horren
Geen horren? Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
VENTILATOR OF AIRCONDITIONING
Slaap jij 's nachts met een blazende ventilator of zoemende airconditioning om de muggen tegen te houden? Het is inderdaad zo dat muggen niet houden van sterke luchtstromen, maar elke ventilator is anders en het is absoluut geen garantie dat je niet zult wordt gestoken.
Maar in tegenstelling tot mensen, zijn muggen vaak 's nachts actief en slapen ze overdag. Dit doen ze op relatief vochtige, donkere, beschutte plaatsen, zoals in begroeiingen en gras. Bronnen: http://mosquitoenemy.com/do-mosquitoes-sleep/
Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen.
Er zijn muggensoorten die overdag actief zijn, maar de bij ons veel voorkomede huissteekmug 's nachts. Dat komt omdat muggen gevoelig zijn voor uitdroging en niet goed tegen droge lucht kunnen. In de nacht is de lucht vochtiger en kunnen ze in en om het huis op pad voor mensenbloed.
Steekmuggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze mijden het licht liever. De mugen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen. Dat je ze 's avonds ziet zoemen in je slaapkamer, heeft simpelweg te maken met het feit dat je meer insecten ziet in het licht.
Aantrekkelijker met deodorant? Ooit is uit onderzoek gebleken dat huidverzorgingsproducten zoals deodorants onze 'aantrekkelijkheid' voor muggen kan beïnvloeden. Met name de verbinding isopropyl-tetradecanoate in deodorant zou ervoor zorgen dat muggen minder geïnteresseerd raken om hun 'tanden' in onze huid te zetten.
Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen. Maar sla je haar weg, of rol je in je slaap een keertje om, dan kan het zijn dat ze niet genoeg bloed binnen heeft kunnen krijgen.
Muggen zijn helaas niet direct nuttig voor mensen, maar wel voor andere dieren in de natuur. De volwassen rondvliegende muggen kunnen voedsel zijn voor vliegende dieren zoals vogels en vleermuizen. De larven, zeg maar de eitjes van muggen die in het water leven, worden gegeten door kikkervissen en salamanders.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Aan die nauwkeurige waarneming helpen wij zelf mee. Mensen geven door hun huid namelijk meer dan driehonderd chemische verbindingen af waarvan muggen een deel kunnen opvangen. Daar bovenop ademen we meer dan honderd chemische verbindingen uit die ook worden waargenomen door muggen.
De stoffen bestaan voornamelijk uit enzymen die ervoor zorgen dat het bloed niet stolt en dat het gebied verdoofd blijft terwijl de mug zich voedt met ons bloed. Een mug is na ongeveer drie minuten klaar met eten en een maaltje is voldoende om ruim 200 eitjes te voeden.
Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen.