Iedereen die in Nederland gaat werken of studeren heeft een Burgerservicenummer nodig.
Dan kunt u zich inschrijven in de Registratie Niet-Ingezeten (RNI). Inschrijven doet u in persoon bij een van de 19 gemeenten met een RNI-loket in Nederland. Na inschrijving in de RNI krijgt u een burgerservicenummer.
Als u in Nederland wilt werken dan moet hiervoor meestal een tewerkstellingsvergunning of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid worden aangevraagd door de werkgever. Beide aanvragen toetsen of er 'een wezenlijk Nederlands belang' wordt gediend.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Mag ik in Nederland werken zodra ik mijn burgerservicenummer (BSN) heb? Nee, dat mag niet zomaar. Het hangt ervan af waar u vandaan komt. In sommige gevallen hebt u eerst een verblijfsvergunning en/of een werkvergunning nodig.
U gebruikt uw burgerservicenummer als u iets wilt regelen met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld uw zorgverzekering, uw belastingaangifte of uw pensioen. U heeft ook een burgerservicenummer nodig als u een DigiD wilt aanvragen.
U krijg uw BSN meestal binnen 4 weken nadat u zich heeft ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP).
Visum of verblijfsvergunning werknemer
Voor hen geldt het vrije verkeer van personen. Dit betekent dat uw werknemer vrij mag werken in Nederland. Uw werknemer heeft geen verblijfsvergunning en geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Om langer dan 90 dagen in Nederland te blijven heeft u misschien een verblijfsvergunning nodig. Om naar Nederland te kunnen reizen heeft u soms ook een visum nodig. Wat u nodig heeft, hangt af van uw nationaliteit en de reden van uw komst. Wilt u korter dan 90 dagen in Nederland blijven?
Een asielzoeker mag in Nederland 24 weken werken over een periode van 52 weken.
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd.
Organisaties buiten de overheid mogen uw BSN gebruiken als dit in een wet staat. En alleen voor het doel dat in de wet staat omschreven. Een zorgverlener (zoals uw huisarts of tandarts) is bijvoorbeeld verplicht uw BSN te gebruiken.
U kunt geen sofinummer meer bij ons aanvragen. Voortaan ontvangt u een burgerservicenummer als u zich inschrijft bij de gemeente.
Waar vind ik mijn burgerservicenummer (BSN)?
U kunt het nummer ook online opzoeken via Mijnoverheid. Daarnaast vindt u het BSN op een Nederlandse loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis.
Illegale arbeid is het laten werken van buitenlandse werknemers zonder geldig verblijfsdocument en werkvergunning.
Werkvergunning aanvragen Nederland – Hoe gaat dat? Werknemers die korter dan drie maanden in Nederland willen werken, moeten een werkvergunning aanvragen bij het UWV. Indien de werknemer langer dan drie maanden in Nederland wil werken, dan moet naast de werkvergunning ook een verblijfsvergunning worden aangevraagd.
Niet-Europeanen wel vaak werkvergunning nodig
Komt de werknemer van buiten de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan mag deze onder voorwaarden in Nederland werken. De voorwaarden voor het aannemen van een buitenlandse werknemer staan op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als het volgende geldt: De werknemer valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst.
Heeft u de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland? En wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u in de meeste gevallen een verblijfsvergunning nodig.
Zelf een verblijfsvergunning aanvragen
Of in het land van bestendig verblijf (het land waar u langer dan 3 maanden verblijft). Is daar geen Nederlandse ambassade of consulaat? Dan kunt u bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het buurland terecht. Deze aanvraag heet een 'aanvraag toegang en verblijf (TEV)'.
U ontvangt het burgerservicenummer (BSN) direct na inschrijving. De inschrijving is gratis. Wilt u langer dan 4 maanden in Nederland verbljiven? Dan moet u zich inschrijven in de gemeente waar u woont.
Na inschrijving als niet-ingezetene krijgt u een uittreksel met uw burgerservicenummer (BSN). De inschrijving is gratis.
Verblijft u niet langer dan 4 maanden in Nederland? Dan kunt u zich laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doet u bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen (RNI-gemeente). U krijgt na inschrijving een burgerservicenummer (BSN).