Draai in de badkamer de warmwaterkraan van je douche of bad open. Adem de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in. Je kan ook stomen boven een kom warm water van maximaal 60°C (een liter is voldoende). Adem de damp in met een handdoek over het hoofd.
Bij het stomen adem je kleine verdampte waterdruppeltjes in door je neus. Hierdoor openen de bijholtes. Het slijm wordt losgemaakt waardoor je makkelijker kunt ademen.
Adem twee tot vijf minuten diep in en uit, en herhaal dit twee tot drie keer per dag tot de symptomen verdwenen zijn.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Stomen kan door de warmwater-kraan in de badkamer open te draaien en de stoom in te ademen. Stomen kan ook boven een kom heet water. Gebruik geen kokend heet water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of het omstoten van een kom heet water.
Check om te beginnen het materiaal. Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Stoom heeft dezelfde temperatuur als het hete water. Omdat stoom alleen ontstaat wanneer het water heet is, kan dit dus erg gevaarlijk zijn. De hete waterdruppels irriteren de luchtwegen en laten de slijmvliezen als het waren schrikken door de hitte. Daardoor krimpt het slijmvlies en lijkt het alsof er ruimte ontstaat.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret is slecht voor de cellen aan de binnenkant van de longen. De cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn. Er kan dan minder zuurstof worden opgenomen. Ook kan het immuunsysteem minder goed reageren op virussen en bacteriën die de longen in komen.
Dampen is op korte termijn minder schadelijk dan roken, maar de langetermijneffecten zijn nog onvoldoende gekend. Daarom is het advies om eerst te stoppen met roken en op termijn ook met dampen. De damp van een e-sigaret bevat veel minder schadelijke stoffen en in lagere hoeveelheden dan de rook van een gewone sigaret.
2. Als vastzittend slijm niet wil loskomen, kan het helpen om te stomen boven een kom met heet water. Voeg er liever geen menthol of eucalyptus aan toe: deze middelen kunnen de slijmvliezen juist irriteren. Soms helpt iets warms drinken ook om het slijm los te maken.
gebruik een neusspray om het slijmvlies te laten slinken en de neus zo veel mogelijk open te houden; neem twee tot drie keer per dag een stoombad boven een kom heet water om het slijm op te lossen. Inhaleer de stoom goed via de neus.
Fluimucil bij bronchitis
Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Verkleurt het naar geel, dan is het lichaam in gevecht met bacillen, maar meestal lukt dat wel in een paar dagen. Verkleurt het snot eenmaal naar groen, dan heeft u over het algemeen een flinke verkoudheid te pakken.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Gekleurd (groen of bruin) slijm moet opgeruimd worden. De functie van het hoesten moet dan niet onderdrukt worden.
Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan - als je er aanleg voor hebt - verergeren.
Nee, stomen helpt niet om je verkoudheid sneller over te laten gaan. Het kan er wel voor zorgen dat je de bijkomende klachten minder ervaart. Vaak zorgt een verstopte neus voor een benauwd gevoel, wat heel vervelend is. Zeker als je daardoor ook niet aan voldoende nachtrust komt of van je eigen gesnurk wakker wordt.
Leg het eten dat je wilt stomen in een stoommandje of hittebestendige vergriet. Plaats dit op de pan en dek dit af met een passende deksel. Komt er stoom onder de deksel uit? Zet de warmtebron dan wat lager.