Je kamer koel houden: hoe doe je dat? Houd 's nachts je ramen open en zet 's ochtends als je wakker wordt (en wanneer het nog lekker koel is) al je ramen en deuren ongeveer een uur open zodat het lekker kan doorluchten. Op die manier ontstaat er tocht en kan je heel makkelijk je kamer koel houden.
Dan komt de truc: zet de ventilator op de bovenste kamer op ongeveer anderhalf tot twee meter afstand van het raam. “Het klinkt raar, maar richt die ventilator dan óp het openstaande raam. Dat creëert een onderdruk in de andere ruimtes. Een soort schoorsteeneffect dat de warme lucht aanzuigt en afvoert.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Als het in de winter buiten vriest, voelt een binnentemperatuur van 23 °C erg warm aan. Maar tijdens een hete zomer, als het buiten 35 °C warm is, is 25 °C eigenlijk een prima binnentemperatuur. Daarnaast heeft de ruimte waarin je je bevindt een invloed op hoe warm het er aanvoelt.
Bij hitte bevangenheid zónder bewusteloosheid: veel drinken; zoutoplossingen of sportdrank, vermijd koude dranken! Koude dranken zorgen dat de huidvaten vernauwen waardoor warmte niet meer weg kan. bij hitte bevangenheid mèt bewusteloosheid: niet drinken maar koelen! Bel een arts.
Kunt u niet goed tegen de warmte? Dan kunt u uw lichaam trainen om hier beter bestand tegen te worden. Dit doet u door in het voorjaar uw lichaam al te laten wennen aan de warmte en de zon op te zoeken. Ook door stukken te wandelen, traint u uw lichaam om af te koelen bij een hogere lichaamstemperatuur.
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
De temperatuur van de binnenkern is niet exact bekend, maar ligt ergens tussen de 4500 en 6500 graden Celsius. De aarde koelt zo langzaam af omdat gesteente een slechte warmtegeleider is (in landen waar de hitte 's zomers niet te harden is, hebben de huizen daarom meestal dikke stenen muren).
Je kunt je ventilator het best op gezichtshoogte zetten, zodat de lucht op je gezicht blaast. Dit is omdat je voorhoofd relatief veel zweet produceert als je dit vergelijkt met de rest van je lichaam. Ook is je gezicht extra gevoelig voor temperatuursverandering. Daarom is het prettig om juist hier wind op te voelen.
Dit doet u door het raam open te zetten en de ventilator in de deuropening te plaatsen. Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Negroïde mensen kunnen vaak ietsje beter tegen de warmte, omdat ze langere, dunnere vingers hebben en dus meer oppervlakte dan inhoud, dan heb je het over het algemeen koeler. Chinese mensen zijn precies andersom, zij kunnen daardoor relatief minder goed tegen de warmte,” aldus Hein.
Hitte-uitputting
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Je kunt kiezen uit allerlei soorten buitenzonwering, bijvoorbeeld zonneschermen, screens, luiken of rolluiken. Een boom die op warme dagen schaduw op je raam werpt, werkt ook als zonwering. Zonwering voor de ramen en groen rondom het huis. HR++ glas helpt om de warmte buiten te houden.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.