Wanneer je gewoon de 'gezondste' keuze wil maken, kun je kiezen voor 'Bolletje Beschuit Volkoren', deze bevat relatief veel vezels en eiwitten en relatief weinig (verzadigd) vetten. Vergeet bij het maken van je keuze echter nooit om te kiezen wat voor jou goed voelt en wat jouw persoonlijke voorkeur is.
In een snee wit brood zitten gemiddeld 75 calorieen en in een snee bruin brood zitten gemiddeld 80 calorieen. In brood zitten dus ruim 2 keer meer calorieen dan in beschuit.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat.
Vind je vooral vezelrijke voeding belangrijk, bijvoorbeeld tegen constipatie, dan zijn volkoren beschuiten en havermout ook een goede keuze. Ze bevatten wel meer calorieën dan volkorenbrood. Als je toegevoegde suikers wilt beperken, dan zijn klassieke ontbijtgranen geen goede keuze.
Er zitten 82 kilocalorieën in 1 bol (20 gram) beschuit. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'beschuit'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Wanneer je gewoon de 'gezondste' keuze wil maken, kun je kiezen voor 'Bolletje Beschuit Volkoren', deze bevat relatief veel vezels en eiwitten en relatief weinig (verzadigd) vetten.
Muisjes zijn gemaakt van anijszaadjes die erg gezond zijn voor de borstvoeding die de moeder aan de baby geeft. Het is dus lekker en gezond voor iedereen! Het eten van beschuit met muisjes bij de geboorte van een kindje is een oude traditie.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Volkorenbrood of een volkoren graanproduct. Kies bij voorkeur voor bruin of volkorenbrood, havermout of ongesuikerde muesli. Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas.
Suiker geeft de beschuit smaak, maar het is niet alleen een zoetmaker. Suiker geeft ook volume, aroma, kleur en textuur aan onze beschuiten. Dat neemt niet weg dat onze bakkers altijd kritisch blijven kijken naar onze recepturen en ingrediënten, dus ook naar het gebruik van suiker.
Er zijn broodvervangers en broodvervangers. Je kunt broodvervangers kiezen die je koolhydraten leveren zoals roggebrood, crackers en rijstwafels. Daarnaast heb je broodvervangers die ervoor zorgen dat je juist minder koolhydraten eet en een stofwisseling die ketose wordt genoemd stimuleert.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Gezond ontbijt afvallen
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Als je last heb van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om volkoren brood te eten, in plaats van witbrood of beschuit. In volkoren brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op.
Ontbijt je graag met brood, kies dan voor volkorenbrood. Dit brood zit vol met goede voedingsstoffen en vezels. De vezels zorgen voor een goede stoelgang en helpen de kans op darmkanker te verkleinen. Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je minder snel trek heb tussen de maaltijden door.
De standaard ingrediënten voor het maken van beschuit zijn: bloem, gist, zout, basterdsuiker, beschuitgelei en eieren. Er worden ook wel eenden- of ganzeneieren gebruikt. Door het tweemaal bakken van beschuit is besmetting met salmonella uitgesloten.
Beschuit is een licht verteerbare, zeer droge vorm van brood. Het is vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als geroosterd brood. Beschuit wordt twee keer gebakken, eenmaal als plat cilindrisch broodje (beschuitbol, ook in die vorm te koop) en na het doorsnijden nog een keer.