Burenrecht is een onderdeel van het civiel recht. Een definitie van burenrecht is: Het geheel van bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige erven. Dit is ook de naam van titel 4 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek, dat over het burenrecht gaat.
Het burenrecht is in het leven geroepen om de harmonieuze verhoudingen tussen eigenaren van aangrenzende erven in stand te houden. Een goed contact met de buren is prettig, maar soms komt het echter tot een hoogoplopend conflict tussen buren, bijvoorbeeld over de erfgrens.
De erfafscheiding op een erfgrens is gezamenlijk eigendom. Daarom moet je de kosten voor de heg of schutting en het onderhoud delen. Een erfafscheiding mag maximaal 2 meter hoog zijn. Een gemeentelijke verordening of een plaatselijke gewoonte kunnen uitzonderingen opleveren.
Het burenrecht is een nadere omlijning en uitwerking van het eigendomsrecht en wordt geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Verplichtingen en bevoegdheden van eigenaars, maar ook niet-eigenaars zoals huurders en (erf)pachters, worden in dit wetboek geregeld.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? – Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn. Per gemeente kan dit verschillen.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Uw buren én u hebben recht op privacy. Het is niet gewenst dat de buren zomaar in elkaars tuin kunnen kijken (over het algemeen niet althans). Daarom is het niet geoorloofd om binnen twee meter vanaf de erfgrens vensters of andere muuropeningen te hebben die uitkijken op het erf van de buren.
Wat als de buurman niet wil meewerken? In beginsel moeten beide buren instemmen met het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens. Er kunnen geschillen ontstaan indien één van beide buren geen erfafscheiding wenst. In dat geval is het niet toegestaan om zonder overleg tóch een schutting te plaatsen op de erfgrens.
Wanneer u zeer ernstige hinder van uw buren ondervindt, is er sprake van onrechtmatige hinder. In dat geval kunt u ervoor kiezen de overlast middels een juridische weg een halt toe te roepen. Wel is het hierbij belangrijk dat u zich bewust bent van het feit dat hinder gedeeltelijk subjectief is.
Een erfgrens is een (denkbeeldige) lijn tussen jouw grond en die van je buren. Het is de scheidslijn waarbinnen jij verantwoordelijkheid draagt voor jouw stuk grond en waarbuiten de verantwoordelijkheid van je buren begint.
Bent u het niet eens met uw buren over de grens tussen uw stukken grond? Zoek in uw eigendomsakte en het Kadaster naar informatie over de erfgrens. En controleer of deze grens veranderde door verjaring. U kunt ook samen bij de notaris een nieuwe erfgrens afspreken.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar.
Dan is de gemeente in principe verantwoordelijk voor het herstel. Tenzij blijkt dat de oorzaak onjuist gebruik van het riool is. Dan kan de gemeente de kosten op de veroorzaker verhalen. Let op: de meeste gemeenten bepalen de grens tussen het particuliere en het gemeentelijke riool op of nabij de erfgrens.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter.
Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet je een meter van de erfgrens met de buren blijven. Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels.
Bij overlast door een boom in de tuin van uw buren of overhangend groen kunt u ook terecht bij de civiele rechter. Probeer er altijd eerst samen uit te komen: een vriendelijk gesprek helpt vaak meer dan een klacht.
Voor overlast bestaan geen duidelijke criteria. Jouw buren mogen je uiteraard niet teveel hinder bezorgen met bijvoorbeeld geluid en stank. Een buurman die af en toe piano speelt kan vervelend zijn, maar dit valt niet onder ontoelaatbare overlast.
Onder overlast verstaan we vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Veroorzaak je overlast? Dan ben je strafbaar en krijg je een boete. Als je schade maakt, moet je deze ook vergoeden.
Wanneer deze precies op de erfgrens staat, dan is de schutting de verantwoordelijkheid van beide buren. Staat hij op de grond van één van beide? Dan is die buur er verantwoordelijk voor, als eigenaar van de grond. Dit geldt zelfs wanneer u de schutting betaald zou hebben bij de plaatsing ervan.
Plaats jijzelf of je buur een omheining, dan kan dat op de scheidingslijn tussen de erven of op eigen grond. Komt de afsluiting precies op de grens, dan moeten jullie elk de helft van de kosten voor de aankoop, de bouw en het onderhoud betalen. Maar dan zijn jullie ook samen eigenaar van de omheining.
De hoogte van een erfafscheiding achter de voorgevel van je woning is maximaal 2 meter. Het gaat dan om een schutting of hek. Een groene erfafscheiding, zoals bijvoorbeeld coniferen of een beukenhaag, heeft geen wettelijk maximum hoogte.
Wijs op de wettelijke voorschriften
Binnen de gemeente waar je woonachtig bent kunnen er ook gemeentelijke reglementen bestaan waartegen je buur zondigt. Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden.
terrein van een ander te betreden. De wet zegt namelijk: “Wanneer een erf niet is afgesloten, mag een ieder er zich op begeven, tenzij de eigenaar hiervan schade of hinder kan ondervinden of op duidelijke wijze kenbaar heeft gemaakt dat het verboden is zonder zijn toestemming zich op het erf te bevinden.”
Er is sprake van een inbreuk in verband met persoonsgegevens wanneer de gegevens waarvoor uw onderneming/organisatie verantwoordelijk is het onderwerp worden van een beveiligingsincident waardoor de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid of integriteit wordt geschonden.