f-structuren worden gekenmerkt door een fijnmazige structuur van gedragsregels. Bij g-structuren overheerst juist een grofmazige structuur van gedragsregels. In g-structuren dient ieder individu zelf de algemene regels te vertalen naar gedragsregels voor zijn specifieke situatie.
F-cultuur: Dit zijn culturen die aangeduid worden met een fijnmazige structuur van gedragsregels. In F-culturen bestaan er in vrijwel iedere situatie gedetailleerde omgangscodes en communicatieregels tussen mensen. Het individu heeft veel minder ruimte om zijn eigen normen te stellen.
In een grofmazige cultuur zijn normen en waarden, goed en kwaad, niet heel duidelijk omschreven. Veel dingen moet men zelf uitvinden en in veel gevallen dient men zich zelf een mening te vormen over wat wenselijk en onwenselijk is. Afwijken van de gebaande wegen wordt (in zekere mate) gewaardeerd.
Pinto maakt onderscheid tussen twee verschillende culturen, namelijk de fijnmazige cultuur en de grofmazige cultuur (F-cultuur & G-cultuur). De F-cultuur kenmerkt zich door een fijnmazig systeem van structuren, regels en waarden.
Voorbeelden zijn een gedeelde taal, religie, tradities, gewoonten, normen en waarden, maar ook de formele inrichting van een samenleving, zoals de organisatie van het onderwijs, het gehanteerde rechtsstelsel, en het gebruikte kiessysteem.
De Nederlandse cultuur is door de eeuwen heen opgebouwd uit zeer vele exotische invloeden. Eigenlijk bestaat er geen Nederlandse cultuur. Zij is per definitie multicultureel. In de 17e en 18e eeuw kwamen grote groepen Hugenoten naar Nederland.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur.
Wat zijn cultuurverschillen? Met cultuurverschillen wordt het verschil in gedrag, overtuigingen, waarden en normen, gewoonten, gebruiken en dergelijke tussen personen van verschillende achtergrond bedoeld.
Cultuurverschillen definities
Regels, gewoonten, normen en waarden, gedragingen, opvattingen enzovoort die typisch zijn voor een bepaalde cultuur, en die zich daardoor onderscheiden van hetgeen in andere culturen gangbaar is.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
De fijnmazige cultuur wordt gekenmerkt door een fijnmazig systeem van normen en waarden. De mate van structuur is groot en er bestaan veel vastgestelde regels voor wat wenselijk en onwenselijk gedrag is.
Cultuursensitiviteit is het bewustzijn dat de eigen normen en waarden niet voor iedereen gelden. Iemand die cultuursensitief is kan anders tegen een onbekende situatie aankijken zonder hier direct een negatief oordeel over te hebben (Cultuursensitieve zorg, Vilans 2019).
Misverstanden en inefficiëntie zijn vaak het gevolg. Met behulp van interculturele communicatie voorkom je deze misverstanden. Dit is essentieel bij het samenbrengen van expertises en het bundelen van talenten. Door goed te communiceren, verlopen jouw samenwerkingen beter en behaal je sneller succes.
Cultuur is alles wat door de mens is gemaakt (waaronder kunst) en wordt voortgebracht, dus zowel voorwerpen (materiële cultuur) als dingen die bedacht zijn (ideeën, theorieën, wetten, normen en dergelijke; de immateriële cultuur). Cultuur staat daarmee tegenover natuur, die is ontstaan zonder ingrijpen van de mens.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Net als heel veel andere Nederlanders, want dat is de Nederlandse cultuur. Een cultuur is een groep mensen met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Cultuur bestaat uit dingen die we doen en maken, maar het kunnen ook ideeën zijn.
f-structuren worden gekenmerkt door een fijnmazige structuur van gedragsregels. Bij g-structuren overheerst juist een grofmazige structuur van gedragsregels. In g-structuren dient ieder individu zelf de algemene regels te vertalen naar gedragsregels voor zijn specifieke situatie.
In Nederland wonen momenteel 1,8 miljoen mensen die niet in Nederland geboren zijn. Ze vertegenwoordigen tweehonderd nationaliteiten. Dat blijkt uit een inventarisatie van Tubantia.
Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als 'normaal' beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.
Ja, met de vele diverse bevolkingsgroepen die in Nederland wonen zijn we divers en in zekere zin multicultureel. We geven mensen met verschillende achtergronden bijvoorbeeld een Nederlands paspoort. Tegelijkertijd worden niet-witte Nederlanders vaak alsnog bestempeld als 'allochtoon'.
In 2019 woonden de Indiërs vooral in de volgende gemeenten: Amsterdam (7.984 personen), Amstelveen (5.629 personen), Den Haag (4.527 personen), Eindhoven (4.183 personen), Utrecht (2.699 personen), Rotterdam (2.411 personen), Almere (1.898 personen), Delft (1.411 personen), Haarlemmermeer (1.357 personen), Hilversum ( ...
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Nederland is een land met een heleboel verschillende culturen. Dat noem je een multiculturele samenleving (multi betekent 'veel'). Er wonen in ons land mensen uit maar liefst 190 verschillende landen. Al deze mensen hebben hun eigen eten, kleding, gewoonten, feesten en godsdiensten.
De cultuur binnen een groep mensen kan veranderen als er geen aanleiding meer is voor verzet. Gedrag is altijd logisch voor degene die het gedrag laat zien. Er was een reden voor de ontevreden groepsleden om zich af te zonderen. De normen en waarden van de dominante groep waren niet passend.