Kortom: Dehydratie kan een daling in de bloeddruk veroorzaken, waardoor je je licht in je hoofd, zwak en moe kan voelen. Ernstige uitdroging kan een gevaarlijk lage bloeddruk veroorzaken die medisch handelen vereist. Dehydratie kan zorgen voor een snelle hartslag of hartkloppingen.
Te weinig drinken heeft een effect op je energiepeil, je huid, je spieren en je hersenen. Zo kan last krijgen van vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn en een minder elastische huid als je vochtbalans niet op peil is. In een later stadium kan uitdroging ook spierkrampen en hartkloppingen veroorzaken.
Gevolgen van te weinig water drinken
urine die donker van kleur is. een droge mond en tong. hoofdpijn. obstipatie.
Als je te weinig drinkt, maak je dit transport moeilijker voor je lichaam, waardoor afvalstoffen in de nieren blijven hangen en daar kunnen ophopen. Het ontwikkelen van nierstenen ligt dan ook op de loer. Drink je veel te weinig en doe je dat lange tijd, dan kan dat blijvende nierschade en ontstekingen veroorzaken.
Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen. Drink elke dag voldoende om uitdroging te voorkomen.
Wat te doen bij uitdroging? Bij een milde uitdroging helpt het om veel water te drinken. Daarnaast helpt het om iets zoets (bijvoorbeeld limonade) of iets zouts (bijvoorbeeld bouillon) te drinken om je suikers en zouten aan te vullen. Je kunt ook ORS gebruiken om je suikers en zouten aan te vullen.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Door te weinig drinken krijgen bepaalde cellen in je lichaam minder of te weinig vocht waardoor deze klachten als gevolg kunnen optreden. De hoofdpijn treedt bijvoorbeeld op doordat je hersenen te weinig zuurstof ontvangen.
Je brein bestaat namelijk voor 75 procent uit water. Wanneer je uitgedroogd raakt, hebben je hersenen een tekort aan water en kun je hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten in je hersenen uitzetten om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht wat achter is gebleven.
Per dag moet je zo'n 1,5 liter water drinken. Dit zijn 6 grote glazen. Lees onze tips om genoeg te drinken en kom te weten wat je het beste drinkt. Wat mag je drinken?
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Ongeacht of u overdag aan een bureau zit of buiten in beweging bent, raakt het lichaam dus een grote hoeveelheid vocht kwijt – en als de voorraden niet in hetzelfde tempo worden aangevuld, loopt u het risico dat de dag eindigt met bonzende hoofdpijn, duizeligheid of spierkrampen.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Verminder je werkdruk, haast je minder, drink minder koffie en cola en neem meer tijd voor rust en ontspanning. Leer je hartritme controleren met behulp van biofeedback.
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad. Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u bij hartkloppingen ook andere klachten heeft.
Check de kleur van je urine
Als je urine lichtgeel is of de kleur heeft van stro, wil dat zeggen dat je lichaam water vrijlaat en je urine verdund is; je bent dus voldoende gehydrateerd. Heeft je urine daarentegen een donkere kleur, houdt je lichaam vocht vast. Dat wil zeggen dat je meer moet drinken.
Als u dit water wilt drinken, kunt u het even laten staan. De luchtbelletjes lossen op en uw water wordt weer helder. Bij werkzaamheden kunnen er extra luchtbelletjes in het water zitten. Dit water wordt vanzelf helder en u kunt het gewoon drinken en gebruiken.
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree. Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken.
Dus als je maar een klein beetje uitgedroogd bent, hebben de hersenen tekort aan water en kan je hoofdpijn krijgen. De bloedvaten in de hersenen zetten uit om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht dat er nog wel is. Ze drukken dan tegen het hersenvlies aan en daardoor krijg je hoofdpijn.
"Een maand geen bier, wijn of andere alcohol zorgt voor verbetering van kortetermijneffecten, maar als je dit langer volhoudt, dan krijg je ook effecten voor de langere duur, zoals verminderde angstklachten, een beter geheugen, minder kans op depressie en bepaalde kankersoorten."
Het beste wat je kunt drinken is water, net zoals koffie en thee (zonder suiker). Ze bevatten alle drie nul koolhydraten en kunnen onbeperkt gedronken worden.
Het is belangrijk dat u dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht binnen krijgt. Dit hoeft niet alleen water te zijn. Een tekort aan vocht kan gezondheidsklachten met zich meebrengen. U doet er dus goed aan om voldoende te drinken (dranken zonder suiker) en daar mag u direct na het ontwaken mee beginnen.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Je kunt zelf veel doen om uitdroging te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat je genoeg drinkt (minstens anderhalve liter per dag), ook al heb je geen dorst. Als je vocht verliest, bijvoorbeeld door diarree of overgeven, probeer dan extra te drinken. ORS bevat naast water ook suiker en mineralen.