Het wordt gebruikt om aan te geven dat een woord wordt afgebroken. De woorden worden afgebroken aan het eind van een lettergreep. Het streepje wordt ook wel divisie genoemd.
d.w.z. iets meer te zeggen hebben, iets meer in de gunst staan dan een ander.
Het is-niet-gelijk-aan-teken of ongelijkheidsteken is het wiskundige symbool ≠ voor de ongelijkheidsrelatie, dat aangeeft dat de twee operanden aan weerszijden van het symbool niet gelijk zijn aan elkaar. Daarmee is dit symbool dus de tegenhanger van het bekendere isgelijkteken (=). Drie voorbeelden: appel ≠ peer.
Gedachtestreepjes zijn de lange liggende streepjes die gebruikt worden om een zin te onderbreken met een korte zin of een zinsnede. Gedachtestreepjes worden voornamelijk gezet om een aanvullende gedachte of een terloopse opmerking in te lassen.
Het halflange liggend streepje of het halve kastlijntje (−) wordt onder andere gebruikt als gedachtestreepje, om een zin te onderbreken met een korte zin of een deel ervan.
Bestaat het woord uit twee losse woorden die een samenstelling vormen, dan schrijf je een koppelteken. Ontstaat er geen verwarring, dan schrijf je gewoon alles aan elkaar. Is het woord geen samenstelling, maar bijvoorbeeld een meervoud of een enkel woord, dan schrijf je een trema.
Een underscore wordt ook wel een onderstrepingsteken/onderstreepteken, onderstreep/onderstreepje, laag streepje/lage streep of laag liggend streepje genoemd. In de verklarende woordenboeken zijn die benamingen (nog) niet opgenomen. In de praktijk komen ze wel voor, maar veel minder vaak dan underscore.
De gebruikelijke woordvolgorde in een Nederlandse zin is: onderwerp + persoonsvorm + rest van de zin. Je hoeft niet altijd met het onderwerp te beginnen. Soms begin je met het werkwoord of met een ander deel van de zin.
Het liggend streepje is een leesteken. Verschillende tekens kunnen hieronder worden verstaan, zoals de divisie (-, een kort liggend streepje), de underscore (_, een laag liggend streepje) en het kastlijntje (– of —, een iets langer liggend streepje).
Om een zin te onderbreken met een korte zin of een zinsnede kunnen we komma's, gedachtestreepjes of haakjes gebruiken. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan komma's. Die zijn minder nadrukkelijk dan gedachtestreepjes of haakjes.
Wat is het? Een symbool staat voor een waarneembaar teken of voorwerp dat iets abstracts uitbeeldt. Een symbool krijgt waarde als men een bepaalde betekenis verbindt of gevoel krijgt bij het teken of voorwerp. Deze betekenis is geheel afhankelijk van de sociaal-culturele achtergrond van een persoon.
Niet gelijk aan Een veel gebruikte term bij voorwaardelijke sprongopdrachten.
Streepje naar links: accent grave
Dit accentteken ( ` ) geeft aan dat een klinker kort wordt uitgesproken: crème, hèhè, misère, scène.
Een sluisteken of pipe, in de volksmond "verticaal streepje" of "stripke", is het teken '|' in de ASCII-set.
Als twee samengestelde woorden een gemeenschappelijk deel hebben en je noemt ze na elkaar met 'en' of 'of' ertussen, kun je bij een van de twee woorden dat gemeenschappelijke deel vervangen door een streepje. Als het laatste deel van beide woorden gelijk is, schrijf je dat deel alleen bij het tweede woord.
→ zijn mannetje staan. uitdrukking: de uitdaging aangaan.
Het streepje bij de accent aigu (é) wijst naar Heiligerlee en wordt uitgesproken als de e in lee. Het streepje bij de accent grave (è) wijst naar Den Helder en wordt uitgesproken als de e in hel.
Je laat een deel van het woord weg; om dat aan te geven, gebruik je het koppelteken. Zo ook bij winter- en zomerkleding / zomer- en winterkleding -- dat voorbeeld is wellicht duidelijker.
Bouwstenen van mooie zinnen
Alles begint met je onderwerp en je gezegde – eigenlijk moeten die twee zinsdelen al een begrijpelijk geheel vormen, een mini-zin. Alles wat je daarnaast nog nodig denkt te hebben om je boodschap te verduidelijken is ballast. Natuurlijk kun je niet elke zin terugbrengen tot twee woorden.
De 'ideale' zinslengte bestaat niet. Het beste advies is: wissel de zinslengte af. Een tekst vol zinnen van meer dan dertig woorden is voor vrijwel iedereen moeilijk en niet prettig te lezen. Maar teksten met alleen maar heel korte zinnetjes zijn saai en kunnen kinderlijk overkomen.
Op de Amerikaans-internationale toetsenbordindeling die in Nederland gebruikt wordt, kunnen ø en Ø met de combinaties Alt Gr + L en ⇧ Shift + Alt Gr + L worden getypt.
Toelichting. De schuine streep wordt traditioneel Duitse komma genoemd; ook de benaming slash komt voor. Voor en na een schuine streep wordt over het algemeen geen spatie gezet, maar in lange of ingewikkelde combinaties komt het de leesbaarheid ten goede als er wél spaties voor en na de schuine streep worden geplaatst.
Het lange liggende streepje – het gedachtestreepje – zit niet apart op het toetsenbord. Je kunt het in verschillende programma's, zoals Word, maken door de ctrl-toets ingedrukt te houden en de min van het numerieke toetsenbord in te typen.
In de meeste gevallen is het aan te bevelen in plaats van en/of gewoon of te gebruiken. Het voegwoord of sluit de betekenis 'en' niet automatisch uit. Elke fabrikant van reflecterend of fluorescerend materiaal moet de lichtwerking van zijn producten laten testen.