Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur op de lange termijn.
Goed doseren is belangrijk: bij te veel wasmiddel verdwijnen vlekken niet goed en kunnen losgeweekte vuildeeltjes terugslaan op het wasgoed, waardoor het grauw wordt. Ook kan een deel van het niet-opgeloste wasmiddel achterblijven in de machine.
Als te veel wasmiddel wordt gebruikt, kan dit tijdens de spoelcyclus niet worden weggespoeld. Hierdoor blijven stoffen stijf en oncomfortabel. Te veel wasverzachter kan zich aan vezels hechten, waardoor vettige wasverzachtervlekken ontstaan.
Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Heb je minder was of zit de trommel helemaal vol, kijk dan op het doseeradvies op het etiket aan de achterkant. Je vindt hier precies hoeveel milliliter je per type wasmiddel nodig hebt.
Bij normaal gebruik zijn wasmiddelen veilig . Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in wasmiddel, zoals enzymen, geurstoffen. (parfum) of conserveermiddelen. Als je weet dat je allergisch bent voor een stof, kun je beter voor een wasmiddel kiezen waar deze stof niet in zit.
Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur op de lange termijn.
Te weinig wasmiddel gebruiken kan zorgen voor verkleuring van je kleding en het intrekken van vlekken, doordat ze niet op tijd verwijderd worden. Heel vervelend, maar nog niet zo vervelend als te véél wasmiddel gebruiken.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken. Of de boel flink laten stinken.
De reden voor overmatig schuim in de wasmachine is: Te veel wasmiddel toegevoegd (overdosering van wasmiddel). Een opeenhoping van wasmiddel en regelmatig wassen op lage temperatuur. Kleding die al verzadigd is met wasmiddelen.
Meng ongeveer een liter water met wat soda en voeg wat geraspte zeep toe. Laat dit oplossen door het te verwarmen en roeren en giet het daarna af in een fles. Vervolgens kun je dit middeltje meerdere keren gebruiken als wasmiddel.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Ten eerste is het goed om te weten dat wasverzachter geen wasmiddel is. Het maakt de was niet schoon, maar wel zacht. Het wordt op het laatst, bij het spoelwater, aan de was toegevoegd. Het hecht vooral goed aan katoen (handdoeken) en wol.
Iedere fles is goed voor 20 wasbeurten.
Hoeveel wasmiddel je dan wél gebruiken moet voor het beste resultaat in de wasmachine? Twee eetlepels per lading – en dat is voor grote wasjes. Voor een gemiddelde waslading heb je aan één eetlepel wasmiddel genoeg. Doe je een wasje met de hand dan kun je zelfs nog minder gebruiken.
Voorwas. Als de kleding erg vies is, wordt een voorwas aanbevolen. Met behulp van dit wasprogramma zal het wasgoed eerst worden ingeweekt zodat het ergste vuil oplost. Zorg ervoor dat je slechts een kwart van de normale hoeveelheid aan wasmiddel gebruikt tijdens de voorwas.
Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
De wasmachine op 90 graden schoonmaken
Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken.
Deze zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door vetluis in de wasmachine. Vetluis is een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Een deel van deze vet- en zeepresten laat los tijdens het wassen op hogere temperaturen, waardoor ze zich in uw wasmachine verspreiden en dus over uw wasgoed.
Ieder product heeft namelijk zijn voor- en nadelen.
Zo zijn waspods duurder in gebruik, maar wel handig voor wie geen zin heeft om de hoeveelheid wasmiddel af te meten. En als je veel gekleurde was hebt, gebruik je beter vloeibaar wasmiddel om de kleuren beter te behouden.
Met een goedkoop wasmiddel kun je flink besparen: het duurste wasmiddel in de test kost maar liefst 5 keer zoveel als het goedkoopste. En voor het resultaat hoef je het niet te laten: de goedkopere wasmiddelen uit onze test krijgen de was net zo schoon als de duurdere.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Je wasmiddel is makkelijker te doseren. Was wordt beter schoon. Er blijven geen resten achter in de lade dus je weet zeker dat al het wasmiddel in de trommel komt. Het wasmiddel wordt gelijkmatig verdeeld en daardoor ontstaan er geen klonten.
Hoeveel capsules moet je gebruiken? Voor een normale lading wasgoed (ongeveer 7 kilo) is één capsule voldoende. Maar als je een wasmachine met extra grote capaciteit hebt die 10+ kilo wasgoed tegelijk kan wassen (en je hebt deze helemaal gevuld), heb je twee capsules nodig.
Uit de meest recente test op bonte was kwam Ariel Kleur & Stijl poeder het beste uit de test. Dit wasmiddel is het beste in het wegwassen van vlekken en voorkomen van vergrauwing. Ook houdt dit middel kleuren lang mooi. Wel blijven er resten achter op de kleding.