De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid. Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan! Natuurlijk bepaalt hoe je havermout of havervlokken klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het gezond als je havermout bereidt met halfvolle melk of magere yoghurt.
Bereiden: Schenk de yoghurt in een schaaltje. Voeg de havermout hier aan toe en roer goed door. Dek af met een stukje plastic folie en zet overnight in de koelkast. Vind je dat te koud, dan kun je het ook buiten de koelkast een nachtje laten staan.
In je yoghurt. Maak een lekkere granola of muesli om door je yoghurt te mengen, of zet 's avonds je potje yoghurt of melk met havermout en fruit al klaar in de koelkast. Meng 30 g havermout met 160 à 180 ml melk, 180 ml yoghurt, fruit naar keuze en suiker of een andere zoetstof naar smaak.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Hoeveel havermout mag je per dag? Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten.
Verstoppingen – Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen…. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Havermout is ook zo'n vezelrijk ontbijt. Dat kunt u zowel warm als koud eten en aanvullen met fruit, noten en zaden voor de broodnodige extra vezels. Maar een kom yoghurt met fruit en noten of een volkoren boterham met kaas is een minstens zo goede start van de dag.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Griekse yoghurt met havermout en fruit is mijn nieuwste favoriet. Natuurlijk, soms is het makkelijk om snel een boterham met kaas of een simpel bord pap zonder verdere opsmuk te maken. Maar met een klein beetje planning kan je ook doordeweeks iedere ochtend genieten van een lekker ontbijt.
Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar. TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Hoewel havermout (fijne havervlokken) redelijk hetzelfde lijkt te zijn als grove havervlokken, zou ik je afraden om deze fijne havervlokken te gebruiken in plaats van de grove variant. Het geeft een heel andere structuur aan je granola. En met de structuur verandert ook de smaak.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe.
Van pap tot pannenkoek
Havermout is ideaal om te eten als ontbijt. Het geeft je een verzadigd gevoel tot de middag én je kan er heel wat lekkere dingen mee maken. Ben je niet zo'n fan van klassieke havermoutpap? Verwerk de havermout dan in een smoothie, granola of zelfs pannenkoeken.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
Havermout en havervlokken zijn volkoren
In beide gevallen wordt de hele haverkorrel gebruikt. Daarom zijn ze allebei volkoren. In volkorengranen zitten meer vezels, vitaminen en mineralen dan in niet-volkorengranen.
Er zitten 130 kilocalorieën in 1 bekertje (125 gram) yoghurt met muesli. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'yoghurt met muesli'?
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.