Dit komt niet voor in witte groenten zoals bloemkool. Bloemkool kan rauw of bereid worden gegeten. Eet echter niet te veel rauwe bloemkool, want dit kan voor maag- en darmklachten zorgen.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten.
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Courgette kun je prima rauw eten! Sterker nog: dan blijven alle voedingsstoffen van de courgette behouden. De courgette zit boordevol stoffen die ontgiftend werken en zijn goed voor je hersenen, de lever en het hart.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
De mensen die beweren dat rauwe groenten gezonder zijn, hebben voor een deel gelijk. Tijdens het koken gaan verschillende vitamines verloren, zoals: vitamine B1, foliumzuur en vitamine C. Groenten verliezen tussen de 20-50% van de vitamines tijdens de bereiding.
Aardappels
Vooral jonge kinderen willen vaak de gekste dingen proeven. Rauwe aardappels kun je ze beter niet geven. Aardappels bevatten namelijk de gifstof solanine.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
In tegenstelling tot het winterse boerenkoolblad, zijn de jonge zomerbladeren mals en ideaal om rauw te eten. Winterse boerenkool kun beter even koken om het goed verteerbaar te maken. Boerenkool zit bomvol gezonde voedingsstoffen.
Bloemkool kan in principe rauw worden gegeten. Bloemkool gezond rauw eten doe je door een kleine hoeveelheid te eten. Het kost je lichaam namelijk meer moeite om rauwe groenten te verteren. Bij sommige mensen leidt het eten van (een te grote hoeveelheid) rauwe groente tot maag- en darmklachten.
Bloemkool past hartstikke goed in een voedingspatroon om af te vallen. Het heeft een lage energiedichtheid, wat betekent dat het weinig calorieën per gram bevat. Het bevat ook veel vezels, die kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Er bestaat zelfs een 'bloemkooldieet'.
Als je wilt afvallen is bloemkool je beste vriend. Een teveel aan bloemkool is immers vrijwel onmogelijk. De superfood zit vol vezels en water, waardoor bloemkool enerzijds zeer verzadigend is, en anderzijds bijzonder weinig vetten bevat.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Rauw voedsel bevat alle vitaminen en antioxidanten. Hoewel mineralen het kookproces overleven, gaan sommige vitamines en bio-actieve stoffen verloren door verhitting. Als je rauw eet, ben je verzekerd van je volle portie vitamine C. Rauw voedsel vraagt om creativiteit in de keuken.
Eet hem niet rauw
Waar je een courgette prima uit het vuistje kunt eten, is dat bij deze paarse vrucht een no-go. Dat heeft te maken met het stofje solanine, dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Als je de aubergine verhit – door bijvoorbeeld te koken, grillen of roerbakken – gaat het stofje uit de groente.
Spinazie koken
Spinazie kun je koken, (roer)bakken of wokken. De kooktijd van spinazie is ongeveer 5 minuten. Zodra het is geslonken, is het gaar. Je kunt spinazie ook rauw eten.
Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.