Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.
Wanneer je last hebt van bekkenpijn kun je een bekkenfysiotherapeut raadplegen, maar je kunt zelf veel doen om de klachten van bekkenpijn te verminderen. Als je 's avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een rode lamp verlichting geven.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand. De vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen.
Bij vrouwen met bekkengordelpijn is de beste slaaphouding zeer individueel. Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig).
Bij bekkeninstabiliteit heeft u klachten zoals: Pijn in het bekken, onderbuik, onderrug, liezen of bovenbenen. Pijn na langdurig zitten, traplopen of opstaan na het zitten. Stijfheid en pijn in de benen als u na een tijdje inactief zijn weer beweegt.
Buig beide knieën en laat ze naar buiten vallen. Blijf 10 minuten in deze houding liggen waarbij je helemaal probeert te ontspannen. In die 10 minuten span je elke minuut eenmaal je billen aan en laat je direct weer los. Na de 10 minuten breng je je knieën weer naar elkaar toe en til je 3x je billen in de lucht.
Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, maar het is daarnaast vooral belangrijk om het bij bekkenpijn rustig aan te doen. Luister naar je lichaam! Wanneer je de pijn negeert, wordt de klacht namelijk erger. Een warm bad kan helpen.
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Wat zijn ontstoken bekken? Een bekkenontsteking is de benaming voor ontstekingen die zich verspreiden in het slijmvlies van de eileiders, eierstokken en de baarmoeder. Al deze organen liggen verzameld in het kleine bekken, samen met de blaas en de endeldarm.
Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.
Bij bekkenklachten zijn de symptomen vooral lage rugpijn met uitstraling in de buik, lies, bilregio of schaamregio. Soms is er ook een uitstraling naar de knie. De klachten kunnen zich wisselend uiten, afhankelijk van de activiteit die op dat moment plaatsvindt, zoals zitten, lopen of liggen.
Bij een bekkenblokkade spreekt men eigenlijk over een verminderde beweeglijkheid tussen ons darmbeen (Os ilium) en ons heiligbeen (Os sacrum), of beter gezegd een mobiliteitsbeperking in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).
Een ontsteking aan het SI-gewricht wordt vaak gekenmerkt door: Pijn in de onderrug die doorstraalt naar de billen en soms de lies, bovenbenen en de voet. Gevoel van instabiliteit in het been. Verstoord slaappatroon.
Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen en bevindt zich op ongeveer de halve hoogte van het skelet van de mens, draagt het gewicht van het bovenlijf en beschermt de organen in de bekkenholte.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.
Bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit kan in de meeste gevallen ook bekkenpijn opleveren, wat vaak voornamelijk te wijten valt aan dagelijkse activiteiten. Dingen zoals het plots omdraaien in bed, stofzuigen, of veel trappenlopen kan al genoeg zijn om bekkenpijn te veroorzaken als je last hebt van bekkeninstabiliteit.
Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.